Povolenie na výmenu strechy

christian2
2. jún 2024

Ahojte, mame dom spojený so susedmi. Dnes sme sa dozvedeli od ľudí z dediny, že idú meniť strechu. My s tým nemáme problém ale nemal sa prísť spýtať alebo mať nejaké povolenie? My si chceme spísať a dať overiť podpisy na obecnom úrade. Ak máte niekto podobnú skúsenosť viete mi poradiť?

viestta
2. jún 2024

Na vymenu strechy potrebuju stavebne povolenie, ak ide len o vymenu krytiny, tak nepotrebuju nic. Co chcete na obecnom urade spisovat?

aduskalac
2. jún 2024

@christian2 myslím že by mal aspoň oznámiť,my sme podpisi nepotrebovali len sa dávalo oznámenie na obecný úrad

mirkam3
2. jún 2024

@christian2 budú pri tom (musieť) vstupovať na vás pozemok? Alebo ako sa vás to bude týkať?

christian2
autor
2. jún 2024

@viestta prepáč myslím, že menia iba krytinu, aspom dúfam lebo u nich je iné povedia a iné robia.
@aduskalac ďakujem vám

ka_ty2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
christian2
autor
2. jún 2024

@mirkam3 tak, že ten dom je spojený nosnými hranolmi a pomurnicami, tak dúfam, že nebudú zasahovať do toho,ták ako my nemôžeme bez povolenia

christian2
autor
2. jún 2024

@ka_ty2 ďakujem

simca06022011
2. jún 2024

Na súhlasy sa už nevyžadujú overenia podpisov. Co sa týka povolenia
https://dobryzaklad.sk/rekonstrukcia-oprava-str...

Ale teda podľa mňa by ste ako susedia mali byť aspoň informovaní. Aj byt, keď sa rekonštruuje sa rieši so susedmi. Radové zastávky nie sú úplne samostatné aby to " malo byt jedno" každému okolo.hlavne ak niečo zlé urobia ma to vplyv aj na vašu nehnuteľnosť.

thirstymonk
2. jún 2024

Čauko, sú dve rozdielne veci. Stavebné konanie (začínajúce riešením stavebného povolenia a ukončením kolaudáciou), alebo ohlásenie drobnej stavby.

Výmena strešnej krytiny sa považuje za bežné udržiavacie práce, tak ako maľovanie, výmena dverí, okien, oprava fasády, výmena odkvapu a pod. Netreba im k tomu nič.

Pokiaľ by menili aj celú strechu, tak podliehajú len ohláseniu drobnej stavby. Ak by ale napr. už zvyšovali strechu, menili jej pôvodný tvar, prípadne z neobývaného podkrovia urobili obývateľné, to už si vyžaduje stavebné konanie. Normálne, projekt, statika, protipožiarna ochrana, stavebné povolenie, vykonanie práce atď atď