Potrebuje slobodný úmelec registračnú pokladňu?

bibi23
24. feb 2014

ahojky, chcela by som sa spýtat, ste tu niektoré, čo doma vyrábajú nejaké umelecké diela /šperky, dekorácie/ a potom predávajú nielen cez internet /na faktúru/ ale aj v priamom predaji príležitostne na občasných trhoch, čiže prídete do styku s peniazmi v hotovosti? ešte raz pripomeniem, že nepíšem o živnosti, ale o slobodnom umelcovi, tak čo potrebujem na priami predaj? na úrade ma informovali, že potrebujem registračnú pokladnu, ale ja som vaic menej presvedčená, že by mi mali stačit bud príjmové doklady či paragony. je to smutné, ked na úrade nie že nevedia poradit, ale sa mi zdá, že mi podali aj zlé informácie. pomôže mi niekto, že ako to v skutočnosti funguje? zákony sa stále menia a mnohokrát ani samotný úradníci v tom nemajú jasno. potrebujem sa najskôr ist zahlásit na štatistický úrad a potom pítat dič na danové, myslím. no ako potom vystavovat doklady o prijatí peniažkov, to mi už neni jasné. chcem sa vyhnút registračnej pokladni, no samozrejme nechem predávat načierno. a na viacerých trhoch vyžadujú oprávnenie podnikat a aj registračnú pokladnu, aby dovolili tam predávat. prosím poradte mi, kto sa do toho rozumiete, ale potrebujem nejaké aktuálne info. dakujem všetkým za odpovede k téme.

kvetinka4
24. feb 2014

@bibi23 pri predaji tovaru za peniaze potrebuješ registračku. aj preto som si nevybavila krátkodobú živnosť na predaj sušených kvetov- neoplatilo sa mi to.

talexa
24. feb 2014

@bibi23 manžel je takýto umele, vyrába drevorezby, ale jednoznačne predáva len na faktúru (dobierka), lebo ináč by musel mať registračnú pokladňu, v podstate je to len jeho hoby, ktoré zlegalizoval, aby ho niekto neudal, nahlásil sa na daňový úrad a má pridelené iba DIČ , IČO - nemá a nemá ani teda otvorenú živnosť

bibi23
autor
24. feb 2014

@talexa práve toto ma zaujíma a ja som našla niekde, že slobodný umelec nepotrebuje registračnú pokladnu. a presne iba dič a predaj riešit cez faktúry a na príjmové doklady v prípade prijatia penazí v hotovosti. že by sa to fakt nedalo?

bibi23
autor
24. feb 2014

@talexa prosím ta a to si vedie riadne jednoduché účtovníctvo a platí zdravotku? mna velmi baví sa hrajkat doma s naušničkami šitými či hačkovanými, ručne robené kvietky a rôzne venčeky či iné dekorácie. lenže ja by som s tým rada zašla aj na nejaké remeselnícke trhy a tam treba mat nejaké oprávnenie k predaju. presne som myslela, že sa nahlásim na štatictický úrad ako slobodný umelec a pôjdem si vypítat dič a že predaj poriešim cez príjmové lístky, ved to sa dá tak zaúčtovat. viem, že to tak pred 2 rokmi sa dalo a žeby to tak poriadne pomenili? ved aj na tých príjmových musia byt očíslované, čiže sa velmi podvody robit nedajú. registračnú pokladnu sa mi kupovat nechce, to asi mi bude radšej stačit len predaj cez internet na faktúry.

talexa
24. feb 2014

@bibi23 , u manžela je to ozaj len na faktúru, dáva inzeráty na internet a tým pádom sa vždy dohodne, že pošle balíček ako dobierku, takže sme to ináč ani neriešili, na výstavy a na trhy nechodí, skús dať dotaz na daňový úrad, ja som takto riešila dotazom , podľa akého § sa má zaradiť - zaregistrovať a mám to vytlačené a oficiálne podložené, že som si to sama nevymyslela.
ináč nateraz mimo témy - pýtala som sa na DU, ako je to pri umelcoch a daňovej licencie, pretože má stratu a fakt je to len koníček, a dotyčná pracovníčka mi riadne nevedela odpovedať, že dúfa, že umelcov do licencie nebude ťahať a nebudeme musieť platiť, odpoveď ako hrom, takže zatiaľ na rok 2014 má DIČ platné a som náramne zvedavá , keď budem robiť daňové priznanie za rok 2014 ako to dopadne

talexa
24. feb 2014

@bibi23 je oficiálne zamestnaný, takže má príjem mimo rezbárstva, vediem mu jednoduché účtovníctvo, daňové priznanie robím typ B (rezbárstvo + príjem zo závislej činnosti) , tým pádom zdravotné odvody platí iba zo zamestnania a priročnom zúčtovaní mu iba pošlú zo zdravotnej poisťovne že nemá preplatok (nedoplatok), takže nič mimo pracovného pomeru neplatí

