Pokuta počas PN

24. júl 2023

Ahojte, chcem sa s vami poradiť. Som na PN a predchvílou som mala telefonát s pracovníčkou úradu s tým, že mi udelila pokutu. Ide o to, že dnes som mala kontrolu počas toho ako som bola u lekára. Lenže na adrese bývajú moji rodičia tí povedali, že som včera odišla domov. Čo je teda pravda, ale dovtedy som sa na danej adrese zdržiavala a takisto som mala v pláne oznámiť zmenu adresy. Myslela som, že sa to dá u lekára. Keď som zistila, že nie tak som tam chcela zavolať, lenže to už som mala papier, kde bola inštrukcia volať zajtra.
Ide mi teraz ale o to, že som sa dočítala, že na zmenu údajov mám 8 dní. Myslíte si teda, že je tá pokuta oprávnená?

lucka_ke
24. júl 2023

ak vieš zdokladovať, že si v tom čase bola u lekára tak to urob a vysvetli im aj to čo si napísala sem

autor
24. júl 2023

Presne toto som jej aj povedala. Doklad o návšteve nemám žiadny ale myslím si, že to musí byť niekde v systéme lebo keď som povedala, že som bola na kontrole tak povedala, že ona tam vidí iba termín 3.8. na čo som jej povedala že to je dátum ďalšej kontroly, ktorý mi dnes stanovila. Takže nejaké údaje majú.

martinkatinka
24. júl 2023

Treba tam zavolat a komunikovat.

mamina7070
24. júl 2023

problem je ze zmena adresy musi byt komunikovana a schvalena dopredu a teraz sa kde nachadzas ? na adrese ako mas na PN ? aby ti nérisla dalsia kontrola

autor
24. júl 2023

Nie, teraz som na tej druhej adrese, už som jej ju aj nadiktovala do telefónu ale trvala na tom, že ju musím poslať aj poštou. Schválena dopredu kým?

mamina7070
24. júl 2023

sak to neni holubnik to si mala riesit dopredu s lekarom ktory ti dal PN on to mal dat do systemu a soc poist akceptovat
zmena sa takto nerobi proste a uz vobec nie dodatocne

autor
24. júl 2023

Moja doktorka mala dovolenku. Až dnes bola v práci. Dnes som u nej bola a pýtala som sa na zmenu adresy PN. Dozvedela som sa iba to, že si to mám vybaviť sama. Keď som prišla domov a chcela som to začať vybavovať, už som mala papier.

mamina7070
24. júl 2023

socialna poistovna komunikuje aj mailami aj elektronicky zmeny adresy nie je automaticka cize ak chces zmenit adresu pobytu na PN tak to nahlasis osetrujucemu lekarovi a socialnej poistovni (mailom, cez formular atd) a dopredu ze navrhujes zmenu od toho a toho datumu a dovod zmeny a pockas si na odpoved
inak sa ti stane to co sa ti stalo

autor
24. júl 2023

Chápem, že je to aj moja chyba, nemala som odchádzať už včera ale asi až dnes po tej kontrole u lekára. No ale bohužiaľ okolnosti. Ide o to, že som sa dočítala "Príjemca dávky je povinný do ôsmich dní písomne oznámiť príslušnej organizačnej zložke Sociálnej poisťovne zmenu adresy, na ktorej sa zdržiava." Tak v tom mám trošku chaos, že zároveň to musím nahlásiť predtým a zároveň mám 8 dní na nahlásenie.

mamina7070
24. júl 2023

a k tvojej otazke o osmich dnoch tie platia ak lekar zmenu povoli tak do osmich to oznami soc poist nie ze ty zmenis pobyt a ides to dodatocne hlasit

https://www.najpravo.sk/clanky/poistenec-na-pn-...

simca06022011
24. júl 2023

tak kotnrola ti moze prist kazdy den, cize je jasne ze priste nemozes cakat 8dni. PNKa sa hlasi okamzite ako sa vystavuje, do 3dni sa nesie papier, ale medzitym od lekara uz pnka je v socialke. Nam rpisla kontorla hned dalsi den ako bol chlap vypisany rano. Cize keby odisiel a cakal xdni na zmenu adresy tak bohuzial ma problem. Necakala by som na vyjadrenie, miesto pobytu je podla mna kazdeho osobna vec, nebude ma predsa socilka nutit niekde byt, lebo som PN. Cize nahlasit, a ist. A mas papier, nahalsila som vam to emialom a aj lekarke (ta si to musi poznacit, zaujimavy jej pristup, cize mozno ma takychto veci po krk) a mozete mi vyliezt na hrb. NApr. mne prisla kontorla pocas vychadzok, nemali ich v poznecene z nejakeho dovodu. Ukazala som svoj papier, dopisali a bolo ticho.

autor
24. júl 2023

Tak potrebovala som odísť narýchlo, nevedela som o tom dopredu a bol víkend. Ale tak keď som to potom povedala mojej doktorke, že by som potrebovala zmeniť adresu tak sa ma ani nepýtala odkedy ani na tú adresu. Iba že si to mám sama nahlásiť.
A zase úradníčka v telefóne mi povedala, že zmena adresy sa nahlasuje jedine listom, že mailom ani nijak inak nie. Takže mi je to celé nejaké divné.
Ale teda zrejme nemám inú možnosť ako zaplatiť.

simca06022011
24. júl 2023

no adresu urcite znaci aj lekar, nechapem preco ti to povedala...

autor
24. júl 2023

Teraz som našla na stránke SP toto "Zmenu pobytu počas ePN nebude vyznačovať lekár, ale musí ju nahlásiť poistenec." Čiže som proste nestihla nahlásiť adresu kým mi dali pokutu. Napriek tomu, že je tam tá lehota 8 dní.

