Takže...starý otec mojho manžela vlastní veeeelku nehnutelnosť priamo v centre BB. V závete uvedie ( ešte žije ), že tu nehnutelnosť zanechá našej dcere. MOj manžel má jedného brata, ktorému starký vyplatí polovicu ceny nehnutelnosti (aby sme to nemuseli vyplácať my....pre BOha,ved kde by sme tolké peniaze zobrali??!!!!!!!!). Takže majitelkou nehnutelnosti bude naša dcera, ale jej poručníkom bude úúplne cudzia osoba, ktorú sme my s manželom v živote nevideli, nepoznáme ju, nevieme kto to je, čo je zač...proste starký sa chce poistiť aby sme po dedení ten dom nemohli predať, pretože mu na nom veľmi záleží. Môže byť teda poručníkom našej dcery niekto cudzí??? A ako to bude so spravovaním nehnutelnosti pokial nebude naša dcera dospelá???? My s manželom by sme sa najradšej všetkého vzdali, ak to má byť za takýchto okolností. ved to sú len starosti, nemalé vrážanie financií do domu......my bývame v inom meste a v žiadnom prípade sa nechceme presťahovať do BB....len cez moju a manželovu mrtvolu 😠 😠 😠 😠 Môžem sa vzdať tohto dedičstva aj v prípade, že je to našej dcéry.??? Dakujem za každu reakciu 😉
@fomarik vzdať sa dedičstva je hlúposť 😉 ...poručníkom môže byť aj cudzia osoba,ale ja by som sa išla poradiť k právnikovi aj so starým otcom či sa to nedá nejako právne ošetriť,aby ste do plnoletosti-prípadne do dňa sobáša vašej dcéry(vtedy bude financie asi najviac potrebovať) nedalo manipulovať -tedy ba ste nemali žiadnu možnosť ten zdedený majetok predať 🙂
@fomarik mozete sa dedictva bud vziat ( a za takych podmienok ake vam dal starky by som sa mu velmi pekne podakovala)...nech radsej vas vypati a dom necha mm bratovi.... ako dedusko vie, ze vasa dcera ten dom nepreda? nema to vobec ziadnu logiku, bohuzial.... 😉
...no a k tomu porucnikovi...najlepsie je zajst za pravnikom....ci to bude porucnik vseobecne, alebo len co sa tyka dedictva....ak len v pripade manipulacie s dedicstvom z vasej strany, tak by som to aj prijala....samozrejme s peniazmi navyse, lebo starat sa o velky barak nie je sranda, ved si pozri uz iba rocne kolko na dani zaplatis.... a dom stale nieco pyta, a cim je starsi, tym viac penazi zozerie....
@fomarik pokial viem, tak ak je nehnutelnost napisana na dieta, ak by ste ju cheli predat, musel by o tom rozhodnut sud a vy by ste museli dat padne argumenty, ze je to v zaujme dietata... 😔 ako je to s porucnikom - pre vas uplne neznamou osobou by bolo lepsie pytat sa pravnika...
@bodka13 dlhy sa dedia cele... Bud vezme dedic cele dedicstvo aj s dlhmi, alebo ho komplet cele odmietne... Svokor teraz riesil dedicsto po bratovi (jeho dcera sa ho vzdala, lebo tam sice bol byt, ale aj obrovske dlhy, ku ktorym sa hlasil satel niekto dalsi a dalsi) a tiez ho z tychto dovodov odmietli on a vsetci jeho surodenci komplet cele...
@luciferkax zlá matka???? Ved Lívia je vymodlená, vytúžená, roky, roky sme na nu čakali...a zlá by som bola keby nejaká cudzia šlampa spravovala jej majetok!!!! Ona nie je odkázaná na tu nehnutelnosť, Po dosiahnutí plnoletosti bude mať aj rodinný dom, byt, nasporenú nemalú čiastku penazí - bude 100% zabezpečená.
@luciferkax prepáč za neprimeranú reakciu...po prečítaní mojho príspevku to pôsobí nabrúsene. Nemyslela som to zle. Dakujem za názor. Na druhej strane premýšľam....že by to nebolo zlé kebyže Lívia niečo má aj navyše....le za takýchto podmienok 😢 😢 😢 😢 ...ja sa s manželom cítim, akoby nám chceli ukradnuť dieťa a dať ju nejakej fuchtle ☹ ☹ ☹ ☹
@fomarik precitaj si v zakone o rodine 36/2005 4. hlavu, porucnictvo a opatrovnictvo
Poručníctvo
§ 56
(1) Ak obaja rodičia maloletého dieťaťa zomreli, boli pozbavení výkonu rodičovských práv a povinností, bol pozastavený výkon ich rodičovských práv a povinností alebo nemajú spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, súd ustanoví maloletému dieťaťu poručníka, ktorý bude zabezpečovať jeho výchovu, zastupovať ho a spravovať jeho majetok.
(2) Poručník nie je povinný osobne sa starať o maloleté dieťa. Ak sa poručník o maloleté dieťa osobne stará, má nárok na príspevky podľa osobitného predpisu.
(3) Ak sa poručník o dieťa osobne nestará, dohliada na rozsah a spôsob starostlivosti, ktorá sa dieťaťu poskytuje.
