Poprosim o radu. Citala som, ze je moznost do 6 rokov dietata byt poistenec statu, ze za mna by stat platil odvody, a ani by som sa nemusela hlasit pravidelne na urade prace. Ale ako to realne funguje? Ked mi dieta bude mat 3 roky, a som nezamestnana, prihlasim sa na urad prace, ze chcem do 6 rokov dietata byt ako poistenec statu a neplatit odvody. A v tomto pripade, moze dieta chodit do skolky a ja brigadovat? Je aj v tomto pripade obmedzenie kolko mozem zarobit?
Nie, nehlásiš sa na úrade práce. V zdravotnej poisťovni sa prihlásiš ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov. Ďieťa môže chodiť do škôlky iba na 4 hodiny a ty pracovať nemôžeš.
Ešte doplním, že ak by si bola na úrade práce, dohodu môžeš mať iba 40 dní v roku, čiže tiež nemôžeš brigádovať koľko chceš. A samozrejme, počas evidencie na upsvar si povinná ísť na pohovor, ak ťa upsvar na nejaký pošle.
pracovať môže neobmedzene, akurát už nebude poistenec štátu, ale zamestnanec 🙂
autorka - buď si evidovaná ako osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov, alebo sa zamestnáš (na dohodu, TPP) a si zamestnanec, tieto statusy môžeš striedať do 6 rokov dieťaťa
ale obmedzenie pre dieťa je 4 hodiny v MŠ, lebo škôlka ti nebude meniť poldenný a celodenný počas roka
Ok vymažem nech sa autorka nemýli 🙂