Potrebujeme povolenie na rekonštrukciu domu?

jani322
19. okt 2024

Ludia bi som potreboval radu keď chceme o dva či tri kvádre vyvýšiť pôjd a zrobiť nazvyš podkrovné izby už to mame prepočítane len poraďte čo treba vybavovať čo splniť aké kritéria čo nás čáka?...Toto mi je jasne povolenie od suseda ale čo ďalej?....Koľko nás to vyjde rozpočet?....Musi prísť aj architekt to pozrieť dať originálne návrhy,projekty???...A zdokumentovať to poradiť?.. elektriku mame len treba na pôjd ruri poťahať na radiátore a okna nič viac....Ma niekto stým to už skúsenosti?....Niekto mi zapotil ak sa preraba vnutro domu netreba žiadne povolenia je to pravda?........

zalka
19. okt 2024

@jani322 ak ideš dvíhať strechu .. lebo bez toho nedáš 2-3 rady tehál , tak už potrebuješ stavebné povolenie... tj stavebný projekt, povolenie suseda nepotrebuješ, sused sa bude vyjadrovať pri konaní o stavebnom povolení.

Ty neprerábaš vnútro domu, ty ideš meniť vzhľad, výšku domu ... preto to stavebné potrebuješ.

lujza123
19. okt 2024

@jani322 ked prerabas vnútro domu či meníš okna, strešnú krytinu, buras priečky, zatepľujes, povolenie nepotrebuješ, iba dáš ohlasku na stavebný úrad

Ak však meníš celý krov, tvar strechy, nadstavujes, zasahujes do nosných konštrukcii domu (napríklad nové otvory na okna, dvere ) povolenie potrebuješ, tak isto aj stavebný projekt a staticky posudok

jani322
autor
19. okt 2024

niekto mi zapotil,že môže i nemusí sa zobrať úver

jani322
autor
19. okt 2024

@zalka takže není to jednoduché však?....☹

jani322
autor
19. okt 2024

ďakujem za každú radu 🙏

alickapusinka
19. okt 2024

musiš mať povolenie od stavebneho úradu

mamina7070
19. okt 2024

v prvom rade musis byt vlastnik inak stavebne povolenie ani hypoteku nevyriesis

jani322
autor
19. okt 2024

@mamina7070 ale ich to nebude zaujímať kto je vlastník domu či hej???....

zalka
19. okt 2024

@jani322 no treba začať, nájsť si projektanta čo spraví projekt, dvíha sa strecha o viac kvádrov aby aspon cca 140cm bola hrana strechy a dal sa priestor využiť . Projektant vie, na rekonštrukciu si vieš vziať úver, ak si nehnuteľnosť zdedila vieš si vziať na nu aj hypotéku a spraviť podkrovie, alebo môžeš požiadať o požičku zo štátneho fondu rozvoja bývania na vstavby nadstavby prístavby poskytujú.
No a ked budeš mať projekt tak dáš žiadosť na stavebný úrad s projektom. Zaplatíš konanie, a po schválení môžete pracovať koľko len bude treba.

mamina7070
19. okt 2024

samozrejme ze bude ich to zaujimat ako prve kto je vlastnik

jani322
autor
19. okt 2024

@mamina7070 tak vlastník je ešte otco ale idú prepísať dom na mňa

rozculena
19. okt 2024

@jani322 Sorry,ale ty nemáš všetkých 5 pokope....
to sa nás tu vážne pýtaš,koľko ťa to výjde??

takže dedičstvo vyriešené?
https://www.modrykonik.sk/forum/paragrafy/dedenie-majetku-a-rodicovskeho-domu-co-dalej-2/?scrollto=first

thirstymonk
20. okt 2024

Haha, ti si riadni eksper... dobre, k veci.

Toto, čo chceš ty urobiť, nie je žiadna "rekonštrukcia", ale meníš obytnú plochu, takže potrebuješ normálne projekt, stavebné povolenie a po ukončení skolaudovať.

Žiaden súhlas suseda neexistuje a nič také nepotrebuješ. Stavebný úrad len vyzve susedov, resp. majiteľov vedľajších pozemkov, aby sa v prípade potreby vyjadrili, môžu isť na úrad a pozrieť si projekt a vzniesť prípadné námietky, vyjadriť nesúhlas.
No a ten prípadný nesúhlas stavebný úrad môže, ale aj nemusí zaujímať. Tzn. nie si ty povinný riešiť žiaden súhlas suseda, lebo nič take neexistuje. Ak má sused niečo proti, vyjadri sa na stavebnom úrade a ten ho buď pošle do riti, alebo teba. Väčšinou jeho. :D

To že kde maš jak elektriku a ruri, to fakt nikoho nezaujíma, to bude zaujímať architekta, ktorý ti bude robiť projekt.

Je tam nejaký poplatok za stavebné konanie a potom za kolaudačné konanie. Projekt ma stál v roku 2016 (na prístavbu) 500€ bez faktury, s tým, že som si dal naprojektovať len nutné minimum, aby som ušetril na poplatkoch a na cene projektu (takže len statika a protipožiarne. Žiadna elektrika, voda, plyn, kurenie, to som si spravil som "od oka").
Čiže teba dnes taký projekt môže podľa mňa stáť tisicku. Plus tie poplatky výpalnícke na stavebnom rátaj tak 200€.

No a plus, samozrejme, možno budeš potrebovať kadejake vyjadrenia a súhlasy kadekoho (elektrarne, telecom,...), takže rátaj aj s tým.

Ku kolaudacii budeš potrebovať aj revízie, takže ďalšie poplatky za revizorov.

Keby si nedvíhal strechu, osobne by som sa na to vykašľal, dal by som strešné okná a čo je pod strechou, to nikoho nemusí interesovať. No ak budeš dvíhať strechu, to sa ti už len tak neprepečie.

melanta
20. okt 2024

niekto mi zapotil,že môže i nemusí sa zobrať úver

Veď ak máš peniaze, tak nemusíš si brať úver. Ak peniaze nemáš, musíš si požičať. Toto pochopí aj 10 ročné dieťa. Oslov nejakého známeho, ktorý ti s týmto všetkým pomôže, lebo evidentne nechápeš ani úplne základným informáciám.

abbey1
20. okt 2024

@jani322 Idete prerábať nevysporiadaný dom?