Podnájom a vstup majiteľ bytu

mia1122
2. nov 2021

Ahojte. S mužom zatiaľ bývame v podnájme. Stalo sa už niekomu z vás, že mu majiteľ vošiel bez opýtania a ohlásenia sa potajomky do bytu?
Dnes bol muž doma a majiteľ si zrejme myslel že doma u nás nikto neni. Neklopal, iba rovno začal odomykat byt, čo sa mu nepodarilo tak sa snažil dvere otvoriť nasilu, kým mu docvaklo, že niekto je v byte a pretočil vnútri kľúče. Muž mu otvoril a on bol vyhukany .... Podľa občianskeho zákonníka na niečo také právo nemá, ale ja zvažujem že to budem riešiť políciou, nakoľko tam mám osobné veci a mám pocit, že v byte nebol prvýkrát. Čo s tým? Už len mesiac a idem riešiť hypotéku.

jaass
2. nov 2021

@mia1122 záleží, čo máte v zmluve napísané ale on nemá čo ísť do bytu pokiaľ nejde o určité veci, napr. Vytopenie atd…

jjanulienka
2. nov 2021

Čo presne čakáš, že urobi polícia? Zmizlo Vám niečo? Opýtaj sa rovno jeho načo tam chcel ísť a že si neprajes aby tam chodil keď nikto nieje doma...

vanda323
2. nov 2021

@mia1122 Ahoj, no niesom si úplne istá tým čo teraz napíšem, tak sa vopred ospravedlňujem ak to bude blbosť, ale ja som asi rok na škole keď som bola bývala v podnájme u jednej pani, veľmi zvláštnej. Ale to je jedno ide o to že dosť záleží aj na Tom čo je v zmluve. Ona si tiež ku mne chodila kedy chcela. Dokonca raz mi otvorila aj skriňu...

maximilie
2. nov 2021

@mia1122 veľmi nepríjemné. Chápem, že muž musel byť zaskočený a zrejme nevedel reagovať. Treba ho poprosíť, aby sa nabudúce ohlásil vopred. Ze chapete, že je to jeho byt, ale vy si ho platíte a nepocitate s takou nečakanou navstevou. Môže prísť v naozaj nevhodnej chvíli. A ak, tak nech vám zazvoní, zaklope.... pripadne aspoň oznámi že,,zajtra okolo obeda sa chce zastaviť". Toto si treba vykomunikovat.

whatever1
2. nov 2021

@maximilie Ja by som veru neprosikala, rovno by som oznamila, ze si nezelam aby sa to opakovalo. Ak chcel skontrolovat stav bytu, mal zavolat a dohodnut sa s nimi a urobit to za ich pritomnosti. Ale to sa asi bal, ze mu to mozu odmietnut, alebo ze by sa urazili, tak konal tak aby o tom nevedeli. Velmi dobre vedel ze robil zle, netreba mu jemne vysvetlovat a obhajovat svoje dovody preco nechcu aby to urobil zas.

maximilie
2. nov 2021

@whatever1 aj tak sa dá 😀
Jedine mi napadlo, že chcel prísť neplánovane, či náhodou nechovajú aj napriek zákazu domáce zviera, alebo ci nefajcia v byte... ale tak mohol zazvoniť. Musel to nejak zdovodnit, čo tam hľadal, nie?

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
natalienka12
2. nov 2021

@mia1122 Ano ste v prave, on uzivacie pravo nema, ak byt prenajal a nemoze iba tak vstupit do bytu. Je to aj trestny cin, takze policia by sa vecou musela zaoberat.

whatever1
2. nov 2021

@maximilie Hm to by ma tiez zaujimalo ako to zdovodnil🤔

michaela789
3. nov 2021

Bože, presne toto sa mi stalo počas VŠ 🤦‍♀️ S dievčatami sme si všimli, že často prídeme domov a nájdeme rozsvietene, dvere na izbách pootvarane alebo že máme dokonca poprehadzovane veci. Už sme si začínali myslieť, že nám hrabe alebo že tam máta až som tam jedného dňa vyčapala majiteľku. Sedela v kuchyni, žrala spolubývajúcej musli tyčinku a pozerala si bonprix. Samozrejme, spýtala som sa celá červená čo tam bez nášho vedomia hľadá a ona sa ešte urazila že ju nemám čo vypočúvať ohľadom jej bytu a že ona má právo na kontrolu svojej nehnuteľnosti 🤦‍♀️ku koncu toho istého mesiaca sme odtiaľ odišli. Ešte bola natoľko drzá, že nám nechcela vrátiť zálohu. Nakoniec vrátila.
Nechápem takéto drzé ploštice, raz keď ten byt prenajmem, nemám právo tam chodiť lašovať bez dohody vopred 😠 poriadne si prezrite zmluvu čo ste podpísali a ak to tam niekde nie je nejakým zázrakom spomenuté, odišla by som hneď a zaraz, ako sa dá po takomto niečom tomu človeku veriť? A ešte mu platiť za to, že on sa mi chodí hrabať vo veciach ako nejaký úchyl, no to určite... Ten mesiac alebo dva by som vydržala už aj u rodičov, kým sa hypo vybaví.

andreatytler
3. nov 2021

@mia1122 Jasne, zavolaj policiu. Treba magora priucit a jediny sposob je takto natvrdo. Uz sa aj tak stahujete a tak urobite dobru sluzbu dalsiemu podnajomnikovi.

