Ahojte prosím vás robí niekto na sociálnej poisťovni alebo mi vie poradiť ako mi vyrátajú podporu v nezamestnanosti po RD? Ak som mala viac zamestnaní tak SCITAJU odvody a z toho určité percento ....alebo robia nejaký priemer?
@alenah31 pred materskou som mala zamestnanie ktoré keď skončilo, tak hneď na ďalší deň začal pp inde a trvá vlastne nadalej...no mám možnosť robiť domovnicku počas Rd, len dali mi zmluvu (prikazovať zmluva)a bojím sa že sa mi tým zníži podpora poriadne.
Ak budes pracovat pocas RD, tak ti budu ratat z toho prijmu
čiže PP trvá aj počas RD. Ak tá "domovnícka pozícia" bude vykonávaná na základe zmluvy, z ktorej nie je povinnosť odvádzať odvody do SP - výšku podpory to neovplyvní - inak áno, hlavne ak to bude ozaj nízky príjem nerobila by som to. Ak na túto zmluvu pracovať nakoniec nebudete a budete chcieť ísť po RD na ÚP - výška podpory môže byť rôzna. Ak ukončíte PP skôr ako skončí RD resp. v ten istý deň ako Vám skončí RD čím sa Vám vlastne neobnoví poistenie hoci Vám vyplatia zrejme zvyšok nevyčerpanej dovolenky - podpora bude z minima. Ak PP ukončíte Dohodou o ukončení PP - a to tak, že aspoň 1-2 dni po ukončení RD vyčerpáte dovolenku alebo tie dni klasicky odpracujete (napr. RD končí 1.4., 2.-3.4. čerpám dovolenku a zároveň k 3.4. podpíšete aj ty aj zamestnávateľ Dohodu o ukončení PP) + zvyšok nevyčerpanej dovolenky Vám vyplatia resp. si viete nejako zabezpečiť nejakú vyplatenú "odmenu" (pokiaľ je zamestnávateľ nejaký Váš známy nie je problém si myslím) = budete mať obnovené poistenie + nový VZ pre výpočet podpory a pravdepodobne bude výška podpory maximálna. Ak s dohodou súhlasiť zamestnávateľ nebude - netreba zabúdať, že zo zákona po podaní výpovede bude plynúť výpovedná doba v trvaní 2 mesiace - ktoré musíte odpracovať. A eľte je tu jedna možnosť (hoci nerada toto radím). Vám PP trvá, hneď prvým dňom po ukončení RD by ste mali nastúpiť do práce, no môžete nastúpiť na pandemickú OČR a byť na nej kým nepominie mimoriadna situácia. DIeťa ale nesmie byť zapísané v žiadnom predškolskom zariadení (škôlka, škola, jasle). PP môžete ukončiť až pandemickú OČR zrušia (ja mám na pandemickej OČR kolegyňu už vyše troch rokov, od septembra ju bude musieť ukončiť nakoľko dcéra jej už nastupuje do prvého ročníka ZŠ).
@alenah31 ďakujem za radu 🙏 no aby som upresnila. Posledný pp mi začal počas tehotenstva, čiže nepracujem na tú zmluvu neviem ako dlho. V podstate som nastúpila hneď ako som otehotnela ...tam som mala výplaty extra veľké ( materská bola rána z toho), ale pred touto prácou som robila na osminovy úväzok či ako sa to povie (kde za nás zamestnavatel odvádzal miním.do soc poisťovne)....pokiaľ terajšiu prácu kde bol zárobok veľký neukončim do konca RD ale počkám ako píšeš deň po skončení RD....tak budú rátať len z posledného zamestnania? No a to domovnictvo , neviem akou formou to potom robiť, asi nijako,keď mi to ma takto ovplyvniť...pre odmenu 900 e ročne sa mi to neoplatí
A prosím vás keďže zmluvu domovnicky podpísať musím nakoľko má už zvolili ..je jedno či je to formou DOHODY ALEBO PRIKAZNEJ ZMLUVY?
A to sa to nedá odmietnuť? Veď nikto ťa nemôže nútiť vykonávať funkciu, ktorú nechceš alebo na ktorú sa necítiš 🤷🏻♀️
@rony2255 Čo sa týka podpory po RD. Áno - deň po RD treba čerpať dovolenku a tým istým dňom alebo nasledujúcim treba PP ukončiť s Dohodou o ukončení PP - zvyšná dovolenka sa preplatí = max. výška podpory nakoľko podpora sa bude počítať z toho príjmu, ktorý Vám po RD vyplatia a tým, že bude vyplatená aj nevyčerpaná dovolenka alebo jednorazová odmena a tým, že poistenie bolo aktívne len 1-2 dni - bude VZ maximálny.
Čo sa týka domovníctva je jedno ako to budete vykonávať nakoľko domovníctvo sa vykonáva ako pravidelná práca s pravidelným príjmom = tak toto Vám podporu pokazí určite. Aby neboli platené odvody muselo by ísť o Dohodu s nepravidelným príjmom. A ešte taká maličkosť - hoci Vás zvolili - odmietnuť vykonávať túto funkciu stále môžete pokiaľ nemáte dohodu/príkaznú zmluvu podpísanú. Potom by ste sa už museli pri odchode/odstúpení riadiť podmienkami dohody/zmluvy.
ako máme chápať "mala som viacero zamestnaní". Mali ste viac zamestnaní súčasne - teda aj 2-3 naraz? Alebo jedno ukončené, druhé začalo, to skončilo, tretie začalo? Niektorý PP stále trvá? Počas MD či RD ste okrem materskej či RP mali aj iný príjem?