Potrebuje 8 mesačné dieťa pas do Čiech?

dudkaaa
23. jún 2013

Dobry vecer, za tri tyzdne ideme na svadbu do ciech. Mam 8 mesacneho chlapceka. Viete mi poradit ci potrebuje cestovny pas?

mirkazbirka
23. jún 2013

Dobrý večer. Samozrejme potrebuje vlastný pas, kamkoľvek idete do zahraničia, musí mať svoj doklad. Myslím minulý rok sa to zaviedlo..

godyna
23. jún 2013

Musí

godyna
23. jún 2013

Musí mat pas 🙂

katie555
23. jún 2013

@dudkaaa teoreticky ma mat , ale tak hranicne kontroly nie su odkedy sme v shengene ...(ci ako sa to pise) my sme v pohdoe prechadzali do rakuska alebo madarska bez toho aby nas niekto zastavil...

nae
23. jún 2013

@dudkaaa Buď pas, alebo občiansky preukaz. Za vyšší poplatok sa dá spraviť aj expresne.
(Je ale malá šanca, že vás niekto bude kontrolovať.)

mirkazbirka
23. jún 2013

@katie555 To bolo len šťastie. Nejde o hranice, môže Vás zastaviť nejaká hliadka v zahraničí a musíte mať doklad všetci, teda aj bábätko. My sme tak boli v Rakúsku a pozerali aj malej pas.

dudduli
23. jún 2013

@dudkaaa jasne,je to zahranicie,kazde dieta aj novorodenec potrebuje pas za hranicami slovenska

chymenitta33
23. jún 2013

Presne my sme boli na kupalisku kusok od nás, zastavila nás hliadka a chceli doklad takže by som neriskovala! 😉

dudkaaa
autor
23. jún 2013

Super, som sa skoro zobudila. Stale vymyslame co si obliect, ako to vymysliet s malym v noci, ale pas nikoho nenapadol 🙂

katie555
23. jún 2013

@mirkazbirka fuha to az tak ? som nemyslela ze to az tak beru...my sme boli parkrat (ked letim domov bud cez vieden alebo budapest plus vylety ) ani raz..ale tak asi skor nahoda..
ale tak nahoda je blbec ked sa zadari tak potom smola

evakva
23. jún 2013

@dudkaaa Treba pas. Cechy mame kusok a jazdime tam pravidelne. Uz nas viac krat kontrolovali a ked bol aj maly, chceli vyslovene len jeho doklad. My mame pas tak od 3 mesiacov. Kamoska bola s malym, zastavili ich a oni pas nemali. Pustili ich, no napomenuli. Vraj maju pravo zobrat dieta a zistovat jeho totoznost.

dudkaaa
autor
23. jún 2013

@evakva zajtra ho utekam vybavit, dufam ze to stihnu spravit. Pises ze mozu zobrat dieta, ja hladam operku na tu jednu noc, tak by som mala po probleme 😀 to by bola aka operka. 🙂

evakva
23. jún 2013

@dudkaaa No neviem, ci by sa ti takato operka pacila. Pas sa da vybavit aj urgentne - do dvoch dni, tak isto stihas.

gretocka
23. jún 2013

oficialne ma mat svoj pas, ale na stranke ministerstva som nasla, ze akceptuju aj dieta zapisane v pase rodicov - co vsak nevybavis uz po 26. juni minuleho roka. My sme stihli este dat zapisat, takze zatial pas neriesim. Tyka sa to navstev v ramci CR.
Ina situacia nastava ak letite z prazskeho letiska - tam je pas dietata povinny.
Dalsie krajiny, ktore akceptuju zapis je Rakusko aj Madarsko a aj Chorvatsko.

vroni
24. jún 2013

@gretocka, niektore krajiny akceptovali rocne prechodne obdobie, ked este dieta mohlo byt zapisane v pase rodica. Od 1.7. musi mat svoj pas bez vynimky.
Ja fakt nechapem tieto diskusie dooblba- musi mat pas do Ciech? A do Rakuska? A do Polska? Boze ste tazkochapave?!!! ANO, MUSI!!!!!!! A bodka. Ten blby pas stoji 8 euro a 20 minut casu, neviem, preco sa tolke tvaria, ze ide o neuveritelny problem!

