Pokuta za čiernu stavbu - garáž na pozemku

4. okt 2024

Ahojte, vlastním jeden starší dom. Nebývam v ňom. Dostala som ho darovacou zmluvou. Dom je zapísaný na katastri. Na pozemku mam aj murovanú garáž poschodovú 6x5m. Zistila som, že nie je nikde zapísaná na katastri, čiže je to čierna stavba. Dá sa takáto stavba nejako zrealizovať, zapísať na katastri?. Bola som za starostom na obci sa popýtať, čo s tým. Odpoveď, že to nie je jeho problém. Veľmi nepríjemný človek.
Pýtam sa preto, lebo mi kolega v práci hovoril, že od nového roku ma vláda posielať dosť vysoké pokuty občanom za čierne stavby? Je to tak? Co by ste robili na mojom mieste? Dá sa zrealizovať, zapísať na kataster, alebo ju mam dať zbúrať? Ďakujem

marca12
4. okt 2024

Daj si spravit geometricky plan a obec ti vyda oznamenie o stavbe. Kataster poziadas o zapis do katastra a vybavene. Obce podla zakona vydavaju taketo oznamenia prave na to,aby si ludia legalizovali stavby.

1ryba
4. okt 2024

Ak sa nemýlim, v súčasnosti prebieha "amnestia" na drobné čierne stavby postavené v minulosti, čiže sa dajú zlegalizovať. Informuj sa na stavebnom úrade, kde spadá daná obec.

simca06022011
4. okt 2024

no v prvom rade je otazne aka je stara, ale myslim ze by bola na katastri zakreslena... v kazdom pripade, na starostu kaslat, normalne ries stavebny urad = ak je nim obec, maju na to cloveka. A spytaj sa co s tym.. ono cisto teoreticky, mohla byt ta stavba kedysi aj nahlasena, len ju nedokoncili/nezakreslili atd... Myslim, ze dostanes odporucanie ako
@marca12 pise, ale na urade ti pekne nadiktuje co od teba vsetko chce :DD

autor
4. okt 2024

@marca12 koľko eur môže stať takýto celý proces približne? Tu garáž nevyužívam, je dosť stará, popraskaná.
Len sa obávam, aby som nedostala nejakú vysokú pokutu.

autor
4. okt 2024

@simca06022011 tu garáž postavili na čierno. Papiere od nej nie sú žiadne.

simca06022011
4. okt 2024

tak geometricky plan je cca 250eur, potom zapisy a vybavovacky neviem kolko este
teoreticky vies stavbu zburat 🙂

tramtada31
4. okt 2024

Tak ju zbúraj a máš problem vyriešený (píšeš, že je popraskaná)

autor
4. okt 2024

@simca06022011 zisťovala som cenu za zbúranie, likvidáciu azbestovej strechy a vývoz materiálu a vychádza to cez 1400e. Čo je pre mňa v mojej situácii strašne veľa.

simca06022011
4. okt 2024

no tak vies.. nieco stoji dom, udrzba a vsetko... tak bud sa spytas na obecnom, a pojdes opdla nich, alebo to zburas, alebo zlegalizujes. Ono da sa to aj postupne zburat, zlikviduju strechu, potom to pocka... zburaju sa steny, sut si upraces ako tak a ked bude na to, odvezie sa to. Niekedy sa stane, ze niekto potrebuje sut niekam, na vyrovnanie a kadeco a vezmu si. A este je moznost, vykaslat sa na to a tvarit sa ze nic a dufat, ze sa nic nebude diat...ale ked pises ze mate "mileho" starostu.. tazko povedat co bude riesit.
Ale to si uz musis ty premysliet, zariadit a zistit.

betulinka1
4. okt 2024

Chod za úradníckou na stavebny urad. Mozno na tu stavbu stavebné bolo ale nebola nikdy kolaudovana. Alebo sa spytaj iba bývalých majiteľov, ze ci si pamätajú. Asi ta vyde lacnejsie stavbu zlegalizovať ako zbúrať a zaplatit za odvoz odpadu.

