Podpora - prečo sa odporúča čerpať iba deň až dva dovolenky a dať výpoveď?

kubkovamama
6. jan 2024

Baby čítala som veľa čo a ako podpora po rodičovskej. Nerozumiem dovolenke-preco sa radi čerpať iba deň až dva dovolenky a dať výpoveď,aký je v tom rozdiel čerpať celú dovolenku napr.10 dní do konca mesiaca a k poslednému dňu mesiaca dať výpoveď?

petamich
6. jan 2024

pretoze tym preplatenim dovolenky si navysis vymeriavaci zaklad a podpora sa ti bude pocitat z neho vymyslim si - 1 den dovolenky vycerpas a 9 ti preplatia (plat si mala napr. 1000€) - takze vlastne akoby si pol mesiaca odrobila, vyplatia ti 500€ (aj s preplatenou) a tym padom sa vymeriavaci zaklad pocita 500:1 a dosiahnes maximalnu podporu, ak vycerpas celu dovolenku = 10 dni tak uz to bude 500:10

snad som to napisala zrozumitelne - vycerpat jeden den preto, aby sa obnovilo poistenie a preplatenim sk navysis zaklad (ak si teda pocas rodicovskej nemala iny, ak si mala vtedy to tak celkom neplati)

kubkovamama
autor
6. jan 2024

@petamich ďakujem, bola som dlho SZČO tak o tom vela neviem. Takže pokiaľ zamestnávateľ nebude súhlasiť s jedným dňom, mala by som oveľa nižšiu podporu.

petamich
6. jan 2024

zalezi od platu a teda vymeriavacieho zakladu, mozno vam to vyjde aj tak tazko povedat ale ano moze byt tym padom aj ovela nizsia

muchotrafka298
6. jan 2024

@kubkovamama presne tak, toto je vyslovene na zamestnavatelovi, ci Ti to bude ochotny umoznit alebo nie. Nie je to automaticke. Niektori tymto vedia pomoct, ini s tym nesuhlasia a musis cerpat dovolenku a tym padom mas nizsiu podporu.

kubkovamama
autor
7. jan 2024

@muchotrafka298 nie som ešte celkom rozhodnutá čo urobiť,či pokračovať v SZČO alebo už to nechať tak,výpoveď dávam ale v každom prípade. Ďakujem za objasnenie🙂

lucka_ke
7. jan 2024

pracuješ pre zamestnávateľa ako SZČO alebo máš SZČO popri zamestnaní?

muchotrafka298
7. jan 2024

@kubkovamama ty si zamestnanec alebo SZCO? Lebo toto sa tyka iba zamestnancov.

natalienka12
7. jan 2024

@kubkovamama Ak podnikas a si aj zamestnana, tak to neplati. Ak budes mat aktivnu zivnost, nikto ta nezaeviduje na urade prace a tym padom ani davku v nezamestnanosti mat nebudes. Pri subehu podnikania a zavislej prace to celkom neplati. Zalezi aky prijem si mala z podnikania pocas rodicovskej dovolenky.

kubkovamama
autor
7. jan 2024

@natalienka12 to viem,rozhodujem sa či zrušiť a ísť na úrad, alebo pokračovať.
@muchotrafka298 szco aj zamestnanec. Viem,že živnosť musím zrušiť ak by som išla na urad

kubkovamama
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
kubkovamama
autor
10. jan 2024

@petamich počas rodičovskej som mala cez rok 2023 zanedbateľný príjem aj PN. Tak teraz už som z toho úplne jeleň čo zahrnúť do výpočtu, pred, počas alebo dovolenku po výpovedi alebo všetko spolu

petamich
10. jan 2024

@kubkovamama no ono je to dolezite - tam ide totiz o to, ci v rozhodujucom obdobi bol alebo nebol vymeriavaci zaklad ak bol, tak ten trik s dovolenkou nemusi zafungovat, lebo sa bude brat do uvahy aj ten prijem z 2023

PN do vypoctu nevstupuje

kubkovamama
autor
10. jan 2024

@petamich ono asi bol, keď 2 roky pred sa berú do úvahy, bude sa mi to rátať asi z VZ z roku 2023. Tak som pochopila🙂 ale či podporu ovplyvní čerpanie a preplatenie dovolenky pri skončení pracovného pomeru to netuším.