Pomoc SZČO pri poklese tržby a OČR

bukvickaaa
9. apr 2020

Ahojte. Viete mi niekto poradiť, prosím?
Ja som momentálne na rodičovskej a manžel je SZČO. Od zatvorenia škôl je manžel na OČR (kvôli korone) s našou najstaršou, do práce nechodí. Za marec mu už teda klesol príjem, rovnako aj v apríli... Má nárok na príspevok od štátu pri poklese tržby aj pokiaľ je stále OČR? Ďakujem.

anos18
9. apr 2020

@bukvickaaa Ahoj, včera som volala na tú linku, ktorú zriadilo ministerstvo, tam mi povedali, že živnostník, ktorý je na PN alebo OČR, nemá nárok na čerpanie príspevku. Kamoška volala, ju odkázali na úrad práce. Dnes som volala na úrad práce, a povedali mi, že živnostník na OČR alebo PN má nárok na príspevok,také dostali usmernenie. Aj Miihal to má na svojej stránke v otázkach a odpovediach, že živnostník na OČR alebo PN má nárok na príspevok. Takže ja budem pre klientov,ktori sú na PN alebo OČR robiť ziadosti

petamada
9. apr 2020

ano ma narok na prispevok aj ked je ocr, aj ja to budem riesit za april potom, a nemusi este ani odvody platit, kym je na ocr.

gabrielapatrik
9. apr 2020

@anos18 Dobrý deň, prosím Vás ako môžem požiadať o prispevok? Ďakujem

bukvickaaa
autor
9. apr 2020

@anos18
@petamada
Ďakujem za info 😉 tak snáď to bude platiť 😃

bukvickaaa
autor
9. apr 2020

@gabrielapatrik vypísať žiadosť, ktorá je na stránke https://www.pomahameludom.sk/
Tam je to pekne vysvetlene

bukvickaaa
autor
9. apr 2020

@anos18 a prosím ťa, ešte mám jednu otázočku... Ak by začal pracovať, musí zrušiť OČR? Kdesi som čítala, že szčo počas OČR môže pracovať, pokiaľ mu je to umožnené, len neviem, či to teda platí... 🤷🏻‍♀️

petamada
9. apr 2020

@bukvickaaa moze pracovat pocas ocr, pri zivnosti sa neskuma prijem,

gabrielapatrik
10. apr 2020

@bukvickaaa veľmi pekne ďakujem za usmernenie

jaron
10. apr 2020

@anos18 prosím ťa, kde je tá stránka, kde o tom Mihál píše, mohla by si ju sem dať?

ivca82
10. apr 2020
jaron
10. apr 2020

@ivca82 ďakujem, bude to asi v tej časti
Otázky k príspevkom na udržanie pracovných miest a na pomoc SZČO
?
Tam to mám hľadať?

jaron
10. apr 2020

@ivca82 už som to asi našiel, citujem:
Otázka:
Mám nárok na príspevok ak som SZČO, za marec 2020 došlo u mňa k poklesu tržieb a v mesiaci marec 2020 som bol: celý mesiac na OČR - časť mesiaca na OČR - celý mesiac na PN - časť mesiaca na PN - celý mesiac som čerpal materské - časť mesiaca som čerpal materské?
Odpoveď:
Vo všetkých prípadoch je odpoveď "áno" - za predpokladu, že sú splnené ostatné podmienky (viď vyššia otázka).
http://www.relia.sk/Article.aspx?ID=308

ivca82
10. apr 2020

@jaron tiez som to tak pochopila, ked som to vcera "studovala".

jaron
10. apr 2020

@ivca82 ešte raz ďakujem.
(ja nie som PN, ale potreboval som to pre známych)

maciatkolulu
10. apr 2020

@bukvickaaa prečo išiel muž na ocr keď si ty doma?

bukvickaaa
autor
10. apr 2020

@maciatkolulu zavreli im prevádzku a ostal bez príjmu. Tak aspoň niečo dostane..

maciatkolulu
10. apr 2020

@bukvickaaa.... Bude to veselé, ekonomika v prdeli

jaron
10. apr 2020

A neviete náhodou, či musí byť v žiadosti uvedený IBAN iba podnikateľský, alebo aj iný?
Toto je v tej žiadosti:

IBAN (uviesť IBAN účtu, ktorého je žiadateľ vlastníkom/disponentom)

to mi tak nejako naznačuje, že to asi môže byť hocijaký IBAN, pretože neuviedli iba jednoducho „IBAN“, ale v tej zátvorke uviedli určité podmienky, čím akoby aj nepriamo povedali, že iné podmienky nie sú. Dokonca by to mohol byť aj účet inej osoby, pokiaľ som disponent k tomu účtu.
Napr. vrátenie daňového bonusu na deti v DP tiež môžem dať akýkoľvek IBAN.
Ale úplne s istotou to neviem.