mogaa
24. júl 2023

zmenu adresy si mala nahlásiť VOPRED lekárovi a aj SP...stačilo si predtým zavolač do ASP a nahlásiť zmenu adresy, prí.túto zmenu riešiť na najbližšej pob.SP.....teraz a nie je doklad od lekýra že si tam bola, tak pokuta je oprávnená.....je to cca 20-30eur + pozastavenie vyplácania PN...si si istá že tá lehota čo stále opakuješ sa netýka len ochrannej lehoty? lebo lofick by potom nikto nedostal pokutu lebo by povedal že mal zmenu adresy a tú nahlášil po kontrole zo strany SP.....

mogaa
24. júl 2023

*ospravedlňujem sa za chyby, malo to byť : "zmenu adresy si mala nahlásiť VOPRED lekárovi a aj SP...stačilo si predtým zavolať do SP a nahlásiť zmenu adresy, príp.túto zmenu riešiť na najbližšej pob.SP.....teraz ak nie je doklad od lekára že si tam bola, tak pokuta je oprávnená.....je to cca 20-30eur + pozastavenie vyplácania PN...si si istá že tá lehota čo stále opakuješ sa netýka len ochrannej lehoty? lebo logicky by potom nikto nedostal pokutu lebo by povedal že mal zmenu adresy a tú by kontrole zo strany SP dodatočne nahlásil.....

autor
24. júl 2023

To neviem teda na čo sa vzťahuje tých 8 dní, našla som to v zákonoch.
Neviem ešte ako viac vopred som to mala nahlasovať než v pondelok ráno, prvý možný pracovný deň po zmene adresy.
Doklad od lekárky nemám, ale keby tam zavolali či už oni alebo ja, tak lekárka potvrdí, že som tam bola.
Neviem, nehádam sa. Aj tak budem musieť zavolať zajtra na infolinku lebo som sa vôbec nedozvedela ako presne mám teda poštou ohlásiť tú adresu. (Čo by teda tiež mohlo fungovať tak, že keď niekto dostane pokutu tak povie, že sa list stratil a vybavené.)
Keď mi povedia, že je to oprávnené tak to v pohode zaplatím. Len teda zatiaľ mám pocit, že pani v telefóne len nepochopila čo som jej hovorila.

bublinka1426
24. júl 2023

preco nemas doklad o navsteve lekara? tvoja chyba, si PN, mala si si pytat potvrdenku.

autor
24. júl 2023

Netušila som, že sa niečo také dáva.

mogaa
24. júl 2023

tá adresa sa musí ohlásiť vopred, nie až keď zmeníš adresu a príde ti kontrola.....al si bola u lekára musíš mať doklad - tam je dátum a obvykle a čas....nestačí že si bola u lekára, ak nemáš doklad to je akoby si tam ani nebola....

opica_skorica
24. júl 2023

Pred zmenou miesta pobytu počas PN, t.j. vopred.
PS: dodatočne dostaneš otázku, či a prečo si v piatok nevedela/nekonala. A k tomu argumentu, že ošetrujúca dr.mala dovolenku, tak sa ťa spýtajú, prečo si nešla za zastupujúcou dr.

autor
24. júl 2023

A to doktori takéto potrvdenia teda nedávajú automaticky? To si musím pýtať? Neviem ako som to mala vedieť, že potrebujem nejaký papier o tom.
A nie, v piatok som nevedela. To že moja doktorka mala dovolenku je v podstate irelevantné keďže som tú zmenu adresy aj tak skôr nevedela. A ako som zistila tak adresu na ePN vraj vôbec nerieši lekár.

eleanor2510
24. júl 2023

Akoze si netušila, ze sa dava doklad o navstevr lekara? Prvýkrát si bola u lekara? Ked pracuješ, tak hadam nosis potvrdenie zamestnávateľovi, ako inak by ti ospravedlnil neprítomnosť?

eleanor2510
24. júl 2023

Iste ze si to musis pytat, ved každú neprítomnosť pocas PN mas mat zdokladovanu, akoze si o tom nevedela?

mamina7070
24. júl 2023

kolko si uz na PN ? a kolko by si este mala byt?
mas pristup do zony poistenca na webe ? ak nie vybav si na soc poist a tam vidis aj planovane navstevy u lekara kontroly aj pobyt aky mas atd

eleanor2510
24. júl 2023

Resp. Mas vychadzky? Bola si u lekara pocas vychadzky? Ak ano, tak je to v poriadku, ak nie, tak mas mat potvrdenie na vsetko. Ale ja by som si vypytala aj pocas vychadzky, nikdy nevies, ci sa cestou nezdrzis a nenatiahnes vychadzku

autor
24. júl 2023

Ešte nikdy som nebola na takej dlhej PN, že by som počas nej mala aj kontroly u lekára. Vždy max týždeň. PN som mala vždy len elektronickú takže som nikdy žiadne papiere nedostávala. Ak som niekedy bola na vyšetrení tak som samozrejme P do práce dostala. Netušila som že také niečo má byť aj počas PN.
Dnes mi začal 3 týždeň PN a mám byť ešte minimálne do tej ďalšej kontroly. Čiže ešte tak 2 týždne.
Vychádzky nemám žiadne.

autor
24. júl 2023

@mamina7070 toto všetko som mala v pláne si vybaviť po tom ako som dnes zistila, že sa to nerieši u doktorky ale sama na tom webe. Len ako hovorím, nestihla som.

bublinka1426
24. júl 2023

nie nedavaju. nepytas, nedostanes, je to len tvoja vec. aspon si sa poucila.