Podpis listiny elektronicky

marina3
13. jan 2017

Viem, že mi asi napíšete, že nech idem na poradu...ale tam je málo "poradujúcich" a ja verím, že vy žienky budete vedieť mi poradiť 🙂

Takže tri otázočky :

1. V prípade, že chcem niečo podpísať elektronicky( viem podpísať - ZEP-om) tak musím ten dokument, napr. nejaká žiadosť - vytlačiť, reálne podpísač, zoskenovať do PDF ( TIFF) a potom elektronicky podpísať? Dôležité je pre mňa či to mám reálne podpísať.

2. A ďalšia vec - keď podpis na tom dokumente má byť úradne overený - tak mám podpis reálne overiť u notára či matrike, potom zoskenovať do PDF( TIFF) a podpísať elektronicky?

3. Ak mám listinu - napr. rodný list originál - ako ho mám poslať elektronicky aby mal hodnotu originálu? Podpísať alebo ako?

Ďakujem Vám za odpovede či pripomienky 🙂

loginexistuje
13. jan 2017

Do pdf verzia 1.4 je podpisovatelna aplikaciou DSigner ides posielat podanie do soc poist ? A pod pisane pdf ako priloha k podaniu tvojim KEP lebo zep je uz kvalifikovany elektronicky podpis a nie zaruceny je ekvivalentom tebou podpisaneho dokumentu institucia si spravnost rl vie overit cez svoje integracie na registre FO a PO

marina3
autor
13. jan 2017

moc odborne na mna 😉 takze realne vytlacim a realne podpisem? mam OP so ZEPkom, podpisala som cez stranku www.zep.disig.sk .... bude to takto stacit? poslednu tvoju vetu od ... k podanie tvojim KEP....uz nerozumiem ☹ budem rada ked mi to este raz vysvetlis....inak nebyvam uplne mimo ale totok ano

loginexistuje
13. jan 2017

Netreba podpisovat dokument rucne staci ho ulozit do formatu PDF a potom ho cez zep.disig.sk podpises.

Podpisanie uradnym certifikatom na eID karte/obcianskom/ je rovnocenne podpisu rukou/

mozes podpisat aj RL po jeho nascanovani aj jpg je podporovany format

loginexistuje
13. jan 2017

@marina3 zabudla som ta vyssie oznacit ten KEP je v podstate len nove oznacenie ZEP v zmysle novelizacie zakona teda ak sa s tym stretnes nahodou.

Len teda by ma zaujimalo ty ides robit podanie na niektoru instituciu /UPSVAR, Soc poist// a preco potom ho nerobis cez UPVS?

marina3
autor
13. jan 2017

aha... jasne...vlastne ja uz som svoj realny podpis urobila na OP ...chapem... a ked potrebujeme ( resp. to teraz nie je pre mna) mat podpis uradne overeny notarom a potom elektronicky podat?
jasne a zrozumitelne si mi to vysvetlila 🙂 uz sa to nezda tak tazke...

marina3
autor
13. jan 2017

UPSVaR - aha tam nemusim robit sama ziadosti vlastnorucne ale vyplnit formular, dakujem 🙂