Pokuta za stočné

31. dec 2021

Zdravim v jednej reportazi spred 4 rokov bolo ze ak nemam prihlaseny odpad a neplatim stocne mozu mi dat pokutu do 300€ a vyuctovat spatne za 2 roky. Je prosim vas tato sadzba stale aktualna? Dakujem

oli18
31. dec 2021

Mas studnu a nie si napojena na verejny vodovod?

autor
31. dec 2021

@oli18 nemam studnu normalne mi chodi faktura na vodu ale stocne je tam 0, kde inde by odpad este mohol ist?

bibina32
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
adina12
31. dec 2021

No ak nemáte žumpu a ste teda napojená na verejnú kanalizáciu, len zmluvu ste asi uzatvorili len na odber vody a na odvádzanie nie, kedže máte na faktúre 0 , tak je to neoprávnené vypúšťanie, za čo môže byť pokuta aj spätné vyúčtovanie.

martul
31. dec 2021

Stočné sa účtuje keď máte kanalizáciu. Máte?
Keď máte ,,len žumpu" alebo ako v starých domoch že zo žumpy to ide do stratena tak nemáš aké stočné mať.

oli18
31. dec 2021

Stočné by malo byť na faktúre. Ak nie je, volaj a opýtaj sa vo vodárňach.

sterea
31. dec 2021

Do konca roka 2021 sa musí každý kto má možnosť sa napojiť na kanalizáciu sa na ňu zo zákona musí napojiť, inak mu môže Životné prostredie udeliť pokutu vo výške myslím 350 eur. Ak sa nemáš možnosť napojiť na kanalizáciu a využívaš žumpu, musíš 2 roky dozadu vedieť vydokladovať ako likviduješ žumpové vody. Ak využívaš čističku odpadových vôd, tak zas musíš mať k nej platné povolenie, inak ju nesmieš využívať . Ak si na čierno napojená na kanalizáciu, je potrebné to nahlásiť na vodárňach, vodárne ti dajú pokutu a 2 roky dozadu ti dajú zaplatiť za kanalizáciu podľa vodomeru.

autor
3. jan 2022

@sterea a keby som mal zumpu a 20 rokov to neriesil uz by som zistil ze je plna?

autor
3. jan 2022

@sterea takze je jedno ci sa prihlasim ci nie pokuta a dvojrocny doplatok je rovnaky nie?

veronikaszabova
3. jan 2022

A ty nevies, kde ti ide odpadova voda?

sterea
4. jan 2022

Ak si načierno napojená na kanalizáciu a nenahlásiš sa na vodárňach tak ti od Nového roka hrozí pokuta od životného prostredia, lebo im nebudeš vedieť vydokladovať ako likviduješ odpadovú vodu a následne sa aj tak budeš musieť nahlásiť na vodárňach a tam dostaneš ďalšiu pokutu za čierny odber + 2 roky dozadu ti vyrátajú žumpové vody podľa vodomeru. Existujú tabuľky podľa ktorých je dané min. množstvo vody na osobu, takže ak tam máš trvalý pobyt musíš používať vodu na pranie, umývanie, kúpanie .... , neexistuje, že za 20 rokov si nemusela ani raz nechať vyviezť žumpu. Jedine ak by si mala urobený trativod a to je zakázané alebo mala prasknutú žumpu a tu zas máš povinnosť udržovať ju v takom stave aby neznečisťovala životné prostredie.

autor
4. jan 2022

@sterea a ak to nahlasim teraz este pokutu od zivotneho nedostanem?

sterea
4. jan 2022

Pokiaľ vás nevyzvali aby ste vydokladovali ako likvidujete žumpové vody, tak by ste podľa mňa nemali dostať. Ale ťažko povedať, teraz od nového roku majú takúto právomoc. Ja by som si to na vašom mieste dala rýchlo do poriadku a neriskovala dve pokuty.

river_song
4. jan 2022

No my sme nahlasovali novú pripojku vody aj kanalizacie.. oni sa pomýlili a zazmluvnili nam len vodu.. naša chyba bola ze sme si to zle skontrolovali a nevsimli si ze okrem polozky A) v zmluve chyba A¹) a teda ked sme na to prišli a spätne to nahlasili, pokutu sme dostali, aj ked prvotnú chybu spravili na vodárňach 🤦🤷

veronikaszabova
4. jan 2022

@river_song toto iste sa stalo kamoske. Tiez ju neminula pokuta.

ziarifka
5. jan 2022

Koľko je pokuta zo životného prostredia?

