Potrebné údaje na faktúre

natalka1919
16. júl 2022

Ahojte, chcem sa spýtať, keď ma niekto živnosť a vystaví faktúru. Musí dať na faktúru meno toho, kto mu pošle peniaze na účet? Alebo môže tam byt meno niekoho, ale uhradí ju niekto iní z rodiny, príklad manželka, syn zo svojho účtu. Je to v poriadku v takomto prípade?Ďakujem

suzitok
16. júl 2022

Ahoj, my vystavujeme fakturu na meno a adresu ,ktore si zákazník zada...platby chodia z roznych uctov....na meno dietata, alebo je meno uplne ine, nezhoduje sa s kupujúcim, nemame preco to zamietat, alebo nevybavit objednavku....

elenka74
16. júl 2022

@natalka1919 meno toho, komu živnostník niečo predal, poskytol službu

michaelam2
16. júl 2022

@natalka1919 fakturu vystavujes na meno toho kto si sluzbu objedna...z akeho uctu ale pridu peniaze je uplne jedno, to nikto neriesi

natalka1919
autor
16. júl 2022

@michaelam2 ok, super. A ešte by som sa opýtala na jednu vec. Manželovi prišli peniaze na účet za prácu, je živnostník . Len zabudol vystaviť jednu faktúru, ktorú uhradili už v apríli. Dal im číslo účtu a hneď poslali peniaze. Môže dodatočne teraz vystaviť faktúru? Je to možné? Nebude s tým problém?

michaelam2
16. júl 2022

@natalka1919 vystavuje faktúru bez DPH alebo s DPH? on vo svojom fakturacnom systeme moze vystavit fakturu aj s datumom aprilovym len problem bude v cislovani faktur, to mu potom nebude sediet (ak uz odvtedy vystavoval nejaku inu fakturu)....nema uctovnicku?

michaelam2
16. júl 2022

@natalka1919 a este dodatocna otazka, ma podnikatelsky ucet alebo len svoj bezny kde mu chodia aj platby od zakaznikov?

natalka1919
autor
16. júl 2022

@michaelam2
Nie je platca DPH. Odvtedy už vystavil nejaké faktúry. Zistili sme to až dnes, vďaka mne. Trochu nezodpovedný je v týchto veciach.
Ma len osobný účet, kde ma všetky obraty, podnikateľský nemá.

michaelam2
16. júl 2022

@natalka1919 no lepsie by vam asi poradila uctovnicka, to ja nie som, sice podnikam ale mam svoju uctovnicku...urcite by sa dal najst nejaky sposob ako to opravit. To co mi teraz napada je vratit peniaze naspat a nanovo vystavit fakturu (s dnesnym datumom), ktoru zaplatia ...ak bol ale zakaznik niekto uplne cudzi tak to moze byt problem a samozrejme druha vec je potom to vratenie penazi spravne zauctovat ...odporucam ist na konzultaciu k uctovnicke nech to da do poriadku a pripadne si ju najat aby uctovnictvo robila ona nech nie su zbytocne problemy potom....a co urcite odporucam je spravit osobitny podnikatelsky ucet lebo toto bude chaos a v pripade kontroly aj problem, kedze budu pozerat vsetky vydavky a prijmy a bude musiet manzel vysvetlovat kazdu polozku

natalka1919
autor
16. júl 2022

@michaelam2

Však práve to som aj hovorila manželovi, nech si spraví podnikateľský účet. On je ešte v týchto veciach taky nezodpovedný. Ma uhradené príklad 2 faktúry na 1000 eur za prácu. Ale od toho istého zákazníka ma poslané na účet aj sumu 2200 eur, ktorú mu poslal za to, že on vybavil nejaké debnenie pre neho.
Vysvetlím-zákazník mu poslal 2200 eur. Manžel zobral svoju hotovosť, čo mal doma a dal ju niekomu, kto prenajíma to debnenie bez potvrdenia. Lebo je to jeho kamoš. On z toho nemá nič. Len ma pripísaných 2200 eur na účte od toho zákazníka. Samozrejme, že na to nemá žiadnu faktúru, ani nič.
Miešam sa mu trochu v tom, ale nepáči sa mi jeho ľahkovážny prístup.
Spolu ma možno ma účte 7000 eur od cudzích ludi, čo mu poslali peniaze, nie za prácu, len za niečo, čo im sprostredkoval. Bez faktúr, potvrdení.
Môže mať z toho problém? Kontroluje daňový úrad takých malých živnostníkov? Za svoju prácu vždy vystavuje faktúry, len ma veľa iných obratov na osobnom účte.

