ahojte, máte niekto skúsenosti ako je to s úradmi v prípade akejkoľvek pomoci mladistvému, ktorý nie je člen mojej rodiny ani príbuzný? Jedná sa o 15 ročného chalana, ktorý je zo 7 detí, dosť "jednoduchej" matky a je sirota. Matka poberá prídavky a samozrejme sirotské, pričom zle vychádza s týmto najstarším synom. Chalanisko je šikovný, prijali ho na gymnázium, ale nakoľko vychádza veľmi zle s matkou, tá mu odmieta platiť internát a výdavky spojené so školou. Odmieta mu dávať aj stravu. O ich rodinné financie sa stará akási suseda na čestné slovo a tá má tiež rovnaký zlý vzťah k tomuto chalanovi.
Sociálne slabá rodina v tomto prípade znamená, bývanie bez elektriny, vody, kanalizácie ...., takže v každom ohľade nevyhovujúce pre kohokoľvek. Ubytovaním na intráku si chalan jednoznačne "polepšil", čo ale znamená ďalší kameň úrazu, nakoľko rodina "žiarli" že sa má lepšie ako oni.
Radi by sme nejakým spôsobom dosiali, aby aspoň prídavky a sirotské dostával priamo tento chalan, prípadne nejaké "výživné" od matky. Nikto z nás nie je poručníkom alebo iným zákonným zástupcom tohto chalana a on netuší kam sa obrátiť, navyše úradníčka si vypočula jednostrannú verziu matky a neprihliada na jeho názor.
Bolo by fajn, aby chalan študoval a dostal sa z toho zlého prostredia, hlavne keď chce a snaží sa, brigáduje kde sa dá. Prosím o rady ak viete poradiť, hlavne ako postupovať legislatívne správne, ale neradi by sme sa zacyklili do úradníckeho kolotoča, ktorý mu viac uškodí ako pomôže. Napriek všetkému je to krehká puberťácka duša vo vývoji. Tak nech mu to prinesie to dobré.
@david93 tak určite nie. Maloleté dieťa nie je oprávnené podať návrh na súd!
Náhradná osobná starostlivosť, alebo ústavná?
Návrh na výživné od matky v 18.rokoch a následne môže sám poberať prídavky a sirotský dôchodok a ak treba, dávku v hmotnej núdzi.
Ak mu neverí sociálna pracovníčka, nech sa obráti telefonicky trebárt na linku pomoci a opíše rodinnú situáciu chalan.
@ivus78 kurátor je človek, ktorý na úrade pracuje s mladistvými alebo s prepustenými z väzby. Nie je určený na to, aby zastupoval mladistvého, ktorý má zákonného zástupcu (matku). neviem ako si ho chcete "zohnať", to nie je advokát, mám dojem že moc tomu nerozumiete preto by ste sa mali infornmovať na úrade v prvom rade. Ak si mala na mysli kolízneho opatrovníka, ktorý háji na súde záujmy maloletých, toho tiež určí súd v konaní, zvyčajne opäť z úradu.
Prepáč ale "dobojovať" by sa to dalo, ak by mal 18 o 2-3 mesiace, nie o tri roky! Tu je treba urýchlene konať, veď čo ak mu nebude platiť intrák resp. matka mu zmení školu? Ide o jeho vzdelanie a následne jeho život!
@fidorka7 máš pravdu, nerozumieme - ani jeden z nás čo sme do tohto zainteresovaní na strane chalana, preto sa snažíme dopátrať informácií. Žiaľ je to boj s veternými mlynmi aspoň z toho, čo sa udialo doteraz. Matka a pani suseda "finančná správkyňa" sú dosť proti nemu, pridala sa aj istá pani, ktorá je v obci v sociálnej komisii a zrovna tento chalan jej nesadol, sociálna úradníčka tiež. Ak sa pustíme do oficiálneho boja, bude to na dlho a nikto z nás nie je presvedčený že to skončí očakávaným výsledkom. Ono už sme viacerí zažili úradnícke boje a tu veru o deti nejde ..... chalaniska už chytajú zúfalé stavy, chcel ujsť, niečo si urobiť ... nie je to sranda. Na obecnom zastupiteľstve padla info, že je možné, že matke odoberú všetky deti. Ak má s ostatnými trochu normálny vzťah, napriek podmienkam v akých žijú som presvedčená, že matka a deti patria k sebe. Úradníkom toto nevysvetlíš, deti šupnú do domova, koniec. Tým sa ublíži hneď 8 ľuďom.
@ivus78 ja som to nemyslela v zlom, že to mu nerozumiete, nikdy ste to neriešili, takže je to pochopiteľné. Preto som Vás odkázala na sociálnu pracovníčku, len tam neposielajte samého chalana, tomu pravdepodobne neuverí, choďte tam s ním, svedectvo dospelej nezávislej osoby je o niečom inom.. alebo cez linku dôvery, ombudsmana a pod. len to preboha riešte teraz, nie ked bude mať 18.
