Poradíte ohľadom svadby a adopcie?

tereza0442
20. jan 2013

Ahojte baby, prosim vas, potrebovala by som poradit.
Situacia je nasledovna: syna mam s byvalym priatelom, s kt.sme neboli nikdy zobrati, je zapisany v RL ako otec dietata. Od synovho narodenia sa nebavime a odvtedy ho videl asi 3x, za posledny rok ani raz a ani raz sa neozval, vyzivne plati 50eur mesacne podla dohody (nie je to stanovene sudom).
Tento rok sa chceme s priatelom zobrat. Ako to bude s RL? prepise sa rodny list, nachadza zmena otcovstva, alebo mam ziadat o opatrovnictvo, adopciu?? Co mam robit, ked chcem aby sme mali vsetci rovnake priezvisko a priatel mal vsetky prava otca?
Aky bude nasledny proces a ako dlho to asi trva? Dakujem za informacie! 🙂
pekny den

kveta
20. jan 2013

Ak s tym biootec nebude suhlasit, budes to moct dat na sud.

vefi89
20. jan 2013

tak ako sa píše vyššie, ak s tým biologický otec nesúhlasí, a platí ti na neho, bude to problém vydobiť, súdy to uznávajú zväčša v prípade, ak otec neplatí, nezaujíma sa, nestará sa a pod.

xenicka13
20. jan 2013

treba podat na sud ziadost o osvojenie, sud to preskuma a rozhodne, ked bio otec suhlasi, je to rychle

sissy27
20. jan 2013

@tereza0442 sobáš s novým partnerom neznamená automaticky osvojenie dieťaťa ani zmenu v rodnom liste
zmena priezviska tiež nijako nesúvisí s osvojením a zmenou v rodnom liste - ale musí s tým biologický otec malého súhlasiť, ak nechce dobrovoľne, tak požiadať na súde...
ak si chce tvoj nový partner malého osvojiť, vtedy sa zmení aj rodný list, biologický otec stráca vyživovaciu povinnosť aj právo styku s dieťaťom, samozrejme opäť treba mať súhlas biologického otca,ak to nejde dobrovoľne, tak súdnou cestou
tú poslednú možnosť by som však veľmi dobre zvážila, hlavne v prípade muža - v prípade rozvodu padá vyživovacia povinnosť naňho (aj keď samozrejme pred svadbou sa zamýšľať nad takýmito vecami je hrozne neromantické, ale ja som taký praktik 😉 )
Na tvojom mieste by som riešila len zmenu priezviska a popritom aj riadne súdom určené výživné na malého...
Ak nápad o osvojení vyšiel z iniciatívy tvojho nového partnera, potom by som zvažovala aj túto možnosť, ale nikdy by som ho do toho netlačila ja...

jarka0812
20. jan 2013

Ak tvoj nastávajúci má tvojho syna za svojho a rozvážne a úprimne chce prebrať aj oficiálnu zodpovednosť, ak chcete žiť ako rodina, bez zásahov biootca, chcete mať ďalšie deti, je isto najlepšie riešenie osvojenie. Je potrebné zosobášiť sa a po nejakej dobe manželstva (odporúčajú aspoň 3 mesiace, no my sme čakali až na tehotenstvo a pôrod) tvoj manžel požiada na príslušnom súde o osvojenie syna. Ako už bolo spomínané, tak v prípade, ak s tým biootec súhlasí je to otázka 20 min na súde. Súd rozhodne, s rozsudkom pôjdete na matriku, kde bol vydaný pôvodný RL a tam vám vydajú nový, kde bude zapísaný tvoj manžel ako otec.