Ahojte, je tu niekto komu bola udelená výnimka počas karantény zúčastniť sa pohrebu ? Ako ta výnimka prebieha prosím vás? Treba čakať na niejake tlačivo 24 hodín, či? Ďakujem za každú radu
*rúškoresp.respirátor
@janage volala..existuje vynimka ako som spomenula ale povedali na tej linke, že treba zavolať v pondelok na príslušný regionálny úrad v kraji kde bývam a udelia výnimku, moja otázka znie či netrvá udelenie výnimky viac ako 24 hodín, v piatok som sa dozvedela ze pondelok je pohreb
@babulka97 v novembri sme pochovali svokru. Švagor (jej syn) musel byť v karanténe, nahlásil ho pozitívny kolega. Švagor obtelefonoval všetky inštitúcie a aj napriek negatívnemu PCR testu musel sedieť doma na zadku. Ze ak by ho nejaký "dobrák" nahlásil, že tam bol, mohol platiť pokutu. Z obavy na pohreb mamy teda nešiel.
@fineta autorke už ale povedali, že výnimka existuje a celková situácia je úplne iná ako v zimné mesiace, nevieme bližšie info v akom okrese je pohreb, v akom vzťahu je k rodine atď. zrejme aj to budú posudzovať. My sme mali 2 pohreby jeden december a jeden február a teda ja osobne pokiaľ fakt by to nebol veľmi blízky človek, by som nešla. Ludia nedodržiavali odstupy, podávali ruky, obímali sa, respirátory často pod nosom, ak ešte aj plače človek, nos plný, tak vkuse respirátor dole,aby mohol vyfúkať. Hlavne tí starší ľudia je to pochopiteľné, ale bude im vysvetľovať, že ona je pozitívna tak musia držať odstup? Ći celú dobu byť úplne bokom niekde vonku? Tu predsa nejde o pokutu, ale že môže nechtiac nakaziť niekoho. Može jej prísť zle, môže sa jej zle dýchať, predsa pohreb nie je príjemná záležitosť.
@babulka97 ak by nikto taký nebol skus sa spýtať na nczi. Ak si teda už tak neurobila