michaelam2
16. júl 2022

@natalka1919 no toto je presne ten dovod preco treba mat dva oddelene ucty ...keby mal kontrolu vsetky tie prijmy musi nejako zdovodnit a ci bude kontrole stacit vysvetlenie ze len "pomahal" kamaratovi? no tazko povedat, minimalne to bude vyzerat velmi podozrivo....moze sa stat ze bude podnikat 40 rokov a kontrolu mat nebude ale moze sa kludne stat ze pride ...naozaj odporucam co najskor firemny ucet (ani zan nemusi platit v niektorych bankach) a bude to mat vsetko pekne oddelene...kedze je zivnostnik, kedykolvek si bude moct previest peniaze z podnikatelskeho uctu na osobny a pouzivat ich

natalka1919
autor
16. júl 2022

@michaelam2

Poviem to manželovi, nech si spraví čím skôr podnikateľský. Účet ma v Slovenskej sporiteľni. Tak zrejme tam si spraví aj podnikateľský. Aj keby sa platilo, ta nie je vôbec problém. Len on to vníma tak, že he to jeho osobný účet a môže mu tam hocikto poslať peniaze za hocičo, alebo naopak. Je to jeho vec. Živnosť ma asi 2 roky, tak nechcem aby mal zbytočne problémy.
Tiež ma to napadlo, ze ťažko by dokazoval ich pôvod. A ešte najhoršie, hocikde ma v poznámke popísané napr. Platba za strop, platba za debnenie, platba za murivo, železo, názov mesta atď. A to sú platby, za ktoré nemá faktúry.
Účet si môže spraviť hocikedy? Ma už viac faktúr v tomto roku na osobnom. Dakujem pekne za pomoc.

danusa63
16. júl 2022

@natalka1919 o jejku. Takého manžela by som teda nechcela. Lebo keď dostane na účet 2200e, ktoré "nezarobil" len sprostredkoval "do ruky" tretej osobe bez papiera tak na rok bude mať také odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne že až a o dani z príjmov ani nehovorím. Robí si sám sebe zle a ide do dlhú. Príklad zoberie na účet 1000e bez faktúry s popisom debnenie 900e z toho dá tretej osobe. Osoba A (určite nie je blbá firma a na odpisane peniaze z účtu si sám napíše fakturu za tvojho manžela a znizuje je si tym dane) osoba B (prijmatel tvoj manžel, peniaze na účte bez faktúry, zvyšuje sa príjem a ovplyvňuje sa zaklad dane odvody atď) a osoba C (zoberie peniaze v hotovosti a je v klidku, lebo nezvyšuje príjem čistá ryža)

michaelam2
16. júl 2022

@natalka1919 no ak este aj v poznamke ma uvedene ze je to "platba" za nieco ale nie je k tomu faktura tak to pre kontrolu urcite bude problem...takze co najrzchlejsie si spravit ucet, ten moze spravit hocikedy len potom pozor myslim ze uz je povinnost to nahlasit na financnu spravu to nove cislo uctu

natalka1919
autor
16. júl 2022

@danusa63 ale manžel má len osobný účet, tie peniaze do priznania dávať nebude. Na účte ma veľa bežných obratov

michaelam2
16. júl 2022

@danusa63 odvody sa predsa vyratavaju podla prijmu a prijem ide podla danoveho priznania...ak v danovom priznani tie peniaze nie su, tak logicky sa z nich nemozu ratat odvody do socialky ....a to o tej firme co si napise sama fakturu za niekoho ineho to som uz vobec nepochopila :D

danusa63
16. júl 2022

@michaelam2 vysvetlím pan X nevie chodí v papieroch, tak sa podujme že zabezpečí debnenie pre firmu Y s.r.o. Y s.r.o. trosku sucejsia firma ma účtovníčku,ta vytvorí fakturu, že posiela na ICO pána X 2200e. Firma Y s.r.o. ma peniaze vykrite, uvedené v každom výkaze že pánovi X poslali peniažky. Y s.ro. to ma v papieroch ako výdaj ale kde to ma X? Keď je výdaj musí byť niekde aj príjem....🙂

michaelam2
16. júl 2022

@danusa63 no tak to by som chcela vidiet firmu a tu uctovnicku co by si toto dovolila takto porusit zakon :D a kontrola by na toto velmi rychlo prisla, uz som tu pisala o cislovani faktur...ako by vedeli ake cislo faktury dat? to cislovanie musi mat postupnost, fakturacne systemy to robia automaticky

lienka.7
16. júl 2022

@natalka1919 nech sa paci....
https://www.podnikajte.sk/financny-manazment/mu...

