Poistenec štátu do 6 rokov dieťaťa

23. máj 2022

Poprosim o radu. Citala som, ze je moznost do 6 rokov dietata byt poistenec statu, ze za mna by stat platil odvody, a ani by som sa nemusela hlasit pravidelne na urade prace. Ale ako to realne funguje? Ked mi dieta bude mat 3 roky, a som nezamestnana, prihlasim sa na urad prace, ze chcem do 6 rokov dietata byt ako poistenec statu a neplatit odvody. A v tomto pripade, moze dieta chodit do skolky a ja brigadovat? Je aj v tomto pripade obmedzenie kolko mozem zarobit?

katus87
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
23. máj 2022

Nie, nehlásiš sa na úrade práce. V zdravotnej poisťovni sa prihlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Ďieťa môže chodiť do škôlky iba na 4 hodiny a ty pracovať nemôžeš.

melanta
23. máj 2022

@katus87 ty píšeš o inom. Ty budeš poberať rodičovský do 6 rokov, pretože dieťa má zdravotné dôvody na to, tam môžeš pracovať a dieťa môže chodiť do škôlky. Ona píše o neplatenom, to vlastne nie je rodičák. Tam platí to, čo som napísala.

katus87
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
23. máj 2022

Ešte doplním, že ak by si bola na úrade práce, dohodu môžeš mať iba 40 dní v roku, čiže tiež nemôžeš brigádovať koľko chceš. A samozrejme, počas evidencie na upsvar si povinná ísť na pohovor, ak ťa upsvar na nejaký pošle.

melanta
23. máj 2022

@katus87 ale zbytočne ju tým zmetieš, pretože jej sa absolútne netýka nič z toho, čo si napísala. Takže úplne zbytočne "ak". A nie, v jej prípade nebude vedená v SP ale v ZP. Čiže evidentne tomu až tak nerozumieš a zbytočne ju budeš pliesť.

lucka_ke
23. máj 2022

pracovať môže neobmedzene, akurát už nebude poistenec štátu, ale zamestnanec 🙂
autorka - buď si evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, alebo sa zamestnáš (na dohodu, TPP) a si zamestnanec, tieto statusy môžeš striedať do 6 rokov dieťaťa
ale obmedzenie pre dieťa je 4 hodiny v MŠ, lebo škôlka ti nebude meniť poldenný a celodenný počas roka

katus87
23. máj 2022

Ok vymažem nech sa autorka nemýli 🙂