Podpora v nezamestnanosti a materská

28. jan 2022

Ahojte, od augusta 2021 Som bola na úrade , vznikol mi nárok na podporu v nezamestnanosti, od 2.11. Som na materskej, keď som zanasala papier na sociálku bolo mi povedané že sa mi preruší davka v nezamestnanosti , teraz v januári mi volala pani že som si o to mala požiadať, ze musim vratit čiastku co mi bola vyplatena Tak ako to je , máte skúsenosť?

alenah31
28. jan 2022

majú pravdu - nie je možné súbežne poberať dve dávky vyplácané SP - od doby poskytovania materského ste mali požiadať o pozastavenie výplaty dávky v nezamestnanosti. Ak ste dostávali € z oboch dávok - logicky chcú vrátiť dávku, ktorú ste poberali neoprávnene. Materské je prednostná dávka, podporu môžete dobrať až do dvoch rokov od končenia PP. Čiže až doberiete materské - nemusíte prechádzať hneď na RD - prihláste sa na ÚP a doberte podporu - potom sa odhláste z ÚP a požiadajte o RP. Medzitým môže o RP - za dobu čo vy budete poberať podporu - požiadať otec dieťaťa.

pondelok01
28. jan 2022

@alenah31 nie je to ale uzasne, ze nemozu byt vyplacane 2 davky od SP naraz, ale osetrene je to tak, ze ti ich vyplatia, (informacie k tomu ocividne maju, kedze volali, ze to ma vratit) a obcan ma vracat davky? Tak skostnately byrokraticky system, kde trva komunikacia medzi 2 oddeleniami tej istej institucie mesiace, a je lahsie poslat navyse a vypytovat spat, ako neposlat, co neprinalezi. Informatizacia verejnej spravy za miliardy € v priamom prenose.

luliu
28. jan 2022

@pondelok01 SP a UP nie je jedna inštitúcia

pondelok01
28. jan 2022

@luliu reagujem na prispevok vyssie, ze sa nedaju poberat 2 davky zo SP naraz. Kazdopadne v 21. storoci a po tolkych premarnenych peniazoch, ktore skoncili v sukromnych vackoch, by mohli spolu vediet komunikovat vsetky statne institucie, nemyslis? UP a SP navyse sidlia vo vela mestach v tej istej budove, nemusia si ani postovych holubov posielat.

alenah31
28. jan 2022

@pondelok01 a čo s tým má spoločné to, že nie je možné dávky poberať naraz? Myslíš, že inde to možné je? Jedna vec je, že úrady prepojené registrom si môžu - alebo by si KONEČNE mohli informácie posúvať bez toho, aby "otravovali občana". Druhá vec je, že neznalosť zákona neospravedlňuje a mám mať vedomosť čo môžem a čo nie, na čo nárok mám a na čo nie a ak mi niekto posiela € za niečo čo mi nepatrí - ozvem sa snáď sama. Vola sa to finančná gramotnosť - na SK extrémne podceňované vedomosti.

rejna8
19. dec 2022

Ahojte,
Potrebujem prosim Vás poradiť
PP mi skončil maj 2021 (doba určitá)
Na materskú som nastúpila február 2021-október 2021, následne som plynule prešla na rodičovský.
Na podporu nárok mám ale bude mi vyrátaná z minima? (Keďže za posledné 2 roky je tam súbežne aj materská aj rodicak)
Mohla by sim nastúpiť na podporu teda 1.11.2023 ? Budem mat na ňu ešte narok ak pracovný pomer skončil maj 2021?
Ďakujem za rady

alenah31
19. dec 2022

@rejna8 pokiaľ ti PP skončil 31.5.2021 tak o podporu v nezamestnanosti môžeš žiadať najneskôr 30.5.2023 nakoľko zákon hovorí, že žiadať môžeš do dvoch rokov od ukončenia PP. A nie - nebude ti počítaná z minima, ale z príjmu dosiahnutého pred nástupom na MD a RD (pokiaľ počas MD či RD nebol iný príjem). Čiže nie - nemôžeš žiadať podporu k 1.11.2023. A čo sa týka ÚP - tam sa môžeš evidovať kedykoľvek - s nárokom na podporu to nesúvisí.

