Ahojte. Som tu nova a neviem sa tu este orientovat ale chcela by som vas poprosit o radu. Som v 7tt tehotenstva a momentalne som na pn od obvodnej lekarky. Ta ma ale uz nemoze nechat na PN tak by som chcela vediet ci gynekologicka ma moze vypisat kedze v praci mi povedali ze ak som tehotna musia so mnou rozviazat prac. zmluvu pretoze ma nemaju kde preradit na inu prac. poziciu. Kedze som na dobu urcitu do konca augusta bolo by pre mna vyhodnejsie ostat na PN. Nebude s tym problem? Dakujem za rady.
Na PN ťa môže vypísať gynekológ. Skús sa ho opýtať, ale aj tak neviem, či ti to veľmi pomôže. Keby si mala zmluvu na dobu neurčitú, určite by ťa nesmeli prepustiť. Počas tehotenstva, materskej a rodičovskej dovolenky si podľa Zákonníka práce totiž v ochrannej dobe. Horšie je to v tvojom prípade, keď máš uzatvorenú zmluvu na dobu určitú a tam ti pracovný pomer zaniká automaticky dňom, na ktorý je zmluva uzatvorená. To znamená, že ti nemusia dávať ani výpoveď. Neviem, ako je to s PN-kou, za pokus to stojí. Mimochodom, škoda, že si zamestnávateľa upozornila už takto skoro, že si tehotná. Mohla si počkať, kým ti nepredĺžia zmluvu a mala by si to v suchu. Budem držať palce.
Ano aj gyn ta moze vypisat na pn a aj dlhodobo bez toho aby si bola na rizikovom. Ja som to tak mala. A zmt nemoze prepustit tehotnu.
@zuzkajat napíš si papier a daj si potvrdiť u gnekologičky, potvrdiť tehotnenstvo a v ktorom si tt tehotenstva, v práci to daj hocikomu nadriadenému potvrdiť, stačí keď to sekretárka preberie, akonáhle o tom niekto vie a máš to podpísané nemôžu ťa prepustiť. Ja som si to takto dala podpísať, dovtedy som to nikomu v práci nepovedala, ak by sa to niekto pomimo dozvedel okamžite by ma prepustili. Takto až po materskej dovolenke, keďže matky s deťmi boli v dajnej firme nežiadané.
Ak mas prac. pomer na dobu urcitu, ta skonci aj v pripade ze budes na PN. Iba ti nemozu dat vypoved. Ale po datume, ktory mas v zmluve, tam uz zamestnana nebudes. PN ti pomoze asi v tom, ze za teba bude odvedene socialne poistenie.
Skus pouvazovat, ci sa ti skor neoplati, aby ti zamestnavatel dal vypoved kvoli nadbytocnosti. Potom mozes poziadat o skoncenie prac.pomeru dohodou, on je povinny ti vyhoviet a dostanes odstupne - podla toho, ako dlho si vo firme robila. Presne cisla neviem, skus googlit. V takom pripade sa potom len nahlasis na urad prace, raz za cas sa tam ukazes, dostanes podporu, zaplatia za teba socialne poistenie a nemusis sa bat kontroly.
Pokial je u teba PN zdravotne indikovana, tak samozrejme nie je o com a chod na PN.
Ci je spravne alebo nie, ze zeny zatajuju tehotenstvo, aby im predlzili zmluvu, to uz necham na kazdeho svedomi. Rovnako ako firmy, ktore sa k tehotnym spravaju ako by mali lepru, ze 🙂
Drzim palce.
pracovny pomer ti konci podla dojednanej zmluvy na dobu urcitu, bez ohladu na to ci si tehu.
Ak máš uzatvorený prac.pomer na dobu určitú, tak prac.pomer skončí dohodnutým dnom (lebo nejde o ukončenie prac.pomeru výpovedou ale dohodnutým dnom), či už budeš tehotná alebo PN po ukončení nem.poistenia (jedine že by zamestnávatel alebo mzdárka nepodali odhlášku, lebo si myslia, že ta nemôžu odhlásiť počas tehotenstva aj taký tu bol prípad, tiež taký poznám, no podla zákona končí pp dohodnutým dnom).
Ak oznámiš tehotenstvo písomne a s potvrdením od lekára, tak nemôžeš dostať výpoved napr. z nadbytočnosti, lebo si pred výpoveou chránená, ale treba si na kopii oznámenia nechať potvrdiť prevzatie oznámenia, tak ako to vyžaduje Zákonník práce, ak neoznámiš písomne a s potvrdením od lekkára, nie si považovaná v zmysle Zákonníka práce za tehotnú.
Po ukončení prac.pomeru ak budeš pn, tak aj po ukončení prac.pomeru/nem.poistenia budeš nadalej poberať nemocenské. Ale všetky poistenia zamestnanca v soc.poistovni a aj v zdravotnej poistovni ti skončia. Treba potom si zavolať či zájsť počas vychádzok na zdravotnú poistovnu, či treba niečo dokladovať, aby si bola zdravotne poistená štátom počas poberania nemocenského (záleží akú máš zdr.poistovnu, nemajú rovnaké postupy). žiadne poistenie v soc.poistovni ti ale po ukončení prac.pomeru netrvá (ani dôchodkové ani nemocnské a ani poistenie v nezamestnanosti).
Nárok na materské ti ale vznikne v tzv. ochrannej lehote po ukončení nem.poistenia (treba nastúpiť PRESNE 6Týž. pred termínom!!!! ak ti netrvá nem.poistenia, aj keby si bola celý čas pN, daj si na to pozor, nenechaj sa presvedčit od lekára!!!), ak máš aspon 270dní nem.poistenia v posedných dvoch rokoch pred pôrodom.
Zamestnávatel po správnosti by ti po oznámení tehotenstva (podla zákona) mal ponúknuť iné miesto, vhodné pre tehotené. Ak také miesto nemá, tak je to prekážka na strane zamestnávatela a mal by ti platiť mzdu z priemernej mzdy a dať písomne povolenie, že nemusíš chodiť do práce počas tejto doby (to aby si bola krytá, že nemáš absenciu, teda máš povolenie na nechodenie do práce). Ale samozrejme pre malých zamestnávatelov je toto dosť nákaldné, platiť zamestnanca len tak, tak tlačia na nich, nech idú na pn.
Po pôrode do 45dní si nezabudni podať prihlášku na soc.poistovnu aby si bola dôchodkovo poistená štátom ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov. Najlepšie si urob kopiu prihlášky a daj si potvrdiť prevzatie soc.poistovnou a založ k zápočtovým listom do dôchodku. Tiež neskôr s odhláškou tak urob (na kopiu nechaj potvrdiť prevzatie), no na to je čas ešte, len treba vedieť, že ked dávaš sama prihlášku, treba aj odhlášku.
ale ked ste tehotna, tak zamestnavatel s vami nemoze ukoncit pracovny pomer. skuste sa opytat svojho gynekologa, ci vas vie dat na rizikove, ale pokial na to nieje indikacia, tak to neobhaji pred posudkovou.