talexa
24. feb 2014

mám oficiálne kúpený program na účtovníctvo (aby sme mali náklady 😉 ), a neviem si predstaviť to robiť ručne, takto je to jednoduchšie a mám kontrolu, že mám dobre spracované doklady

bibi23
autor
24. feb 2014

@talexa ja som bola na danovom osobne a aj som im písala a odpísali mi citáty zákonov, čo si viem aj sama prečítat a bez vysvetlenia. čiže mi nepomohli vôbec. a osobne tam obtelefonovala pani neviem či nie aj samotného prezidenta SR, lebo nič nevedela a napokon mi povedala, že podla nej registračnú pokladnu potrebujem. tu je jedno vysvetlenie rozdielu medzi živnostníkom a slobodným umelcom, no žial 2roky staré a ja som len chcela vediet, či to ešte platí a to som sa nedozvedela. je to len kúsok z dlhého článku, kde vysvetlovali pojmy a paragrafy.
Pani Silvia a pani Mária vyrábajú krásne obliečky a dečky. Pani Silvia je živnostíčka, ktorá okrem výroby textilných výrobkov má v predmete činnosti aj predaj tovaru spotrebiteľovy, a pani Mária je len slobodná umelkyňa, dôchodkyňa ktorá má veľa voľného času. Obe sa stretnú na Markete v Bratislave, kde majú stolíky vedľa seba, štebotajú o nových technikách a háčkovacích trendoch a veselo predávajú svoje výrobky. Pani Silvia musí mať vedľa stojančeka s odznakmi aj elekronickú registračnú pokladnicu. Pani Majke stačí plechová kasička na evráče.

bibi23
autor
24. feb 2014

@talexa tiež by to bolo popri zamestnaní.

talexa
24. feb 2014

@bibi23 no mne na DU povedala, že by musel mať pokladnicu, ináč všade kde som sa otočila, tak nechápali čo je zač, umelec, a prečo nemá IČO, aj keď objednával napríklad dláta na vyrezávanie , a iné stroje a prístroje nedokázali pochopiť, že som uviedla iba DIČ a nie aj IČO, stále ho všade odo mňa pýtali a ja som len vysetlovala a vysvetlovala, že IČO nemusí mať

bibi23
autor
24. feb 2014

@talexa ved práve, možno tú registračnú pokladnu fakt netreba, ale ani tý úradníci to nevedia a radšej povedia že treba a majú pokoj.

bibi23
autor
26. feb 2014

nájde sa tu nejaký slobodný umelec, čo si zarába predajom svojich prác? poradte prosím.

bibi23
autor
14. mar 2014

@talexa ked má len dič a teda neni živnostník, tak na predaj na trhoch nepotrebuje registračnú pokladnu, ale stačí mu dávat príjmové doklady či paragony. mám to overenú info z finančnej správy. kludne im napíš email a pošlú ti odpoved, len teraz v marci im to dlhšie trvá, bo riešia dost ohladne danového priznania. teda ak by tvoj muž chcel predávat aj inak než cez net, tak by mohol. určite mám pravdu.

talexa
14. mar 2014

@bibi23 o.k. skúsim, dík za info

darinadur
18. feb 2016

Slobodný umelec nepotrebuje RP ak predáva len svoje výrobky, ak by popri tom predával aj výrobky niekoho iného, to je už tovar a vtedy už RP potrebuje, V zákone o RP nie sú uvedení slobodní umelci ani v kolónke potrebuje RP ani v kolónke nepotrebuje RP. Fotograf už napr. musí mať RP. Ach tie zákony 😀

darinadur
18. feb 2016

Príklad

FO, ktorá je registrovaná na daňovom úrade a dosahuje príjmy podľa §6 ods.2 písm. a) má pridelené DIČ (ide o slobodné povolanie). Nepodniká na základe živnostenského oprávnenia. Je maliar obrazov a usporadúva svoje výstavy, na ktorých predáva svoje obrazy. Svoje obrazy predáva aj na rôznych veľtrhoch a výstavách (výstava nábytku). Potrebuje takáto fyzická osoba elektronickú registračnú pokladnicu v prípade, že tržby za svoje obrazy inkasuje v hotovosti?

Nie nepotrebuje, nakoľko patrí do osobitnej skupiny tvorenej podnikateľmi, vykonávajúcich tzv. slobodné povolania, na ktoré sa vzťahuje zákon č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve a právach súvisiacich s autorským právom. Nakoľko sa tvorba autorských diel chránených autorským zákonom a ich následné rozmnožovanie predajom alebo inou formou prevodu práva nepovažuje za podnikanie podľa Obchodného zákonníka (autor nie je podnikateľom v zmysle §2 Obchodného zákonníka), sa na takúto osobu nevzťahuje povinnosť používať ERP.

shortcut
6. máj 2016

Dobry den. chcel by som sa opytat akou formou moze prebiehat v takomto prípade predaj. Môže maliar, ktorý je slobodny umelec, má Dič a nemá IČO vystaviť faktúru za svoj obraz? Môže mať autor, slobodný umelec, e-shop, cez ktorý predáva svoje umelecké diela?
Ďakujem za odpoveď