rejna8
19. dec 2022

Alenah31
No neviem teraz ako to je lebo som volala na sociálnu a tam mi pani povedala že berú do úvahy 2 roky dozadu od dátumu evidencie na UP , čiže ak by dom sa zaevidovala 1.3.2023 tak berú do úvahy obdobie od 1.3.2021-1.3.2023 a tam som ja poberala materskú a následne rodicak čiže nemám žiadny VZ a bude sa mi rátať z minima

rejna8
19. dec 2022

@alenah31
A nie žiaden príjem počas materskej a rodičovskej som nemala

alenah31
19. dec 2022

@rejna8 tebe PP skončil ešte pred nástupom na RD, to si im povedala? -Ty nemáš žiadne podporné obdobie -aké minimum?: Tu máš podmienky a podporné obdobia:

*je obdobie prerušenia povinného poistenia zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky POČAS TRVANIA PRACOVNO PRÁVNEHO VZŤAHU - výška dávky sa určí takto:

1. ak sa rovnakým dňom skončenia rodičovskej dovolenky skončí aj pracovný pomer a v rozhodujúcom období je iba obdobie čerpania rodičovskej dovolenky, výška dávky sa určí z dosiahnutého príjmu v období dvoch rokov pred nástupom na rodičovskú dovolenku,
2. ak sa pracovný pomer skončí neskôr ako sa skončila rodičovská dovolenka a v rozhodujúcom období je obdobie čerpania rodičovskej dovolenky a obdobie, za ktoré je vymeriavací základ/príjem (napr. príjem za vykonávanie práce), výška dávky sa určí z tohto vymeriavacieho základu za toto obdobie trvania pracovného pomeru po skončení rodičovskej dovolenky,
3. ak počas čerpania rodičovskej dovolenky vznikol iný pracovný pomer, zakladajúci právo na pravidelný mesačný príjem (napr. dohoda), výška dávky sa určí z tohto príjmu. Na tento príjem sa však nebude prihliadať, ak tento príjem bude nižší ako príjem, ktorý bol dosiahnutý v období dvoch rokov pred nástupom na rodičovskú dovolenku. V takomto prípade sa výška dávky určí spôsobom uvedeným v bode č. 1.

alenah31
19. dec 2022

@rejna8 napíš sem...tu sú kočky čo robia v sociálne j poisťovni aj na ÚP: https://www.modrykonik.sk/group/2320/

rejna8
19. dec 2022

@ alenah31
Ale mne neskončil PP počas rodičovskej dovolenky ale počas MD
Ďakujem za rady už som pridaná

alenah31
19. dec 2022

@rejna8 no veď práve - čiže obdobie na RD sa ti už do uznaného prerušeného PvN nezapočítava. Ale počkala by som si na odpoveď v tej skupine, možno to chvíľku potrvá, predpokladám, že momentálne sú všetky v práci🙂

rejna8
19. dec 2022

Napísala som ďakujem 😊☺️😉

rejna8
6. feb 2023

@alenah31
Takze si vobec nemala pravdu podporu mi vyrátali z minima ako som už písala vyššie a nie ako si mi ty tvrdila že z príjmu pred MD a RD

alenah31
6. feb 2023

@rejna8 a zároveň keďže som si nebola istá som ti odporučila skupinu kde radia maminky pracujúce priamo na úradoch vrátane SP, aby ti teda potvrdili, ako to skutočne je.

rejna8
6. feb 2023

@alenah31no a keďže nikto nereagoval tak si odpovedala ty.
Nevadí aspoň aj druhé mamičky pre takýto prípad budú vedieť .