Ahojte, chcela by som sa informovať, ako je to s poplatkami notárovi pri dedičskom konaní? Viem, že sa platia určite % z hodnoty. Viete mi povedať, koľko to je a ako sa určuje hodnota majetku? Musí ju určiť znalec posudkom? Známa to teraz rieši, lebo dostane dom s pozemkom pri konaní, aj v ňom býva, len sa obáva výšky tých poplatkov. Ďakujem
@draik hodnota sa bude zrejme pohybovať cca okolo 300 000 eur. Koľko celkovo bude musieť zaplatiť? Platí sa z toho aj nejaká daň?
@natalka1919 ked ste spisavali zmluvu s notarom malo tam byt uvedene , bezne beru percenta z dedenej sumy...plus poplatky za spostredkovanie, mozno ma niekto opravi
@natalka1919 ano, platí sa notárovi, ale potom sa ešte nejaká suma platila aj súdu. Normálne prišiel list a bola tam napísaná suma, ktorú sme museli ešte aj zaplatiť súdu.
@elenajezova viete mi aj približne povedať, koľko by to mohlo byť? Zatiaľ jej nič neprišlo. Len sa obáva tej sumy. Lebo býva v tom dome, čo zdedí a ma aj celkom vysoku hodnotu, ale úspory nemá žiadne. Žije z výplaty do výplaty. Tak preto sme chceli vedieť, či to bude vysoký poplatok celkovo. Vďaka
Pri takomto majetku rátaj cca 1000e. Manzel teraz dedil, dedičstvo išlo medzi 3 osoby a každý mal poplatok cca 300e. Dan z dedičstva sa neplati
Mne pred rokom zomrela mama a zdedila som po nej byt. Notarovi som mala predlozit cenu bytu, ktora by sla do dedicstva. A boli dve moznosti. Vyhpadat na nete na realitnych strankach podobby byt, vybrat aspon 3 ponuky a urobit priemer tych cien alebo ziskat potvrdenie z realitnej kancelarie a prilozit ho do spisu. Odmena notara vo Vasom pripade bude do 1000 eur, plus sa plati aj sudny poplatok.
Ako pise
@pauli89 , je to 980.80 eur z hodnoty 300tis eur
@natalka1919 my sme dali cca z nejakých 80 000€ majetku necelých 600€
vyska odmeny sa da velmi presne vyratat podla tabulky https://hnonline.sk/prakticke-hn/910378-dedicsk... plus su tam este sudne poplatky
dnes uz chcu povacsine notari posudky od znalcov, ale nemusi to byt pravidlo, zavisi od konkretneho notara, ci to bude vyzadovat.
@natalka1919 my som zdedili byt vhodnote 30 000, a pozemky v hodnote 7 000, odmena notarke bola 480€
Bude to veru celkom dost, my sme s bratom minuly rok zdedili majetok po otcovi v celkovej hodnote cca 107tis (dom sme po dohode s notarom ocenili na co najnizsiu hodnotu, hoci predajna cena by bola omnoho vyssia), poplatok notarovi bol dokopy nejakych 837€, ktory sme museli zaplatit priamo na mieste. Plus neskor este sudne poplatky vo vyske 165€, to prisiel postovy poukaz.
Odmenu upravuje vyhláška o odmenách notárov. Hodnot sa určí po dohode dedičov s notárom resp. posudkom