§ 57
(1) Ak sú rodičia maloletého dieťaťa nažive a ak to nie je v rozpore so záujmom maloletého dieťaťa, súd ustanoví za poručníka predovšetkým toho, koho navrhli rodičia, ktorých výkon rodičovských práv a povinností bol pozastavený. Ak niet takej osoby, súd ustanoví za poručníka niekoho z príbuzných alebo blízkych osôb maloletého dieťaťa alebo jeho rodiny alebo inú fyzickú osobu.
(2) Za poručníka maloletého dieťaťa možno ustanoviť aj manželov.
(3) Ak nebolo možné ustanoviť za poručníka žiadnu fyzickú osobu, súd ustanoví za poručníka obec a v prípadoch maloletých detí bez sprievodu orgán sociálnoprávnej ochrany podľa osobitného predpisu.
(4) Do času, kým nie je maloletému dieťaťu ustanovený poručník, alebo do času, kým sa ustanovený poručník neujme svojej funkcie, robí neodkladné úkony v záujme maloletého dieťaťa opatrovník ustanovený podľa § 60.
§ 58
(1) V rozhodnutí o ustanovení poručníka súd uvedie konkrétny rozsah majetku, ktorý bude poručník spravovať, spôsob nakladania s ním a lehoty, v ktorých je poručník povinný predkladať súdu správy o nakladaní s majetkom maloletého dieťaťa a správy o maloletom dieťati. Pri výkone správy majetku maloletého dieťaťa poručníkom sa použije osobitný predpis.9)
(2) Správa o nakladaní s majetkom maloletého dieťaťa obsahuje najmä informácie o výnosoch, investíciách, ako aj účel a výšku výdavkov a príjmov súvisiacich s týmto majetkom. Správa o maloletom dieťati obsahuje najmä informácie o jeho zdravotnom stave, jeho vzdelávaní a o osobitných potrebách.
(3) Poručník je povinný vykonávať svoju funkciu riadne a v najlepšom záujme maloletého dieťaťa. Za jej riadny výkon zodpovedá súdu. Rozhodnutie poručníka týkajúce sa každej podstatnej veci maloletého dieťaťa vyžaduje schválenie súdu.
(4) Súd sústavne sleduje spôsob výkonu funkcie poručníka a najmenej dvakrát do roka v súčinnosti s obcou a orgánom sociálnoprávnej ochrany výkon funkcie poručníka hodnotí.
(5) Za porušenie povinností pri spravovaní majetku maloletého dieťaťa zodpovedá poručník podľa všeobecných predpisov o náhrade škody.
(6) Po zániku poručníctva je poručník povinný predložiť súdu záverečný účet zo správy majetku maloletého dieťaťa najneskôr do dvoch mesiacov po zániku svojho poručníctva.
(7) Medzi poručníkom a maloletým dieťaťom nevzniká vyživovacia povinnosť.
§ 59
Zánik poručníctva
(1) Poručníctvo zaniká
a) dosiahnutím plnoletosti dieťaťa,
b) smrťou maloletého dieťaťa,
c) smrťou poručníka,
d) zánikom dôvodu, pre ktorý bol poručník ustanovený,
e) dosiahnutím plnoletosti rodiča maloletého dieťaťa (§ 28 ods. 3, § 29),
f) právoplatným rozhodnutím súdu o zbavení poručníka výkonu funkcie alebo o jeho odvolaní.
(2) Súd zbaví poručníka výkonu funkcie na jeho návrh.
(3) Súd odvolá poručníka z funkcie, ak stratí spôsobilosť na výkon funkcie, porušuje svoje povinnosti alebo zneužíva svoje práva vyplývajúce z poručníctva.
(4) Ak boli do funkcie poručníkov ustanovení manželia, poručníctvo zaniká okrem dôvodov uvedených v odseku 1 aj rozvodom ich manželstva. Ak to vyžaduje záujem maloletého dieťaťa, súd môže na návrh niektorého z bývalých manželov rozhodnúť o tom, že funkciu poručníka bude naďalej vykonávať jeden z nich. Ak jeden z manželov, ktorí boli ustanovení do funkcie poručníkov, zomrie, stáva sa poručníkom pozostalý manžel.
(5) Ak poručníctvo zanikne smrťou poručníka alebo právoplatným rozhodnutím súdu o zbavení poručníka výkonu funkcie alebo o jeho odvolaní a ak je to naďalej v záujme maloletého dieťaťa potrebné, súd rozhodne o ustanovení nového poručníka.
@fomarik hm, tvoj horný príspevok pôsobil dosť nahnevane 🙂 🙂 myslím, že dieťa ti nikto neberie, ide "len" o majetok, o ktorý sa bude niekto starať, kým tvoja dcérka nedosiahne 18 rokov... vieš, ja ked si predstavím nehnutelnosť v sstrede velkého mesta, a keby ju tak mali mať moje deti 😉 😉 😉 ale zas sme rodinka, čo staviame minidomček, s hypotékou na krku 😉 😉 čiže o stopercentnej zabezpečenosti nemôže byť ani chýru ani slychu :D
@janie80 s tými dlhmi je to tak ako som napísala 😉 ....takže ak sú dlhy rovnako veľké ako dedičstvo,alebo dokonca vyššie nezdedíš v podstate nič,lebo dedičstvom sa vyplatia ☹
http://peniaze.pravda.sk/obcan-a-stat/clanok/25...
Neviem poradiť, ale bola by si riadne zlá matka, keby si sa vzdala dedičstva, veľkého dedičstva, ktoré patrí tvojej dcére. Ved bude mať 18 rokov, predá a má zarobenéé na nový byt :D