Podpora v nezamestnanosti po rodičovskej

belinea237
27. apr 2022

Ahojte, prosím Vas viete mi niekto poradiť- 30.6 mi končí RD (dcera ma 3 roky)
Chcela by som dat žiadosť o skončenie pp dohodou a ist na podporu.
Ak by som chcela dosiahnuť čo najvyššiu podporu, tak správne je, keď podam výpoveď s datum 1.7. a zároveň na ten istý deň budem čerpať dovolenku ?

Ďakujem

alenah31
27. apr 2022

@belinea237 a máš nevyčerpanú dovolenku, ktorá ti vie navýšiť príjem tak, aby to malo význam? Je to tak ako píšeš - nastúpiš na jeden deň (toho 1.7.) do práce (odpracuješ ho, budeš čerpať dovolenku, donesieš si na ten deň "péčko" ak bude zamestnávateľ súhlasiť) a zároveň v ten deň ukončíš PP. Zároveň ti musia v poslednej mzde preplatiť všetku nevyčerpanú dovolenku, niekde sa vedia dohodnúť na odmene, aby sa mzda navýšila ak nie je dostatok dovolenky.. Tým pádom budeš mať vysoký VZ a keďže podpora sa ti po aktivovaní poistenia tým jedným dňom čo si tam bola bude počítať z toho - vieš získať max. podporu. Ale pokiaľ nemáš nevyčerpanú dovolenku, zamestnávateľ ti vyplatí za ten jeden deň náhradu mzdy za dovolenku iba štandardným dovolenkovým priemerom, resp. ti nepridá nejakú odmenu aby ti zvýšil ten nový príjem - máš to jedno.

belinea237
autor
4. máj 2022

@alenah31 ďakujem veľmi pekne, mam nevycerpanu dovolenku, už som bola za šéfom povedal, že mi vide v ústrety, aby to vyšlo. Len nechápal celkom tie dátumy ako môže v jeden deň byt dovolenka aj výpoveď.
Keby som vzala 1.7 dovolenku a výpoveď k 2.7 je to ak tak v pohode ?

alenah31
4. máj 2022

@belinea237 ale potom aj 2.7. budete mať pracovný deň - Váš PP končí odpracovanou smenou 2.7. laicky povedané čo znamená, že smenu by ste mali normálne odpracovať alebo čerpať dovolenku. A to isté platí o 1.7. - buď čerpáte dovolenku, smenu odpracujete a na konci smeny končí Váš PP. Zamestnávateľ Vám v SP a ZP nahlási ukončenie prerušenia poistenia k 30.6 (kvôli RD bolo prerušené, vtedy ste poistencom štátu), k 1.7. prihlási ako poistenca a zároveň k 1.7. odhlási komplet ako zamestnanca.

jajka75
Autor odpoveď zmazal
Zobraz