Som študentkou na univerzite. Moji rodičia sú rozvedení, súdom bolo otcovi priznané (pred nástupom na VŠ štúdium) mne aj mojej sestre mesačne platiť výživné (a teda jeho príjem sa neposudzuje). Kedže je mama až v tomto roku (2015) riadne zamestnaná a výška jej príjmu presahuje minimálnu mzdu, hrozí, že ďalší akademický rok (2016/2017) dostanem smiešne štipendium (v danom akad.roku sa posudzujú príjmy z predošlého kalend. roku).
Chcem sa teda opýtať, či by mi v mojej situácii pomohlo :::--> podať sťažnosť na súd vo veci maminho neprispievania na mňa a moje štúdium (potencionálne rozhodnutie súdu by rozhodlo o tom aby mama mi platila výživné) <--::: a či by toto ovplyvnilo to, aby som ja bola posudzovaná sama a aby sa mamin príjem neposudzoval. Ďalej sa chcem opýtať, ak by toto bol správny krok, či treba ďalej zmeniť moju adresu trvalého pobytu (napríklad k starým rodičom a či je tam podmienkou nejaká vzdialenosť od terajšieho miesta trvalého bydliska).
Ďakujem vopred za overené informácie a pomoc
fundovane ti tu nikto neporadi, pretoze... 1) pises nepresne 2)nepozname stipendijny poriadok tvojej univerzity.
3) ak mas nedostatok penazi situacia predpoklada ze pojdes si zarobit brigadne - takze dalsi prijem ktory sa posudzuje.... udaje este nepresnejsie 😀
sardinka335 Klobúk dole pred každou študujúcou - matkou malých detí. Ale prečo na zakladateľku hneď tak ostro? Ja si neviem predstaviť, že by som deti v štúdiu nepodporila, pokiaľ by mi to finančná situácia čo len trochu dovolila.
saurian sociálne štipendium je rovnaké na všetkých univerzitách
Že sa vôbec nehanbíš uvažovať nad tým, že by si vlastnú mamu dala na súd kvôli sociálnemu štipendiu? Ty kokso, keby mi toto moja dcéra urobila, tak ju tak kopnem do riti, že mi nohu osere! Keď máš málo peňazí, tak si zdvihni riť a choď si zarábať po brigádach,tak ako iní vysokoškoláci, alebo preruš štúdium, nájdi si prácu,našpor si peniaze a potom doštuduj.
Prepáč, ale napísala si to v zmysle - moja mama je zlá žena, ktorá nechce dopriať svojim deťom 😀 Ak to tak skutočne pociťuješ, tak to v pohode rieš súdnou cestou. Ak situácia nie je až tak vážna, na tvojom mieste by som skúsila nájsť nejaké riešenie najprv spoločne s rodičmi, prípadne si naozaj skúsila nájsť nejakú brigádu. Si študentka. Čo tak sledujem zamestnávatelia majú študentských brigádnikov celkom radi.
No moja zlatá, keby mna moja dcera dala na sud koli ,,štipendiu,, tak si moze rovno meniť adresu trvaleho pobytu kludne aj pod Prístavný most!!!
Ja som bola tiež študentka, penazí sme nikdy nemali nazvyš, ale ani raz, jedinky raz ma nenapadlo zmykat mojich rodičov a mamu, ktora mi vzdy pomahala ako mohla. Finančne velmi nemohla, lebo sa starala o moju postihnutu sestru a mali sme teda hlavne otcov prijem. Preto som na VŠ ani nešla hned po SŠ, ale rovno do práce.
Predpokaldám ze más strechu nad hlavou, mama pomoze v ramci moznosti čo tak zdvihnut tu lenivu riť a ist na brigadu? ALebo sa lepšie uč! Ja som dostavala prospechove štipendium na UK BA - len to sa trebalo učiť. Robila som to popri 2 malých deťoch na rodičaku a ešte som si privyrabala písaním prác za eurá pre lenivých študentov.
Ostatné overené informácie si zisťuj na študijnom oddelení, tam ti presne povedia čo máš robiť, ake papiere doniest.