Ahojte, potrebovala by som radu, ze ci sa opatrovatelsky prispevok pocita za prijem, a ci sa z neho vypocitava podpora v nezamestnanosti. Dakujem
Nie, žiadna dávka vyplácaná štátom sa do tohto neráta.
Dievcata Dakujem Vam velmi pekne! 💐. Myslite si ze sa mozu aj sucasne poberat opatrovatelsky a podpora?
Bud jedno alebo druhé.Ja som opatrovala dcérku ked zomrela nemala som nárok na podporu v nezamestnanosti len na sociálnu dávku cez úrad.A ako pišu pri opatrovateľskom prispevku je to len platenie do sociálnej a zdravotnej poisťovni.Nič viac.
@comika opatrovateľský príspevok je síce oslobodený od dane, ale je považovaný za vlastný príjem - a ten je pre osobu evidovanú na ÚP limitovaný sumou 214,83€ mesačne. Našla som toto:
"Vzhľadom na možnosť zárobkovej činnosti a dosiahnutie maximálnej výšky príjmu uchádzač o zamestnanie nemôže súčasne poberať podporu a peňažný príspevok za opatrovanie občana s ťažkým zdravotným postihnutím podľa § 64a zákona č. 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci."
Čiže z toho mi vychádza, že ak je opatrovateľský príspevok vyšší ako 214,83€ podporu možné poberať asi nebude možné, ak je nižší pravdepodobne áno.
Skús si zavolať na SP.
@comika nie - vy ste to nepochopili. opatrovateľský je v prípade, že ste evidovaná na ÚP a chcete podporu braný ako príjem. A ak ten opatrovateľský presiahne túto sumu - neviem či vôbec môžete byť evidovaná na ÚP - pretože ako soba na opatrovateľskom už ste poistencom štátu - nemôžete byť teda evidovaná ako uchádzač o zamestnanie - čím sa zasa stanete poistencom štátu. A opatrovateľský je pevná čiastka - ktorú má však každý v inej výške. Ani osoba poberajúca rodičovský príspevok nemôže byť evidovaná na ÚP a poberať podporu.
@evamarek77 a mohla by si mi prosim poslat presny paragraf alebo odkaz kde je to napisane? Velmi budem vdacna
@evamarek77 presne tak mam ja. A ak mozem sa spytat, (Samozre nemusis pisat cisla), podoru si mala nizsiu ako 400€? (2 x zivotneho minima)
Dobrý deň,môžem sa aj ja opýtať,schválili nám opatrovateľský príspevok podľa 1.10.2021 podľa sociálky aj keď ja mám v papieroch až 28.11 a prvé peniaze mi prišli 17.12.2021 do tej doby som bola pn..a kedže moja doktorka už vtedy neordinovala jednoducho som ukončila pnku 9.1.2022 ,ale teraz mám obavy čo poberám ani nie 4mesiac opatrovateľský na syna a ani nechodí do školy,že mi opateovateľský zoberú lebo som bola PN. Ako neviem bola som PN ,lebo som musela byť so synom doma,sama som mala problémy so sebou situáciu ustáť,nevedeli sme či pridú peniaze vôbec v roku 2021 a nakoniec by som kôli tomu o príspevok mala prísť.PNku platila sociálka ,podmienka bola jasná,žiadať o príspevok môžem výhradne ako nezamestnaná a to som bola od 10.9.2021..uplne najlepšie na tom je pošlu mi peniaze na konci roka a zdokladovať mám celý rok a celý rok sme nedostali ani príspevok na vitamín C..
@evamarek77 zdravím vás. Poberám opatrovateľský príspevok na synčeka a schválili mi podporu v nezamestnanosti. Prosím, zobrali ti 100e z príspevku? Podpora je dávka, nie príjem z práce. Neviem ako sa to berie na upsvar. Nemám dobré skúsenosti s pracovníčkou na dávkach, už pár krát mi dávala zavádzajúce informácie. Ďakujem za radu a skúsenosti
@evamarek77 ďakujem. Skúsim to zistiť a potom napíšem.
Ahojte. Viete mi povedať, či sa dá súčasne poberať OP a byť PN?
@alenah31 jasne, zabudla som napisat, ze som normalne zamestnana uz niekolko rokov. Momentalne som na platenej rodičovskej dovolenke, ktora mi vsak v novembri končí. Pre syna planujem vybaviť OP a ja sa planujem vratiť na 1 den do prace, aby sa mi obnovilo nemocenské a tak išla PN. Dá sa to teda skľbiť?
@comika opatrovatelsky prispevok je socialna davka nemaš z neho narok na podporu lebo sa za prijem nepovažuje si len dovhodkovo poistena