Povinnosti pri dvoch brigádach

kika_9
29. júl 2022

Ahojte, mamičky
Mám na Vás otázku ohľadom mojej dcéry.

Moja dcéra si našla jednu brigádu kde pracuje 10 hodín týždenne. Tam podpísala ako študentka dohodu o neplatení odvodou lebo môže podľa zmluvy Max 200€ mesačne zarobiť (aj keby viac zarobila tak druhý mesiac musí menej odrobiť lebo peniaze jej automaticky prehodia do druhého mesiaca aby im to nerobilo problém).
Okrem tejto brigády, ktorú bude robiť celoročne si našla ešte jednu na 2 mesiace kde nemohla už podpísať dohodu o neplatení odvodou. Dohoda je taká, že je zamestnaná na 9 týždňov po 20 hod. Čiže odrobí 180 hodín. S vedúcou sa dohodla, keďže ide na Erasmus, ze ak odpracuje v auguste 160 hodín a v septembri 20 hodín. Tak ju zamestná dcéra súhlasila. Čiže za august zarobí 720€ + odmeny niake rátam tých 750€ a v septembri tých 100€.
Teraz moja otázka znie. Ako jej budú počítať odvody keď ma dve prace. A o koľko peňazí príde v auguste a v septembri kvôli daniam ktoré jej síce vrátia ale ide tu hlavne o sociálku a zdravotnú keďže už aj to jej budú rátať po novom. Dokonca už jej budú strhávať aj na dôchodok. Vôbec nevie teda koľko zarobí a či nebude mať problém, že príde o veľa peňazí kvôli dvom brigádam na odvodoch.

ms_green
29. júl 2022

V podstate na odvodoch jej vždy odíde dosť peňazí. Z vlastnej skúsenosti z vysokej školy je lepšie si bezodovodovú časť a nezdaniteľné minimum uplatniť tam kde zarobím viac, lebo tam by mi zobrali viac peňazí na odvodoch. Keďže to si môže uplatni´t len v jednej robote.
Celkom nerozumiem tomu "prenášaniu" peňazí do ďalšieho mesiaca.. Keď som bola na VŠ robila sa to tak, že ak bolo nad 200 tak sa zvyšok normálne zdanil.
Keď nevie koľko zarobí.. No z tvojho popisu moc nerozumiem koľko je jej hrubá mzda za mesiac.. Ak by vedela toto číslo, stačí to dať do akejkoľvek internetovej kalkulačky.

kika_9
autor
29. júl 2022

@ms_green v prvej brigáde kde zarabi 200€ môžu pracovať Max 50 hodín mesačne. Ale už sa stalo, že mali 2krat pracovnú pohotovosť za mesiac tak odpracovala 62 hodín tak jej zamestnávateľ s jej potvrdením preniesol 12 hodín do ďalšieho mesiaca aby nemali problém účtovníčky s odvodmi. Tiež tomu moc nechápem ale tak je to u nich.
Druhu brigádu si len na tie 2 mesiace dala kvôli tomu, že potrebuje súrne zarobiť na štúdium. Kde vlastne zarobí 750€ v hrubom za ten mesiac. Takže tam chceme len vedieť či sa tam potom počítajú odvody ako u normálneho zamestnanca alebo študenti majú niak inak odvody (že či platia tiež tých 13,4% +daň ktorú im vlastne potom vrátia).
Možno som sa predtým dosť dobre nevyjadrila.

ms_green
29. júl 2022

@kika_9 Pokiaľ si uplatňuje nezdaniteľné minimum a tú odvodovú srandu u toho prvého zamestnávateľa, tak sa jej odvody počítajú ako normálnemu pracujúcemu človeku (preto hovorím, že mi príde hlúposť, že si to uplatňuje tam, kde má nižší príjem). T.j podľa tejto kalkulačky https://www.platy.sk/vypocet-mzdy/ ak má drubú mzdu 750 za mesiac, neuplatňuje si nezdaniteľné minimum prípadne inú zrážku zo mzdy tak v zarobí 526,10e.

bozenka9532
30. júl 2022

@ms_green mali by jej strhnúť 7% plus daň čo jej potom vrátia