Pozemok mimo územného plánu obca

mk0110
18. jún 2024

Dobrý deň,
Mám k dispozícii pozemok ktorý je mimo územného plánu obce . Nad pozemkom ide plynovod a cez pozemok VN . Chcem sa spytat ako postupovať ak by som chcel dobuducna na takomto pozemku stavať dom .

alenah31
18. jún 2024

@mk0110 najväčším problémom bude ten plyn. Na ochranu plynárenských zariadení sa zriaďujú podľa §27 energetického zákona ochranné pásma. Ich rozsah je stanovený podľa priemeru potrubia v nasledujúcich vzdialenostiach, meraných obojstranne od osi plynovodu alebo od pôdorysu iného plynárenského zariadenia:

*4 – 50 m pre plynovody a prípojky s DN menším ako 200 mm až nad 700 mm,
*1 m pre NTL a STL plynovody a prípojky, ktorými sa rozvádzajú plyny v zastavanom území obce,
*8 m pre technologické objekty (regulačné stanice, zásobníky propán – butánu a pod.).

Na zamedzenie alebo zmiernenie účinkov prípadných porúch alebo havárií plynárenských zariadení a na ochranu života, zdravia osôb a majetku sú určené bezpečnostné pásma. Ich rozsah je podľa § 28 energetického zákona podľa tlaku a dimenzie potrubia určený vzdialenosťou, meranou na každú stranu od osi plynovodu alebo od pôdorysu plynárenského zariadenia takto:

*10 m pri STL plynovodoch a prípojkách na voľnom priestranstve a v nezastavanom území
*20 – 200 m pri VTL plynovodoch a prípojkách s DN menším ako 150 mm až nad 500 mm
*50 m pri plniarňach a stáčiarňach propanu a propan – butánu
*pri NTL STL plynovodoch a prípojkách v mestách a súvislej zástavbe obcí sa bezpečnostné pásma určia v súlade s technickými požiadavkami dodávateľa plynu.

mk0110
autor
18. jún 2024

@alenah31 nedávno sa tam robili niake opatrenia a malo by byt menšie ochranné pásmo . Ale skôr som sa chcel spytat kto by mi stym vedel pomôcť či geodet alebo niekto iný . Ďakujem

1ryba
18. jún 2024

Tam nebudeš stavať nijako. Žiadny geodet ti nepomôže.

alenah31
18. jún 2024

@mk0110 ochranné písma sa nemenili - je to rovnaké. Geodet vymeriava pozemok - ten ti s tým nepomôže. Ostatne ak ide o pozemok mimo územného plánu obce ešte je dôležité si zistiť a oký druh pozemku sa jedná - ak ide o ornú pôdu typu A - od 6/2023 už st. povolenie ani nedostaneš.

mk0110
autor
18. jún 2024

@alenah31 je to parcela C . Robili tam niaku ochranu plynovodu skrz domy ktoré sa stavajú neďaleko pozemku . Len ja mám problém že tam ide aj VN a nieje to v územnom pláne . Potreboval by som niekoho kto by mi povedal či sa tam bude dať stavať alebo nie kto by to vymeral a zistil tie ochranné pásma

simca06022011
18. jún 2024

tak smer obecny urad, tam ti povedia najlepsie ako postupovat ak by si tam stavat chcel.

hedviga2
18. jún 2024

@mk0110 rozlúč sa aj s domom aj s prípadným ziskom za predaj pozemku. Ja mam tento isty problem. Normalne by sme mohli dostat 60/m ale za plochu v ochrannom pásme budeme radi ak dostaneme nejaku almužnu. Toto sú nezvratne fakty a nik ti nepomôže

alenah31
18. jún 2024

@mk0110 pozemok ako taký vymeriava geodet. Ale pokiaľ ide o vymeranie ochranného pásma plynovodu musíte sa obrátiť priamo na centrálu v Bratislave a tam si podať žiadosť a nie regionálnu pobočku plynární - to robia oni, pošlú si svojho človeka. VN - záleží od napätia, niekedy sa dá požiadať o zmenu vedenia - presunú sa stĺpy pokiaľ to územný plán obce a elektrárne povolia. No toto robia len na pozemky zahrnutého do ÚP obce alebo pokiaľ je to v záujme štátu - toto sa práve deje u nás.

vkatush
18. jún 2024

Kvôli čomu je to ochranné pásmo?

Inak, veľkú šancu by som tomu nedávala. Kvôli OP sme sa nedokázali pohnúť s 30 árovým pozemkom, na ktorom by sa krásne dalo stavať. A ani žiaden sused dookola, čo tiež krásne pozemky. A keď som sa informovala ohľadom predaja (keďže inak na nič pozemok), tak mi povedali, že je im ľúto. Nebyť OP predám za niekoľko 100k len tak. Keďže je OP a oni nevedia s tým nič urobiť (realitka, developér a ani jeden súkromník, čo má polovicu okolia poskupovanú), môžem byť rada, ak mi dajú 10 tisíc.