Podpora v nezamestnanosti

17. feb 2023

Dobrý večer želám. Žienky, prvý krát som na úrade prace, som evidovaná od druhého januárového týždňa. Splnila som podmienky pre podporu v nezamestnanosti, takže by mi mali prísť z úradu peniaze. Na stránke píšu že podporu posielajú do 15 dňa kalendárneho mesiaca. No je 17.2 a ja som stále na účet nič nedostala. Viete mi poradiť, či je možné, že prídu neskôr? Či je to nejak podľa mena, nejaké poradie a chodi to postupne? Nechcela som tam zatiaľ volať , keďže neviem moc ako to funguje, a či je normálne ze to príde neskôr, alebo som to zle pochopila. Za rady vopred ďakujem.

moni106
17. feb 2023

Ak ti prislo rozhodnutie do dvoch tyzdnov pridu aj peniaze.bez rozhodnutia peniaze necakaj

9lf9
17. feb 2023

Podpora sa ti zacina spracovavat az odo dna vydania/prevzatia oznamenia o zaradeni a soc.poistovna ma na to 30 az 60 dni (prehodbotenie je ku dnu zaradenia), nespracovava sa ti podanim ziadosti o zaradenie.

mogaa
17. feb 2023

Treba ísť na SP a nech pozrú či ťa evidujú v systéme na výplatu dávok...môže sa stať že im údaje z UP na konkrétneho človeka neprejdú alebo tetuška na UP neodklikne zaslanie na SP.....podporu v nezamestnanosti vypláca SP, ale údaje jej musia prísť z UP.....a sklamem ťa, bežne to trvá aj 2mesiace....môže to trvať aj dlhšie napr.ak čakajú na posledné výkazy od zamestnávateľa alebo sú výkazy zle spracované....

bublinka1426
17. feb 2023

su zevraj dva vyplatne terminy

kolem 15 dna
kolem 27 dna

ale je dost pravdepodobne ze ti to pride az v marci ( za januar a Feb) kedze maju na rozhodnutie 60dni...

panelacikova
17. feb 2023

ja ešte dodám, že nemusíš mať obavy, ak im spracovanie aj bude dlhšie trvať, svoje peniaze dostaneš samozrejme dodatočne v plnej výške tak, ako ti priznajú. ja som dostala naposledy podporu tuším prvýkrát až takmer po 2 mesiacoch (tuším to bolo "cez koronu" a mali toho veľa, proste to dlho trvalo).... ale vyplatili spätne tak, ako to malo byť.

autor
17. feb 2023

@panelacikova To vážne? Čiže najprv musí prísť nejaký papier o rozhodnutí? Mne na úrade pani nič take nehovorila. Ja som si myslela že automaticky má zaradia a na další mesiac dostanem peniaze.

autor
17. feb 2023

@bublinka1426 O žiadnom rozhodnutí mi nikto nič nepovedal 🤔

panelacikova
18. feb 2023

podľa najnovšieho formulára žiadaš tuším o podporu v nezamestnanosti priamo v tlačive o zaradenie do evidencie. čiže v tom prípade nepotrebuješ riešiť samostatne sociálnu poisťovňu, ale pravdou je, že skôr, než ti z ÚP nepošlú informáciu, že si zaradená do evidencie, neposunú podklady pre SP. jednoducho postup je rovnaký, než predtým, ale nerobíš to ty, robí to ÚP. ale chce to nejaký čas. čiže ostaň pokojná, potom, čo ti príde informácia o zaradení, by si mala už dostať dávky. v každom prípade ty osobne nemusíš chodiť riešiť aj SP, ak si v tlačive pre ÚP uviedla, že žiadaš o dávku.

panelacikova
18. feb 2023

a v prípade, ak by ti aj do konca marca neprišlo nič (dávka), pričom rozhodnutie o zaradení by si už dávno mala doma, odporúčam postup, ako uvádza
@mogaa

panelacikova
18. feb 2023

ono je fajn mať vždy nejakú železnú rezervu na živobytie práve pre takéto prípady, ale to je už iná téma.. tak či onak, dávky ti vyplatené budú, ak máš nárok, akurát so spätnou platnosťou.

maatuulka
18. feb 2023

Zo sociálnej majú 60 dní čas na rozhodnutie o priznaní a nepriznali dávky v podpore. Ja som bola na podpore od 1.6 2022 a peniaze mi prišli až v auguste. Oni majú čas, no je lepšie keď priamo napíšeš do sociálnej poisťovne cez ich stránku tam majú kontaktný formulár a oni ti odpisu s presnými info k tvojej podpore. Majú dva výplatnej termíny v mesiaci.

snowgirl1
18. feb 2023

Vies musíš počkať kým sa spravia výplaty za január to mzdárka potom podiela na SP aby SP zistila tvoj aktuálny denný vymeriavací zaklad z ktorého sa vypočíta dávka v nezamestnanosti takze prvé peniaze uvidíš az v marci samozrejme ti však doplatia január a február bude spoločná čiastka potom

autor
18. feb 2023

@panelacikova ja rezervu mám, ja sa len informatívne pýtam.. peniaze mi prišli ešte z bývalého zamestnania a šetrenie mám dávno čiže nie je to tak, že nemám z čoho žiť. Ale určite sa v tejto dobe hodia peniaze, navyše som zaradená na úrade čiže s peniazmi počítam.

petedea
23. feb 2023

No predsa rozhodnutie o zaradeni do evidencie a o priznani davky v nezamestnanosti.
Len bacha, lebo take veci neposielaju klasickou Postou, ale do eschranky, takze si ju pravidelne kontroluj na portaly Slovensko.sk.

darina24
17. máj 2023

Ahoj, tak ako Ti to dopadlo!? Poslali Ti podporu? Lebo je teraz práve zažívam podobnú situáciu, len ja som od 1.4.nezamestnaná a tento mesiac som,, čakala,, platbu a nič, tak by som chcela vedieť ako si to mala Ty?

petra192777
19. sep 2023

@darina24 dobrý deň prišlo vám kedy prva dávka?