Podnájom - odstúpenie od zmluvy

opiomada
31. aug 2024

Dobrý deň/ahojte. So snúbenicou sme podpísali zmluvu o prenájme 26.8.2024. Hneď pri podpise sme dali 600€ depozit a 600 prvý mesačný nájom, ktorý nadobúda platnosť od 1.9.2024.
Lenže, vec sa má tak. Ďalší deň nám volal majiteľ, že kedy chceme ísť s ním do elektrární podpísať zmluvu na seba, lebo elektrinu si máme hradiť my sami. Nič z toho v zmluve nebolo. Nechali sme si to prejsť hlavou, ešte v ten istý deň mu snúbenica volala, že to je pre nás veľa... Na to jej povedal, že nám dá nájomné 500€ , a začal sa jej vypytovať, čo za to dostane, že on chce aby sa s ním bozkávala a začal požadovať od nej, kedy mu zavolá najbližšie a kedy sa s ním stretne... Milo ho odmietala celý čas, nenechal ju zložiť mobil ani nič... Nakoniec zložila. Táto jeho ponuka nás totálne presvedčila o tom, že do tohto podnájmu ísť nechceme. Volali sme mu večer ešte raz, že odstupujeme od zmluvy a chceme naspäť svoje peniaze. Na to nám povedal, že on už naše peniaze nemá a že sme podpísali zmluvu a nemáme vymýšľať... Že keď chceme naspäť svoje peniaze, tak si za seba máme nájsť náhradu a ten nový nájomca, ktorý mu zaplatí 600+600, tak to vlastne zaplatí nám. Nemáme na zmluve uvedenú žiadnu výpovednú lehotu, len to, že výpovedná lehota spadá pod občiansky zákonník...Bol som s týmto aj na polícii, lenže tam ma vysmiali a poslali preč, že keď si nechcem platiť elektrinu, tak nech bývam v tme. Tak sa vás teraz pýtam a prosím o radu... Že čo mám robiť, lebo tento byt nikto nechce zobrať do podnájmu a ja chcen naspäť svoje peniaze, lebo 1200€ je v dnešnej dobe veľký peniaz

egonsk
31. aug 2024

@opiomada dajte zmluvu prestudovat pravnikovi, ak ma casti v rozpore so zakonmi, su neplatne, rovnako nq chybajuce sa moze vztahova obc.zakonnik, ked je podla neho vytvorena. Ukoncenie zmluvy a podmienky musia byt uvedene v zmluve, rovnako ako vratenie depozitu. Niekedy je lahsie sa nestavat hned a spravit nejaky prienik moznosti. Prepisat elektrinu na vas, ked vam o 100 znizi neni zly napad, ci tam planujete tazit bitcoiny? O tom, ze by ti siel presturat snubenicu by som sa moc nebal, ty si mozes ale medzitym v klude najst ine byvanie, ktore ti bude vyhovovat.

opiomada
autor
31. aug 2024

@egonsk kebyže tvojej priateľke/snúbenici dáva neznámy muž návrhy, tak by si s tým bol v pohode? Majiteľ má kľúče od bytu, hocikedy by tam mohol prísť, keď by som tam nebol? Ako by sa podľa teba ubránila 20 ročná žena proti dospelému chlapovi? Tu ide o jej bezpečie...

sissy27
31. aug 2024

@opiomada ja napriklad nechapem, aky bol problem napisat na seba elektrinu, ved tym padom nemate problem s nedoplatkami / preplatkami. A este vam ponukol o 100€ nizsi najom, ved to je uplne super ( v 3izb ma vychadza elektrina na cca 30€ mesacne).
No ale tak ked tam nechcete byvat, tak holt bud hladajte nahradu alebo si teda odbyvajte zaplatene a potom odidte. Lebo tie prachy z neho nevytrieskate a za pravnika date vo finale este viac ako za najom.

rejka7
31. aug 2024

@opiomada ak pôjdete za právnikom, prvé úvodné stretnutie, preštudovanie zmluvy z jeho strany, potom vám "vypotí" nejaký listoček pre prenajímateľa, že odstupujete od zmluvy pod jeho hlavičkou, to vás bude stáť minimálne polovicu nájomného na druhý mesiac 😀

rejka7
31. aug 2024

@opiomada a to, že v zmluve odkazuje vo veci výpovede a výpovedných lehôt na príslušné ustanovenia Občianskeho zákonníka nie je vôbec právna vada zmluvy, ktorá by ju robila neplatnou v ktorejkoľvek časti. O platnosti/neplatnosti zmluvy rozhoduje súd, a ak by ste tu chceli potiahnuť na súd, tak v konečnom dôsledku vás to vyjde na viac ako len to nájomné s depozitom, počítam náklady advokáta a trhový konania😉

rejka7
31. aug 2024

@opiomada pardon :Trovy konania( to sú súdne poplatky za konania na súdoch)

opiomada
autor
31. aug 2024

@opiomada ďakujem, ako všetci riešite ako dôvod ukončenia nájmu elektrinu a nie bezpečnosť mojej snúbenice... Elektrina nám problém nerobí a nie je to len 30€, ale značne viac, keďže celý byt funguje na elektrinu

zuzanaete
31. aug 2024

Neprijemna situacia. Co ste mali v zmluve stanovene? Co zahrnuje 600€? Mate tam niekde spomenute eneegie, vyuctovanie energii?

sun_shine_2020
31. aug 2024

@opiomada mesacne mte platit 600 eur + energie? Alebo uz v tych 600 eur su energie zahrnute?
Tie jeho narazky na bozkavanie - vobec nerozumiem, co bol mimo ci co?

opiomada
autor
1. sep 2024

@zuzanaete nie, nemáme... Máme tam napísané len 600€ mesačný nájom a 600€ depozit, nič viac

opiomada
autor
1. sep 2024

@sun_shine_2020 nie, je tam len 600€ nič viac... A ani my sme nepochopili tie jeho narážky... Snúbenica sa ho bojí odvtedy a nechce s ním mať nič spoločné, preto sme chceli odstúpiť od zmluvy, ale to on odmietol

egonsk
1. sep 2024

@opiomada takto to vypada, ked sa deti stretnu s dospelackou realitou. Najomca videl, ze ste neskuseni a schopni podpisat aj darovanie organov, tak toho patricne vyuzil. Nepatri medzi solidnych zjavne, co by odhalil kazdy coilen trosku skusenejsi clovek a poslal ho s takou zmluvou niekam kde svetlo nesvieti...
Nuz, kazda skusenost nieco stoji. Ako som vsak poradil v predoslom prispevku, miesto storcovania sa, by ste mali postupovat v zmysle zmluvy a teda zatial tam byvat a hladat inde a potom riadne ukoncit a vypitat si depozit spet... iked verim, ze aj tam spravi na vas nejaku habaduru uz len z principu "ohrdnutia"....
apropo k OBc.Zak. a vypovednej dobe, je to 3 mesiace a zacina nasledujucim mesiacom od podania vypovede, ked nemas v zmluve uvedene inak...
Tu mas jednoduchy priklad vzoru vypovede:
https://www.tlaciva-online.sk/tlacivo-vzor/vypo...

pieksamaki
1. sep 2024

@opiomada odstúpenie od zmluvy musíte urobiť písomne......výpovedná lehota je asi 60 dní.....pozri si to na internete....občiansky zákonník....sú aj právne poradne bezplatné.....
Inak Elektrika sa bežne už prepisuje na najomcu.....v tom problém nevidím.....