Je treba zistiť v obchodných podmienkach, ci vôbec moze pouzivat sukromny ucet ako podnikatelsky...
Inak byt uctovnickou, z takéhoto klienta mam "radost" ako hrom🤦‍♀️

martul
16. júl 2022

@natalka1919
@michaelam2 ale pozor baby to že si oddelí podnikateľský účet, to neznamená že keď mi budú na súkromný posielať klienti peniaze a nejaké ,, služby je v poriadku.
Manžel zdá sa to i viacej vecí protizákonne, odporúčam čo najskôr nájsť účtovníčku a daňového poradcu.

danusa63
16. júl 2022

@michaelam2 Akurát v marci som mala tu česť jednu takúto živnostníčku riešiť, čo nabrala peniaze na seba a potom do ruky vyplácala brigádnikov. Všetko sa jej počítalo do príjmu, lebo všade bol pol popis že s.r.o. číslo faktúry a potrebné náležitosti. Pani živnostníčke ostali len oči pre plač a vysoké dane a odvody. A daná s.r.o. mala všetky " jej" faktúry, ktoré ona podpísala, vždy keď dostala peniaze na účet.

michaelam2
16. júl 2022

@martul jasne, beriem to v rovine, ze manzel naozaj len pomoze kamaratom a daco mu za to daju...aj ked no, vieme ako to chodi 😀 ak by to mali byt peniaze za jeho sluzby z firmy tak treba fakturu a na podnikatelsky ucet

natalka1919
autor
16. júl 2022

@danusa63
Trochu ste ma vystrašili. Pýtala som sa manžela, tak ti ľudia sú bežní, čo si stavali domy svojpomocne. Ale čo nevedeli, tak si niekoho volali. Žiadne firmy mu neposlali peniaze.
Myslíte si, že môže mať reálne z toho nejaký problém v buducnosti? Vravel, že cez týždeň si spraví už podnikateľský účet.

martul
16. júl 2022

@natalka1919 ked nie je platca DPH, môže aj teraz vystaviť faktúru s dátumom kedy prišli peniaze na účet, to nevadí z medzitým už vystavil s májovým alebo nulovým dátumom. Manžel podáva DP raz za rok, dôležité je preňho priznať a zdaniť všetky príjmy. Keď vystaví faktúru na 2000 a oni mu pošlú 2200 tak musí zdaniť 2200. Žiadne že pošli mi prachy na súkromy účet.

michaelam2
16. júl 2022

@danusa63 ako to myslis "nabrala peniaze na seba" ?? velmi chaoticky to pises...a co sa jej pocitalo do prijmu?

danusa63
16. júl 2022

@michaelam2 Zobrala na svoje ICO 1000e podpisom potvrdila- peniaze dostala na ucet-a z toho 900e dala brigádnikom cash. Tých 1000e sa jej počítalo do prijmu

martul
16. júl 2022

@natalka1919 je to problém a obrovský a áno daňový úrad bude skúmať prečo má na účte 7000 a nezdokladovanych. Toto by som v kľude určite nespavala.
Moji klienti keď mi prinesú doklady, tak okrem toho že zauctujem všetky doklady skúmal aj každú prijatú platbu na účet. Keď mi to nepasuje k žiadnemu dokladu, pýtam sa čo je to za príjem a zahrniem to do príjmov a zdanim.

michaelam2
16. júl 2022

@danusa63 "zobrala na svoje ico 1000€" ..to znamena ze vystavila niekomu za svoje sluzby fakturu na 1000€? ...ak ano tak samozrejme ze sa jej to rata do prijmu, preco by sa nemalo?

martul
16. júl 2022

@michaelam2 povinnosť nahlásiť na účet majú platcovia DPH.

michaelam2
16. júl 2022

@martul aha ok, dakujem, lebo my sme platcovia a viem, ze sme nahlasovali tak preto som to spomenula...prosim ta len tak zo zvedavosti, mas skusenost s tym ze by pripadna kontrola okrem podnikatelskeho uctu srocky kontrolovala aj bezny ucet konatela?

martul
16. júl 2022

@natalka1919 nesranduj už prosím ťa. Lebo z tohto čo tu píšeš už aj mňa boli brucho. Tvoj muž podniká, faktúry nevystavuje, klienti mu posielajú peniaze on ich neprizná lebo ich má na súkromnom účte?/ Môj ty boh.