Ak máte na úrade také skúsenosti, ako hovoríte, na ústredí práce, sociálnych vecí a rodiny pošlite písomný podnet, kde opíšete situáciu i fakt, že sociálna pracovníčka na úrade, ktorý ste navštívili, vám nebola moc nápomocná (uvedte jej meno). To potom uvidíte ten rozruch, ako sa všetko začne prešetrovať.
@fidorka7 veď ja som to v zlom nebrala, to nie, ale učíme sa. Samozrejme to riešiť treba a treba to robiť okamžite, ale úrady majú svoje pracovné postupy - a nie celkom dobré. Hovorím z vlastnej skúsenosti a tiež iných. Nevadí, ešte sme dostali jeden tip a ten sa mi celkom pozdáva, zajtra máme stretko. Uvidíme ako do dopadne, držte palce, zaslúži si to.
@fidorka7 snáď sa pohli ľady, kuratela na základe listu od nás susedov zaujala iný postoj. Doteraz mali len názor matky a "spriaznených" susedov. Chalan pri ich návšteve doma nikdy nebol, konečne došlo aj na jeho uhol pohľadu. Dávky začnú chodiť na obecný úrad a ten bude platiť miesto matky stravu a intrák, horšie to bude cez víkendy a prázdniny. Inak čo sa tam deje, to normálny človek nezažil. Matka štve ostatné deti proti nemu, že im uberá peniaze a podobne, kým nebol doma, rozmlátili mu posteľ a skriňu ☹ A to majú niektorí stále pocit, že treba niečo robiť s chalanom, nie matkou ☹
@ivus78 neviem ci uz pobera soc. stipendium, ale mozno by mal mat narok: https://studentskefinancie.sk/strednaskola/stip...
@0silvia0 no posledný víkend brigádoval a počas dňa bol u kamošky, domov chodí až keď všetci spia ☹ na intrák ho vozí kamoška už okolo 15h v nedeľu aby mal priestor na učenie. Veru je to smutné, ale momentálne sa črtá ročná stáž v zahraničí, myslím, že by mu to veľa dalo a pomohlo. Držte palce.
@0silvia0 aby som ukončila túto diskusiu tak priblížim čo sa stalo: pred dvoma týždňami zobrala chalana sociálka a umiestnili ho v decáku v inom meste. Zobrali ho z gympla kde sa dostal, dobre učil a páčilo sa mu tam - býval tam na intráku. Teraz chodí denne na nejakú 3-ročnú učňovku a je na tom psychicky veľmi zle. Toľko k sociálnej pomoci nášho štátu. Zariadila pani kurátorka a náš pán starosta ☹
Chalanovi zničili život ....
@ivus78 Uf. No mám dosť. to ma veľmi mrzí. Už len dúfať, že chalan to vydrží do 18 rokov a potom sa mu nanovo pokúsiť pomôcť. Už by to malo ísť jednoduchšie, teda ak mu stále zostanú nablízku ľudia, ktorí mu budú ochotní podať pomocnú ruku. Je to strašné, takto zničiť mladý nádejný život. Osobne by som ešte asi skúsila napísať podnet na prešetrenie postupu danej kurátorky.
@ivus78
mám záujem pomôcť. Je to síce neskoro, ale rada by som to aj s manželom skúsila. Snáď by chalan súhlasil s pestúnskou starostlivosťou a potom by sme to ppretlačili aj cez úrady a mohol by študovať kde by len chcel. Mám záujem o všetky dostupné informácie a ako sa chalan volá, kde ho nájdem v ktorom DD. Renáta
0908643007 stačí prezvoniť 2x /2 zmeškané hovory / a ja Vám zavolám blaskovci66@gmail.com
Ďakujem
Ivus78 si úžasná, ako sa zaujímaš o toho chlapca. Držím palce tebe, aj tomu chalanisku 🙂
@zazka333 ďakujem, ale tá chvála patrí skôr kamoške, ja som len okrajový "zaujímač". Mám taký pocit, že nie je nutné, aby deti boli riešené z veľa strán, niekedy je "tieňová" podpora s jediným styčným bodom lepšia, ako priveľký okruh. Decká to tak nemätie, v živote toho majú aj tak dosť.
Taký názor mám aj na striedavú starostlivosť, aj keď s týmto názorom sa mnohí asi nestotožnia. Záujem oboch rodičov je dôležitý, ale domov by mal byť len jeden - ideálne "na dostrel" aj toho druhého rodiča. Tu viem o čom hovorím celkom presne.
môže sa s ňou súdiť o výživné, dostane prideleného kurátora, skúste Centrum právnej pomoci, je to bezplatne