river_song
5. jan 2022

@veronikaszabova my sme sa aj odvolávali voci tomu, lebo ved oni spravili chybu a kvoli nim sme to nemali prihlásené.. my sme im dodali všetko tak ako sme mali.. ale smola, nepochodili sme.. 🤷🤦

sterea
6. jan 2022

@river_song - nestačí len nahlásiť na vodárňach, že si sa napojila na vodu a kanalizáciu. Musíš mať projekt, vyjadrenie od vodární, že súhlasia s tým aby si sa napojila a že súhlasia s navrhnutým bodom napojenia a povolenie drobnej stavby, prípadne stavebné povolenie. Ak si toto nepredložila, tak ťa nemohli zazmluvniť.

autor
6. jan 2022

@sterea a ked som mal kedysi moznost sa napojit ale nenapojil som sa a mam zumpu tak teraz mam povinost sa napojit ci staci ak raz rocne vyvezem zumpu? Chapem spravne ze ak mam zumpu a nevyvazam ju tak mozem dostat od zivotneho len max 350€ ale od vodarni nic kedze som neni na nich napojeny?

veronikaszabova
6. jan 2022

To by si musel mat aku ooooooobrovsku zumpu, aby si ju vyvazal raz za rok 🙂

sterea
6. jan 2022

Zákon som už dávno čítala, takže si to presne nepamätám, ale podľa mňa zo životného môžeš dostať pokutu opakovane, kým sa nenapojíš na kanalizáciu, lebo z toho čo si napísal, máš možnosť sa napojiť na kanalizáciu (alebo si už napojený) a zákon ti prikazuje napojiť sa do konca roka 2021. Sú tam síce nejaké výnimky, ale tie sú určené pre starých ľudí, sociálne slabých (invalidov), ktorí by finančne nezvládli napojenie na kanalizáciu. Nestačí aby si raz ročne vyviezol žumpu, už som tu písala, že existujú tabuľky, ktoré určujú akú minimálnu spotrebu vody na osobu musíš mať. Žumpa má nejaký objem, vieš koľko ľudí má trvalý pobyt v dome, tak si to zrátaj a podľa toho vieš ako často musíš žumpu vyvážať. Inak pri vývoze na faktúre vývozca zaznamenáva objem vyvezených žumpových vôd, resp. objem nádrže auta, ktoré vývoz vykonalo ( to pre prípad, že by si sa vyhováral, že nevieš aký objem žumpy máš).

zafir01
6. jan 2022

Žumpu raz ročne? To ti nikto nezožerie Mame 12m3 žumpu. Sme 2 dosp a 2 deti a vyvazame každých 6 týždňov.

veronikaszabova
6. jan 2022

Anonym - ved tu normalne napis, ako to mas poriesene. Lebo sa v tom iba zamotavas.
Cakas relevantne info a pomoc, pricom pises zvlastne ( vies vobec, kde ti ide odpadova voda?)

zafir01
6. jan 2022

@sterea myslím ze ten rok 2021 je úplne nereálny. Ú nás v okrese je polovica obci bez spustené kanalizácie stále. My mame najbližší bod napojenia vzdialený 150 metrov 🙄 cez 3 cudzie pozemky budeme musieť kopať, som zvedavá ako to budeme robiť. Zatiaľ máme žumpu, ktorá bola normálne schválená pri stavebnom povolení. Čističku nedovolili

zafir01
6. jan 2022

@veronikaszabova podľa mňa majú nejaký trativid a odpadové vody idú do neznáma, alebo do potoka

sterea
6. jan 2022

@zafir01 - povinnosť napojiť sa má každý, kto má možnosť sa napojiť. To znamená každý, kto má kanalizáciu pred domom. Povinnosť sa netýka ľudí, ktorí na ulici kanalizáciu nemajú, respektíve ľudí ako ty , ktorá na to aby si sa mohla napojiť by si musela kopať 150 metrov.

sterea
6. jan 2022

@zafir01 - a ešte k tomu, že je ten dátum nereálny. Ten zákon platí niekoľko rokov, ľudia mali dosť času sa napojiť.

nadazdi
6. jan 2022

Cauko, teraz som to riešila, pokuta neprišla, prišiel len papier že príde pokuta, ale na sevaku mi povedali, že to je len take bububu 😅 zabudla som nahlásiť pripojenie odpadu.. my sme totiž zapájali vodu, ale odpad nie, keďže sme nemali dom ešte postavený, ale potrebovali sme už vodu.. dodatočne som si nahlásila odpad, zo sevaku došli a od toho mesiaca jak došli mi už aj bude chodiť stočné.. 1,5 roka sme to mali teda zadarmo, aj mi bolo divne že take malé faktúry chodia 😅

autor
6. jan 2022

Podla mna sa mi to fakt niekde asi straca, na kanalizaciu napojeny nie som to viem, kolko ma vide napojenie? Tazka technika musi prist?

sterea
6. jan 2022

Neviem koľko ťa to bude stáť, ale najskôr si musíš dať urobiť projekt, potom potrebuješ vyjadrenie od vodárov, povolenie drobnej stavby, list vlastníctva stiahneš z internetu a až potom môžeš kopať .