Podpora v nezamestnanosti po rodičovskej

jeina13
31. máj 2022

ahojte, idem si vážne po radu. V júli mi bude končiť rodičovská dovolenka. Bola som zamestnaná na skrátený úväzok a zostali mi v praci dva dni dovolenky. Chcem dať výpoveď a ísť na podporu. S čoho sa mi vyráta podpora v nezamestnanosti? S tých dvoch dní? Ale to by bola asi hrozne malá podpora nie? Viete mi niečo poradiť?

alenah31
31. máj 2022

@jeina13 pokiaľ nebude obnovené poistenie - teda PP skončí tým istým dňom ako RD alebo ešte skôr - tie dva dni nevyčerpanej dovolenky zamestnávateľ preplatí, ale podpora sa bude počítať z príjmu pred nástupom na MD/RD. Ak sa poistenie po RD obnoví čo len na 1 deň a následne v ten istý deň bude aj ukončený - bude sa podpora počítať z príjmu za ten jeden deň + zo sumy za preplatenú nevyčerpanú dovolenku. Čiže - ak chcete aspoň trochu zvýšiť základ, z ktorého sa Vám bude počítať podpora - skúste sa v práci dohodnúť na Dohode o ukončení PP ku dňu, ktorý nasleduje po RD (ak napr. končíte RD 20.7. tak 22.7. odpracujte a zároveň k tomu dňu PP ukončíte), zvyčok dovolenky sa preplatí čiže sa zvýši vym. základ a podpora sa bude počítať z toho = rozhodne vyššia podpora ako keby ste už po RD nenastúpili a poistenie neobnovili.

jeina13
autor
31. máj 2022

@alenah31 2.7. ma malý 6 rokov. Ak 3.7. vycerpam dovolenku tak k 3.7. treba dať aj výpoveď? Lebo už som hovorila, že nenastúpim do práce. A je jedno kto dá výpoveď či ja alebo zamestnávateľ?

alenah31
31. máj 2022

@jeina13 zamestnávateľ ti môže dať výpoveď len z dôvodov uvedených v ZP - a predpokladám, že tvoje prac. miesto sa nezrušilo, ani sa nesťahuje firma inam a ani nezaniká úplne. Pokiaľ áno - máš nárok aj na odstupné - ale tiež musíš počítať s výpovednou dobou - čo by bolo - ak tam pracuješ viac ako 5 rokov 3 mesiace, ktoré musíš reálne pracovať alebo ho nejako spracovať nech je prístupný k dohode s vyplatením odstupného - čo urobiť nemusí a na 99% to ani neurobí. Čiže výpoveď podávaš ty. A nepôjde o klasickú výpoveď - ak chceš konkrétne výpoveď k 3.7. Musí ísť o Dohodu o ukončenie PP k 3.7.2022. ty k 2.7. končíš RD - ja osobne by som 3.7. normálne odpracovala, aby mi ostalo viac dní na preplatenie nevyčerpanej dovolenky (čím viac dní sa preplatí tým lepšie, máš jej málo - preto tento postup). Zároveň k 3.7. ukončíš PP a k 4.7. sa pôjdeš evidovať na ÚP. Taktiež budeš žiadať o podporu. Potom sa nenaľakaj keď ti príde rozhodnutie, že ťa síce evidujú na ÚP od 4.7., ale podporu ti priznávajú až od 1.8. To je preto, lebo rodičovský príspevok sa vypláca za celý mesiac júl- nebudú ti ho alikvótne krátiť nakoľko je to soc. dávka a tá sa nekráti. A nie je možné súčasne s RP poberať aj podporu. Ale to sa ti len posunie - nárok budeš mať na 6 mesiacov - ale až od 1.8.

jeina13
autor
31. máj 2022

@alenah31 problém bude ten, že iba na jeden ma nenechajú pracovať . a ak by som dala výpoveď k 2.7. nebola by ta podpora vyššia?

alenah31
31. máj 2022

@jeina13 určite nie pretože by bola počítaná z príjmu pred nástupom na MD/RD. Ak 2.7. končí RD a bude PP ukončený skôr ako bude aktivované - obnovené poistenie . Ak sa obnoví na ten jeden deň + preplatená dovolenka - áno - vym, základ sa Vám navýši - nie o veľa, ale rozhodne navýši.

jeina13
autor
31. máj 2022

@alenah31 a z akej mzdy sa mi bude rátať dovolenka? s tej co som mala na zmluve keď som ešte pracovala alebo z aktuálnej čo momentálne tam zarábajú? Lebo viem, že teraz majú vyššiu mzdu.

alenah31
31. máj 2022

@jeina13 nie je povinný valorizovať mzdu zamestnancovi, ktorý je na MD/RD ak reálne po RD naspäť do zamestnania nenastúpi ak je mzda vyššia ako min. mzda v dnom roku daná zákonom. Čiže z toho čo ste zarábali pred nástupom na MD/RD.