Pred vyše 8 rokmi som si kúpila 2 izbový byt na hypotéku. Plánujem tento byt predať a otázka je, ako to urobiť ďalej. Uvedomujem si, že nie je najvhodnejšia doba na predaj či kúpu, ale inak to nejde. Čo sa týka úrokovej sadzby, bude mi končiť v januári fixácia, takže predávať by som chcela začať cca v septembri najskôr.
No nerada by som po nájdení záujemcu bola následne ja nútená kúpiť byt, ktorý sa mi nepáči, pretože nič lepšie v ponuke a cenovej relácii v tej chvíli nebude. Takisto by som nerada predávala byt narýchlo s tým, že som si nejaký vyhliadla na kúpu a teda potrebujem predať rýchlo a pravdepodobne aj pod cenu. Sledujem v mojom meste a okolí trh s nehnuteľnosťami a tie isté byty sú tam už mesiace. Nepredávajú sa, a nové inzeráty na predaj pribúdajú stále menej a menej často.
Preto premýšľam nad tým, že by som dala byt inzerovať cez realitku, s tým že mi to až tak nesúri, a keď sa nájde kupujúci, byt by som predala a ja by som išla do podnájmu, s tým že by som si vyplatila hypotéku a zvyšné peniaze odložila. Následne po presťahovaní do podnájmu by som začala hľadať vhodný byt. S tým, že už aj financovanie bude jednoduchšie, a budem si môcť dovoliť pozerať aj novostavby, pri ktorých je to financovanie v kombinácii s predajom starej nehnuteľnosti nie práve najjednoduchšie. Niekde chcú 20% ceny na začiatok, čo bez predaja svojho bytu nemám. Takto by som mala cca 40tis zarobené z predaja, a na zvyšok by som brala novú hypo. Prenájom zvažujem, pretože nemám na okolí nikoho ku komu by som sa dočasne nasťahovala, typu rodičia, starí rodičia, atď.
Čo si o tomto pláne myslíte a ako by ste to prípadne riešili vy?
V podstate som už rozhodnutá, ale aj tak ma zaujímajú vaše názory. Vždy je lepšie vidieť to z viacerých uhlov. Aj keď mám pocit, že tu v podstate inej možnosti asi ani niet. Trochu sa toho bojím, keďže som typ človeka čo má rád istoty, ale zasa v prenájme som bývala pred kúpou bytu, a v tom prenájme plánujem zotrvať iba nevyhnutný čas a takisto sa ani neobávam, že by som siahla na peniaze zarobené z predaja. Len ne to taký pocit že zrazu skončím bez istej strechy nad hlavou. Plus absolvovať sťahovanie dva krát. A to teda mám kopu vecí, po 8 rokoch bývania, plus by som si rada zobrala so sebou nábytok, gauč, práčku, chladničku.
Ahoj, ja iba osobna skusenost a nazor "zo zivota"...
Otazka je podla mna najma to, co Ti je prednejsie. Potrebujes predat (uvadzas koniec fix) a rada predas ak sa naskytne ponuka? Alebo v prvom rade sa chces Ty prestahovat a najst si nieco novsie/lepsie/krajsie a ked najdes, tak predat stary byt?
Ak ten byt chces v prvom rade predat kvoli niecomu, tak ak sa Ti naskytne kupca a za dobrych podmienok, treba predat. S vacsinou predavajucich sa inak da dohodnut aj na urcitom case vystahovania, u nas sme si tiez povedali niekolko mesiacov ako dohodu (a za ten cas mas sance ze najdes nieco nove, co bude vyhovovat Tebe).
Najst podnajom (podla mna) ako taky, ak si bez deti a bez zvierat, nebudes mat problem, ak to budes potrebovat. Ci Ti to stoji za to stahovanie a prevlacanie vsetkych veci na viac krat ako 1, uz musis vediet Ty.
My sme robili vselijake rosady pri stahovani, kedze sme mali tiez komplikovanu situaciu ako na seba budu navazovat stahovania, hypoteky a predaj s kupou. A mozem Ti povedat dve veci, istotu aj tak nemas nikdy (akokolvek sa rozhodnes do toho ist) a z mojich skusenosti, s normalnymi ludmi (ci predavajuci ci kupca) sa takmer vzdy dalo dohodnut ku konkretnej situacii tak, aby vsetci boli spokojni.
Vela stastia! 🙂
Ahoj, my sme pri kúpe aktuálneho bytu mali šťastie na majiteľa, ktorému predaj neponáhľal, byt pred predajom aj tak prenajímal. Šli sme najskôr k nemu do prenájmu na pár mesiacov a rovno uzavreli aj zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Za ten čas som pohodlne predala svoj byt. Úplne inak sa byt predáva, keď je síce zariadený, ale nie sú v ňom rozťahané veci. A pre mňa oveľa menší stres a vyššia flexibilita čo sa týka obhliadok.
Teraz to ideme urobiť rovnako. Našli sme vysnený byt, ktorý je ale drahší a tak nám nevyjde nechať si aj ten aktuálny. Takže ideme na pár mesiacov do podnájmu do bytu, ktorý plánujeme kúpiť, uzavrieme nájomnú a rovno aj zmluvu o budúcej kúpnej zmluve. Pohodlne predáme aktuálny byt a hypo presunieme, ešte rok na nej máme fixovaný výborný úrok.
Trochu sa nám to predraží v tomto prípade o ten nájom, ale stojí nám to za to, ten byt je presne to, čo sme chceli.
Sakra, neskopíroval sa mi sem pozdrav :( Písala som to v notepade celé...
Dobrý deň prajem diskutujúcim 🙂