althinka
3. nov 2021

Nám sa to stalo ... zistila som to, keď mi zmizli hodinky, ktoré som si dávala vždy len na komodu ... bohužiaľ nemala som to ako dokázať a komu, keďže nám byt prenajímala "firma".. už sme preč, ale doteraz mi je za tými hodinkami smutno, manžel mi ich kúpil k sviatku, dnky ... boli krásne a stáli okolo 170e 🥺

krasota
3. nov 2021

@andreatytler a neviete náhodou ako to je...keď v našom byte akoby v prenájme žil náš syn s rodinou a svokra má doživotné právo a chce tam ísť bývať ..ja viem že ma nárok ale slušnou formou

elizabet173
3. nov 2021

@mia1122 mesiac to vydrž, iba ho upozorni, aby sa nabudúce ohlásil, aj keď si myslím, že už nepríde, aby sa nezopakovalo, že zase bude niekto doma. My sme nikdy bez ohlásenia sa nevošli k podnájomníkom, na čo aj?

sona96
3. nov 2021

@maximilie majiteľ bytu ťa môže maximálne slušne požiadať, aby si v byte nefajcila alebo nechovala zvieratá. V zmluve takáto požiadavka byť nemôže. On nemá právo, ti hovoriť, čo môžeš alebo nemôžeš robiť v prenajatom byte.

natalienka12
3. nov 2021

@michaela789 Nemyslis vazne? 😂😂😂 ze sedela a zrala tycinku spolubyvajucej? V momente by som volala policiu.

natalienka12
3. nov 2021

@sona96 Moze. Je to dovod na vypoved zmluvy, ak je to v zmluve uvedene. Ziadny majitel bytu nie je povinny strpiet aby mu najomca poskodzoval byt tym, ze chova zvierata alebo fajci. Ale vstupit do bytu pocas trvania zmluvy nesmie, je to trestny cin porusovania domovej slobody. To je absolutne nepripustne.

michaela789
3. nov 2021

@natalienka12 no to teda myslím, bohužiaľ. Veď ja som skoro spadla z nôh, úplne jak doma tam bola vyrochnena. A to nechcem vedieť koľkokrát sa to stalo a čo všetko si dovolila. 🤦‍♀️ Proste mala filozofiu že je to jej byt a preto sa nemá čo koho pýtať či môže prísť a čokoľvek si z neho vziať........ No katastrofa.
Mala som z toho takú traumu, že keď som sa potom sťahovala do podnájmu s teraz už manželom tak som dotlačila majiteľa, aby dopísal do zmluvy že súhlasí s tým že tam NESMIE chodiť bez nášho vedomia a to nikdy, s výnimkou života ohrozujúcich situácii ako napr. požiar. Našťastie, nemal s tým najmenší problém... Len sa teda čudoval, že to od neho chcem tak strašne aj na papieri lebo väčšine ľudí takáto nehoráznosť ani len nenapadne.

natalienka12
3. nov 2021

@krasota Ak ma pravo dozivotneho byvania, neda sa nic urobit. ´Slusnou formou” ju poziadat mozte, aby nesla, ale ci to splni je jej vec.

natalienka12
3. nov 2021

@michaela789 Necudujem sa ti, to je nieco katastrofalne. Zrejme ste nevedeli, ze ste mali okamzite policiu.

simca06022011
3. nov 2021

Mala som takéhoto exota, chodil mi do bytu ako sa mu chcelo. Som sa ho opytala na to samozrejme ale odpoveď nic. Byval na druhim konci sr.cize mne to prislo uchylne. Potom. Mu referoval sused a tento truhel ns mna vyletel ze mu tam kadekto chodi atd...( chalani ma stahovali, moj este terajsi chlap tak bol asi 2x, a sestra na navsteve? Celé dni nikto doma, vikendy sme cestovali, tyzddn v praci/skole). Po tomto som mu vrátila kluce. Mal este tu drzosť mindst uhradit vraj nedoplstky za ee a vodu 😂 asi 2m som tam bola a chcel cca 150eur, co bola blbost. Este vsetko donasal mojej mame ako trapko 😂 divny bol fakt.

simca06022011
3. nov 2021

A samozrejme nemoze len tak behat do nehnuteľnosti pokym nejde napr o nejakú "haváriu", ze musi tam ist (a to viem, mali sme prenajate priestory a kluce od nich mal majitel "zapecatene" v obalkach (nove, menili sme zamky) , zavrete v trezore, ak by nam daco zmizlo asi by to nechceli riešiť..)

pribinak
3. nov 2021

@andreatytler a čo urobí polícia?

zanetakovacsova
3. nov 2021

@mia1122 majiteľ má právo 😊polícia nič nevyrieši. Tiež sme mali tento problém

0silvia0
3. nov 2021

@krasota svokra teraz kde byva?

dmk_1
3. nov 2021

@mia1122 ja si pamatam, ako som bola v sprche a majitelka s muzom cakali na chodbe 😫 ked som odchadzala, majitelka mi zavolala 5 min predtym nez prisla na obhliadku s novymi zaujemcami - bol to 1izb., takze moje spodne pradlo na vesiaku v izbe a majitelka to odkladala.

michaela789
3. nov 2021

@dmk_1 pre živého Boha 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ niektorých ľudí by som fakt vyplieskala za takéto neohľaduplné správanie.

sona96
3. nov 2021

@natalienka12 nehľadám sa, ale môj muž sa tomu venoval a on mi hovoril, že majiteľ bytu nemá právo dávať si žiadne podmienky ohľadom užívania bytu. Napríklad preto, že hlodavce, vtáčiky, rybky ani plazy nijako byt nenicia, preto nemôže byť v zmluve zakázané chovať zvieratá. Ale môže byť, že máš pravdu ty 🙂.

221girl
3. nov 2021

nam samotna majitelka kazala zmenit si zamok, aj skrz predchadzajucih najomcov aj skrz nu

0silvia0
3. nov 2021

@sona96 tak o tom ti môžem písať eseje ako napríklad nám králik zlikvidoval obývačku🙈