danielahamar
10. apr 2020

@maciatkolulu polovica živnostníkov je tam, keď sa nevie k nich štát postarať, museli konať rýchlo, aby aspoň na chleba mali, však aj tak sa tu rozdava kade tade, osady sa uzavreli a všetko to ide z našich daní, kto biely dostane co zadarmo, nikto nič a už vôbec nie stravu😉 a keďže im to Matelko sľúbil, tak čakajú, že to tak bude

katkapalo1
10. apr 2020

Prosím vás 🙏muž je SZCO ostal s malým na OČR žiadosť si posielal 1.4. Ešte nikto mu nič neodpísal viem ze nato majú čas. Ale prosím on nevie ako postupovať ďalej nikdy na očr nebol. Ma to ohlásiť do poisťovne sociálnej ci zdravotnej? Ma normálne zaplatiť odvody do SP aj ZP? Alebo má len čakať co odpisu a podla toho sa zariadiť? Ďakujem

ivca82
11. apr 2020

@jaron IBAN moze byt pokojne sukromny ucet. Aj manzela/manzelky. Nemusi byt podnikatelsky ucet.

@katkapalo1 teraz nestihaju. Ak ste posielali e-mailom, pride ti len info o prijati mailu. Na konci mesiaca potom treba poslat cestne prehlasenie (tlacivo na stranke SP) kolko dni bol na OCR za ten aktualny mesiac. Odvody do SP sa neplatia za ten cas, kedy je na OCR. A do zdravotky je potrebne poslat rozhodnutie z SP o tom, ze mu uznali OCR. Take info mi poslali zo zdravotky.

katkapalo1
11. apr 2020

@ivca82 a prosím kľudne môže byť celý mesiac ocr?

danielahamar
11. apr 2020

@katkapalo1 v tejto situácii dokedy bude treba, alebo skôr moct

ivca82
11. apr 2020

@katkapalo1 momentalne s dietatom, ktore navstevuje skolu/skolku ano. Ak sa nemylim uz do 11. roku veku dietata bez lek.potvrdenia.

saxana000
11. apr 2020

@katkapalo1 my sme za marec zaplatili odvody v plnej vyske nakolko neviem ako by som vyratala alikvotnu cast za 16 dni. Oni to potom vratia ci zo socialky alebo zo zdravotky ak tam bide preplatok.a ked si cjce uplatnit narok na prispevok musi to mat vyplatene.ak bude nadalej na pn cely april uz odvody platit nebudeme dokym neskonci ocr

jaron
11. apr 2020

@ivca82 ďakujem.

katkapalo1
11. apr 2020

@saxana000 ďakujem. Platí odvody pravidelne za marec platiť len dával žiadosť na očr 1.4 tak nevedel ako ma zaplatiť teraz v apríli lebo to nikde nemáte poriadne info ale povedal ze radšej zaplatí riadne nech radšej oni potom vrátia

jaron
12. apr 2020

@ivca82 prosím ťa nevieš, alebo niekto iný, čo sa v žiadosti pre SZČO píše v kolonkách:
- právna forma
- Zapísaný v registri ... vedenom v .... (pod číslom: dal som č. živn. registra)
- Platiteľ DPH - neviem, či nechať nevyplnené, alebo napísať "Nie" (nie som platiteľ DPH)

ivca82
13. apr 2020

@jaron este som to nevyplnala, no pravna forma ak ide o zivnostnika, by mala byt fyzicka osoba, potom zapisany v zivn.registri - to je ako sa uvadza na fakture, pod akym cislom a v ktorom (okres) meste a ak nie si platca DPH tak tiez "nie".

jaron
13. apr 2020

@ivca82 ďakujem,

áno, tá právna forma je fyzická osoba, to sa mi podarilo už aj inde zistiť

len z tých údajov zo živn. listu som jeleň, lebo údaje, ktoré mám na tom liste majú iné znenie, ako požadujú v tej žiadosti, tak neviem, čo kde treba, aj keď možno sú to tie isté údaje.
ja mám údaj: č. ObU-NR-OZP-ZM...číslo...
a ich kolonky sú: "zapísaný v registri": ? a "vedenom v": ?
tak skúsim sa ešte niekde spýtať

(na faktúre údaj "zapísaný v živn. registri" neuvádzam, nie je to povinný údaj faktúry, dúfam, že sa nemýlim, ale asi nie)