Ahojte neviem si rady: stala sa nam taka vec minuly rok som otehotnela v maji bola som hned vypisana na rizikove tehotenstvo pn do zaciatku januara potom nastup na matersku vo februari sa nam narodila dcerka ktora nam bohuzial dva dni po narodeni zomrela☹ dostavala som este zo zakona 14 tyzdnov matersku a v aprili po skonceni ma opat lekar vypisal na pnku nakolko som po sekcii mala velke problemy pn trva stale narok na pn mam do 15. Oktobra potom chcem dat vypoved z prace kde som bola zamestnana od oktobra 2008 chcem sa opytat ci mi vznikne narok na podporu tych sest mesiacov a z coho sa mi bude vyratavat alebo ako najlepsie mam postupovat aby som tych 6 mesiacov dostavala podporu. Chcem si rozbehnut nieco svoje no potrebujem nato este troska casu dakujem velmi pekne za kazdu odpoved
Babky neviete poradit ?????? ☹
@sisi333 No všeobecne sa dávky vypočítavajú z platu, nie z iných dávok (PN, materské..). Podpora by sa ti počítala zo mzdy, ktorú si dostala v období 15.10.2012 - 14.10.2014. Obdobia, počas ktorých mzdu nedostávaš, sa vylučujú. Ak si počas tohto obdobia robila len do 5/2013, tak sa ti bude počítať z obdobia 15.10.2012 - 5/2013. 50% z platu.
@havana_frost jej dakujem a este otazocka z hrubej alebo cistej mzdy?
Nie to nie lebo vsak ja ani nemozm byt viac ako rok pn a v tom oktobri to bude rok mne ide len o to aby sim dostavala toho pol roka davku
@gapa Ahoj, prosím ťa, nevieš poradiť aj mne resp. mojej sestre? Dala výpoveď koncom januára tohto roka /predtým pracovala nepretržite u jedného zamestnávateľa 8 rokov/, kedže takmer ihneď odcestovala do zahraničia, na ÚP sa nezaevidovala /platí si sama zdravotné poistenie/. V zahraničí nepracovala. Ku koncu roka sa vracia domov, takže od 1.1.2015 sa chce zaregistrovať na ÚP, bude mať ešte nárok na podporu, aj keď nebola doteraz evidovaná na ÚP? Ďakujem 🙂
Prosím, viete mi poradiť, či budem mať nárok na podporu v nezamestnanosti?
V 06/2012 som ako povinne poistená SZČO uzatvorila balík dobrovoľného poistenia, ktorého súčasťou bolo aj poistenie v nezamestnanosti.
10/2013 som počas tehotenstva ukončila živnosť, dobrovoľné poistenie som si ponechala.
01/2015 mi končí príspevok v materstve.
Neviem, či budem mať v januári (po zaevidovaní sa na úrade práce) nárok na dávky v nezamestnanosti. Písala som do poradne SP, ale odpísali mi len texty zákona a informáciu, že o tom, či mám alebo nemám nárok na dávky, sa dozviem, keď o ne požiadam 😒 . Čo je mi na figu, lebo ak nárok nemám, tak sa na žiaden úrad práce registrovať nepôjdem a zostanem doma na rodičovskom, že áno🙂 .
Myslím, že ak si mala zmluvu na dobu neurčitú, tak by si mala mať nárok na podporu v nezamestnanosti. Keď budeš evidovaná na úrade práce, môžeš žiadať o príspevok na SZČO.