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
demonique
24. jún 2013

ako pisali baby, pas potrebuje.my sme v cechach od minuleho roka, chodime hore dole na Slovesnko a este nas ani raz nekontrolovali. V telke som pocula, ze este to neberu tak tragicky ked pas nema. myslim, ze ak by si zobrala rodny list a nahodou by vas zastavili, ze by si to ukecala 😀 ide hlavne o to, ze sa pas takym malym detom vydava len na dva roky. potom treba zas novy. A dat robit pas len koli jednej ceste a potom ak ho nevyuzijete je dost zbytocne. ak by ste ho ale vyuzili, tak daj spravit a mas klud na dva roky 🙂

gretocka
4. júl 2013

no aby som teda obnovila info... dakujem @vroni za upozornenie - po jej vete, ze to bolo len prechodne obdobie som si to overila a naozaj je to tak, uz nie su ziadne krajiny akceptujuce zapis. Aj ked na stranke ministerstva zahr. veci o tom nie je ani zmienka, ze prechodne obdobie sa uz skoncilo, naozaj to tak je. Takze sme hned v ten den bezali na pasove dat deckam spravit pasy.... uz cakame kedy si ich pojdeme vyzdvihnut.
Takze uz dieta do 15. rokov - teda kym nema obciansky nesmie ist do ziadneho zahranicia (vratane CR) bez pasu.
Co sa tyka kontrol a podobne, zatial nas nikdy nezastavili, ale nahoda je blbec a vysvetlovat napr. Rakuskemu alebo Madarskemu policajtovi preco nemam pas pre deti by som naozaj nechcela....
Ide dovolenkove obdobie, treba pocitat, ze budu zvysene kontroly....

gabikkas
4. júl 2013

samozrejme, ze treba, za tych 8e to nestoji, aby sa tam clovek dotahoval na hraniciach...

ada1313
4. júl 2013

Ako chce dokazat, ak sa nieco vonku udeje, ze prave toto je Tvoje dieta? Ze si ho neukradla niekde na susednej ulici? Ked sa Ti napr. strati, bude mat uraz - policia, lekari Ti ho na zaklade coho vydaju? Skoncis na ambasade a to bude iny kolotoc ako priplatok za urgentne vydanie pasu. Je pravda, ze ja si doklady cez cyklomost v Deviskej neberiem, ale staci,
ze sa mi u susedov dieta strepe z bicykla a budem potrebovat pomoc ............

vivusika
4. júl 2013

my chodíme do Ciech pravidelne s detmi, nikdy nas nikto nelegitimoval, ale i tak by som sa bez potrebnych dokladov neodvazila ist. Takze jednoznacne - musi 🙂

simca06022011
4. júl 2013

Ja chodim do zahranicia s malou autom minimalne raz za mesiac, v zivote sa nam za tie 2,5 roka nestalo, ze by nas ktokolvek kontroloval (ci uz policajti ked kontrolovali auto alebo aj v hoteloch atd). Neriskovala by som to ale bez dokladov, pretoze staci havarovat alebo cokolvek, treba ist k lekarovi, alebo sa mi dieta strati niekde... aj ked pochybujem ze v nemocnici kontroluju pas... s malou som raz bola na pohotovosti v HU a uplne mi stacil preukaz EU...

1nika170
26. okt 2013

Dnes chcem íst do Rakúska dat tete niake veci možem íst aj z petročnou a dvojročným ked nemajú pas a nestíhli sme ich vybavit lebo sme o tom nevedeli?

barcelona94901
26. okt 2013

@1nika170 nemožeš ,ich to nezaujíma,je to tvoja povinnosť

lienkaross
10. mar 2014

Teoreticky pas treba,ale prakticky ti ho netreba vobec,nikto nikdy nekontroluje pasy v Cechach,my chodime stale do CR,deti maju 5 a 7 rokov a ziadny pas som pre nich nikdy nemala.Vo vlaku kontroluju len listky,nikdy nie pasy.Urcite ti pas nebude treba,to rucim na sto percent,uvidis sama🙂

lienkaross
10. mar 2014

1nika170 ani do Rakuska ti netreba,aj do Viedne chodim s detmi a ziadny pas netreba.

gretocka
10. mar 2014

@lienkaross uz aj v inej teme kam si prispela ti dievcata pisali, ze mozes celemu nebu dakovat, ze ta este nezastavili, lebo ked ta raz zastavia tak budes velmi plakat. Policajti maju pravo zadrzat ti deti pokial nemaju platny doklad totoznosti, za ktory sa v zahranici povazuje vylucne pas. Takze ak si si svojou pravdou taka ista, tak pokojne cestuj dalej s detmi bez pasu, ale prosim ta aspon to nerad ostatnym

oliverka
10. mar 2014

@lienkaross
Že od teba ešte nikto pas nepýtal, neznamená, že ho netreba. My napr. s deťmi do zahraničia chodíme len véééľmi zriedka, raz sme sa išli do Čiech okúpať a - bumbác - predstav si, normálne nás v jednej moravskej dedinke zastavili policajti a pýtali si pasy aj od detí. Pokuta bola 3 000 CZK.
Predstava, že nutnosť mať pri sebe doklad padla so zrušením colníc a hraničných prechodov, je naivná. Legitimovať môžu hocikoho hocikde, a to nehovorím o nejakej krízovej situácii, keď sa nedajbože skutočne niečo stane a ide do tuhého.

niki101988
10. mar 2014

@dudkaaa Nemusí mať pas ale neviem aký iný doklad by si mu chcela? Dieťa potrebuje pas všade ako inak preukážeš, že je to dieťa Tvoje?? Musí mať pas všade kam s ním ideš