autor
4. okt 2024

@simca06022011 musím porozmýšľať nad tým. Myslíte, že bude reálne, že budú od ďalšieho roka posielať pokuty za čierne stavby? Pokiaľ viem, dosť ľudí má veľa takýchto čiernych stavieb v okolitých obciach.

simca06022011
4. okt 2024

ja netusim

ahhola
4. okt 2024

Nas stavebny zakon je z roku 1962. Kazda vlada po 89.sa vyhrazala, ako zatoci s ciernymi stavebnikmi a ano, krasny dvojzmysel. Presne od osad by museli zacat a do toho sa nikomu nechce... Aj ked na danoveho poplatnika sa paky vzdy najdu.
Najhorsia smrt je z vydesenia😅
chod na fb Staviame svojpomocne, alebo Pravnik radi.

hugigugin
4. okt 2024

našla som toto na FB, ALE nesrihla som len tento screen zaznamenať

marca12
5. okt 2024

Platis len za geometricky plan. Riesila som to nedavno. Nestoji to skoro nic a vybavovacky skoro ziadne. Ozaj ti staci oznamenie od obce. S geometrickym planom prides na obec,poziadas o vydanie oznamenia. Napises si ziadost o zapis na stranke minv v sekcii katastralny odbor si najdes vzor ziadosti a vypisanu ziadost s prilohami zanesies na kataster. Za zapis sa neplati nic.

autor
5. okt 2024

@marca12 akú veľkú stavbu si davala zapisovat na kataster? Koľko mala m2?

eperia
10. okt 2024

@marca12 Ja tiež riešim čiernu stavbu o rozlohe zhruba 8mx6m. Mne povedali na stavebno úrade,že musím si zavolať geodeta ,aby to zameral. To som už aj spravila ,suma 250 eur. Teraz musí prísť niekto nakresliť nejaký plán tej stavby.To bude zhruba si myslím ďalších 200 eur. Ak ta stavba má elektriku ,musí byť revízna správa od elektrikára. My tam elektriku nemáme. S tým všetkým naspäť na stavebný úrad, oni to zápìṣ̌u,ďalších 150 eur. A na katastri koľko sa platí to už neviem..... Ako rátam, že má to bude stáť okolo800 eur. Obecný úrad s tým nemá nič.

marca12
10. okt 2024

@eperia Zalezi,v ktorom roku bola postavena. Mne stacilo vyjadrenie obce. Nechce sa mi hladat zakon,ale tam je to rozdelene tusim do troch casti podla rokov vystavby.

eperia
10. okt 2024

@marca12 veď môžem povedať rok
@marca12 veď mozem povedať rok,ktorý sa lepšie hodí, na stavebnom robí moja známa. A také kroky mi povedala

eperia
10. okt 2024

@marca12 ak vieš niečo iné, daj vedieť. Tiež sa mi nechce toľko platiť .My to máme ako garáž, alebo sklad .Podľa mňa je to jedno asi

marca12
11. okt 2024

@eperia Nasa stavba bola postavena v roku 1987 a obec vydala oznamenie,kde citovala dany paragraf. Na zapis do katastra stacil geometricky plan a to vyjadrenie obce+som vybavovala aj vynatie,lebo bola postavena na zahrade. Projekt a ine veci to sa riesi pri novsich stavbach. Tieto stare stavby sa riesia takto,ze obec vyda oznamenie o veku stavby. Neodfotila som si to oznamenie,skoda,mohla som ti ho preposlat .

marca12
11. okt 2024

@eperia Este ma napadlo,ze na obec som predlozila cestne vyhlasenie,kde sa uvadza,ze vlastnik bol aj stavebniko. Ak ste dedili,uvadza sa stavebnik povodny vlastnik a uvadza sa tam,ci ste dedicia alebo ste nehnutelnost kupili. Ale to ti na urade povedia,co ma obsahovat cestne prehlasenie.