Ahojte,prosim Vas narok na podporu vznika ked je clovek 730 dni poisteny,ale co ked Vam v praci neuznaju priepustku a daju Vam neplatene volno,narok na podporu zanika?Aj ked si to clovek doplati?
@ivik31 tu sú podmienky nároku aj s príkladmi
https://www.socpoist.sk/podmienky-naroku--gfn/1... nároku
Pozri ja som od 1.4.2018 do 31.12.2019 bola zamestnana v jednej firme,ale 19.12.mi neuznali tu priepustku,ale dali mi neplatene volno,od 1.1.2020 som zamestnana inde,ale neviem,ci to tam vydrzim,takze k 31.3.2020 pocas skusobnej doby by som skoncila PP,vychadza to tych 730 dni,len neviem,ci ten jeden den toho 19.12. mi tam nebude lietat,aj ked si to zdravotne doplatim,ci to nema na to ziadny vplyv?A keby som si platila to socialne pripoistenie dostavala by som vacsiu podporu?Myslim este pocas tychto 3 mesiacov?vdaka za rady
@ivik31 za posledné 4 roky musíš byť NP 270dní....NP si ak si klasicky zamestnaná alebo ako dobrovolne poistená osoba v nezamestnanosti....Nemôžeš byť súbežne zamestnaná a zároveň byť dobrovolne poistená osoba v nezamestananosti..... podľa dátumov od 1.4,2018 do 31.12.2019 máč tú podmienku 270dní splnenú...A podpora sa ráta z vymeriavacieho základ z ktorého si platila odvody....
Vymeriavaci zaklad je hruba mzda?A co je potom podmienka tych 730 dni?Ja fakt tomu nechapem,sorry,ze sa vypytujem stale dookola
@ivik31 ano vymeriavací základ je hrubá mzda a s tou podmienkou na podporu je 730dní byť nemocensky poistená - poplietla so to s podmienkou na materskú...takže si zober kalendár a zrátaj si koľko dní si bola nemocensky poistená bez toho 1dňa čo si mala neplatené volno....k tomu prirátaj aj dni z tohto zamestnania - pokiaľ to bude menej ako 730 dní tak nárok na podporu zatiaľ nemáš , čiže ak skončíš PP tak buď sa poistiť ako dobrovolne poistená osoba v nezamestnanosti alebo ako klasický zamestnanec.......a až keď dosiahneš tých 730 dní nem.poistenia až potom ísť na UP a žiadať podporu
Takze som to pochopila dobre,ze ten jeden den neplateneho volna sa nepocita,ale nemusim byt teda za sebou 730 dni poistena ale v poslednych 2 rokoch a je jedno,ci tam je ten den neplateneho volna?Tento rok je prestupny takze by to vychadzalo,vsak to sa pocitaju vsetky dni v mesiaci nielen pracovne,dakujem ti
A este ak moja hruba mzda aj s odmenami bola 882 eur tak by som mala dostavat 440 eur,ci?
A nevadi ze som v tom obdobi 730 dni mala PN a OCr?
@ivik31 tu máš všetky podmienky
https://www.socpoist.sk/podmienky-naroku--gfn/1... nároku
Dakujem
@ivik31 Podmienkou nároku na podporu je mať aspon 730dni PvN za posledné 4roky pred žiadostou o podporu. Nemusia byt za sebou, rátajú sa kalendárne dni. Aj dni ked si bola PN ci OCR a PP trval.
ZP ani NP ci nejakých 270dni nemajú s podporou nič spolocne. VZ pre podporu su hrubé zdaniteľne prijmy z ktorých sa odvadzali odvody na PvN za posledné dva roky pred žiadosťou o podporu a z toho 50%.
Z akeho dôvodu ti neuznali priepustku?
@evittam z toho dovodu,ze som mala precerpane priepustky na seba,ale to mi nik nepovedala a ja som to nejak neuhliadla,ale ked sme mali nieco take,tak nam to davali na deti,len ja som dala vypoved tak zakernosti z kazdej strany,ani odmeny som nedostala,aj ked som pracovala cely rok,ale z dovodu,ze odchadzam mi ich nedali,zdravotnictvo u sukromnika😂
Ale dakujem za rady
@ivik31 nerozumiem čo chceš vedieť...podpora sa dáva pokiaľ si nezamestnaný čiže je ukončený PP....Neplatené volno a priepustka s podporou v nezamestnanosti nemajú nič spoločné.....