Podpora po rodičovskej

bubi117
8. máj 2022

Dobrý deň, chcem sa opýtať skúsenejších resp niekoho, kto sa v tom vyzná. Na jeseň mi bude končiť RD, do zamestnania sa kvôli pracovnej dobe vrátiť nechcem. Tak by som rada vedela, ako a či vôbec viem získať max podporu v nezamestnanosti. Otehotnela som v januári 2019, od februára až po nástup na MD som bola PN kvôli rizikovemu tehotenstvu. Poslednú výplatu som teda dostala vo februári 2019, vtedy som tam mala 13 dní dovolenky(pracovala som na 11,5 smenu). Tam sa počas PN kráti nejako tá dovolenka? Počas MD sa prirataju dni dovolenky? Ako teda získať čo najlepšiu výšku podpory? Ďakujem vopred za rady

martinkatinka
9. máj 2022

Skus pozriet ine diskusie, je tu toho vela, urcite najdes.

rachel36a
9. máj 2022

@bubi117 pokial ti trva PP a zamestnavatel pristupi na rozviazanie PP dohodou s tym ze si vycerpas 1 den dovolenky a zvysnu si das preplatit, tak mozes ziskat max.podporu... za predpokladu ze si si celu dovolenku nevycerpala pred nastupom na MD, alebo medzi MD a RD, a tiez ze si za posledne dva roky nemala ziaden iny zdanitelny prijem

bubi117
autor
9. máj 2022

@rachel36a áno pp mám na dobu neurčitú, dovolenku som necerpala keďže som v podstate bola celé tehotenstvo pn a sama šéfka mi vravela, že dovolenku nech riešim až po rodičovskej. Iný príjem teda od februára 2019 som mala len Pn, MD a teraz rodicak. Dovolenka sa teda pri dlhodobej Pn nekrati? Nebola som predtým nejako extra Pn tak neviem ako to je🤷🏼‍♀️

henrikir
9. máj 2022

tak ohladne podpory ti moze byt jedno, ci sa dovolenka nejak krati alebo nie. daj si ju potom preplatit. akurat ten den alebo dva si ju vycerpat, alebo ak sa da dohodnut, tak na tie dva dni nastup do prace a potom sa dohodnite na ukonceni pracovneho pomeru.

rachel36a
9. máj 2022

@bubi117 pn sa pri dlhodobej pn krati az ked si pn dlhsie ako tusim 100 dni, ale to nic nemeni na tom, ze ti vznikol narok na dovolenku pocas MD, takze ti maju co preplatit...len s tymto riesenim musi zamestnavatel suhlasit

bubi117
autor
9. máj 2022

@rachel36a takže tam sa to potom v podstate vyrovná, keďže som bola pn celé tehotenstvo tak to je viac ako 100 dní, ale počas materskej zas nabehne ďalšia dovolenka. Mám ešte pár mesiacov čas, ale chcem to riešiť skôr keďže šéfka je tiež na materskej a nie je tam vždy. Len som potrebovala vedieť ako dosiahnuť čo najlepšiu podporu, za ten čas čo budem doma si aspoň v kľude môžem hľadať prácu, plus si chcem spraviť kurz. Keďže synčeka nemám kam dať ak by bol chorý, prišlo mi to ako dobré riešenie ostať "doma", spraviť si kurz a tým si rozšíriť aj možnosti na iné zamestnanie, ktoré by vyhovovalo pracovným časom skolkarskemu režimu, keďže aj manžel pracuje dlhšie ako do 16tej tak tomu musím prispôsobiť seba🤷🏼‍♀️ v každom prípade veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie😉