Podmienky pri založení a zrušení živnosti

chanel_c
5. aug 2020

Ahojte.

Naskytla sa mi mozno prace na zivnost, nebudem podnikat, iba pracovat ako zamestnanec na zivnost.

Chcem sa spytat, plati sa nieco za vybavenie zivnosti, a platí sa pri jej zruseni napr. už po tyzdni/ mesiaci od jej vybavenia, ak by sa mi danna praca nepacila, nevyhovovala mi atď. ?

Dakujem. 🙂

martina1201
5. aug 2020

@chanel_c ahoj, asi máš trošku pomýlené pojmy. Podnikaš aj keď robíš ako zamestnanec na živnosť. Za vybavenie sa platí kolok. Pri zrušení netuším to som nerobila....

majkeel
5. aug 2020

Pri zalozeni zivnosti sa plati 5 eur. Pri zruseni nula eur.
https://www.minv.sk/?spravne-poplatky-ozp

monikamoniak
5. aug 2020

Ahoj, budeš SZČO a nie zamestnanec. Za vybavenie sa platí, za zrušenie nie. Neviem aká je to firma a čo budeš robiť, ale ak vykonávaš závislú prácu na živnosť, pracuješ nelegálne. Plus ako SZČO si odvody platíš sama a nespadáš pod zákonník práce.

chanel_c
autor
5. aug 2020

@majkeel dakujem.

chanel_c
autor
5. aug 2020

@monikamoniak robila by som maserku. Odvody myslim ze rok som oslobodena, plati sa iba zdravotka, ak sa nemylim.

simca06022011
5. aug 2020

@chanel_c no a o rok co? Vysvetlím ti to takto: ako szco si podnikateľ, ale to už píšu ďalej. Zdravotka je cca 70eur mesačne minimálny odvod. Sociálna prvý rok nie je, potom podľa výšky príjmu. Ak budeš platiť minimálne, treba rátať aj s minimálnymi dávkami v budúcnosti. Ale to nie je všetko.. Ako szco si budeš musieť robiť daňové, nájsť účtovníčku ak to sama nezvládnea. To tiež niečo stojí. A neviem o akú profesiu ide, podľa toho sú aj živnosti a podmienky... Priestor schváleny hygienou atď atď... Ako budete mat riešeny priestor kde budeš pracovať? Bude prenajatý? Je tam toho určite viac. Živnosť nie je zla, len je tam trosku viac povinnosti a veci, co treba vybaviť, nie je to len živnosť. Zrušiť ju vieš/ pripadne iba pozastaviť. Vybavovačky zase navyše... To v zamestnaní nie je.

hettinka
5. aug 2020

Doplnim - ako szco nemáš nárok na platenú dovolenku, ani paragraf. Pri minimálnych odvodoch rataj s minimálnou pn, ocr a do budúcna aj dôchodkom.

chanel_c
autor
5. aug 2020

@simca06022011 No ja som to praveze chcela aspon na ten jeden rok, co by som si zarobila, nieco usetrila, lebo zarobok je tam lepsi ako pri TPP a aj praca sa mi zda byt fajn.
A ide o pracu v salone. Pani co ho vlastni tam ma kozmeticku a ja by som robila pristrojove masaze a osetrenia.

hettinka
5. aug 2020

@chanel_c zárobok sa môže zdať lepší, lebo musíš z toho ešte zaplatiť odvody, účtovníctvo, dane. Dobre si to prepočítaj.

chanel_c
autor
5. aug 2020

@hettinka a prosim, cca kolko sa platia tie dane? Mzdu by som mala mat cca 1200€

hettinka
5. aug 2020

@chanel_c no vidím, že o podnikaní nič nevieš. Mala by si si prečítať nejaké základne veci, aké naklady by si si mohla uplatnit a tak. Ja živnosť nemám, mal manžel, ale ak máš zarobiť iba 1200 na živnosť, nesla by som do toho. Ako zamestnankyňu ta zamestnať nechce?

chanel_c
autor
5. aug 2020

@hettinka nie praveze neviem o tom vela, lebo este som zivnost zalozenu nikdy nemala. Nie, ako zamestnankynu na TPP ma nechce, jedine na dohodu a to by sa mi asi neoplatilo

miskooo1987
5. aug 2020

@chanel_c založenie bude stať 15 EUR a nie 5 a dufam že teda máš potrebné dokumenty dokazujuce požadované , keďže sa nejedna o voľnú živnosť...

miskooo1987
5. aug 2020

@chanel_c a ešte keďže sa mi to nechce narýchlo prerátať, ale keby si mala živnosť od začiatku roka 2020 tak by ta to vyšlo 850 na zdravotných odvodoch a cca 200 EUR daň... ale nebola by si sociálne poistená, takze žiadna PN, žiadna OČR,...

chanel_c
autor
5. aug 2020

@miskooo1987 ako som uz pisala, nemam s tymto vobec skusenost, tak sa mozem prosim spytat ake dokumenty je k tomu treba? A tych 200€ na danovom to nie je tak vela, o tej zdravotke viem

miskooo1987
5. aug 2020

@chanel_c musíš zdokladovať niečo z tohto (teda netuším čo sú prístrojové masáže, ale asi to spád pod maséra...)

- absolvovanie strednej zdravotníckej školy alebo
– absolvovanie masérskeho kurzu zakončeného skúškou, organizovaného inštitúciou akreditovanou príslušným ústredným orgánom štátnej správy alebo
– absolvovanie lekárskej fakulty alebo zdravotníckej univerzity alebo
– absolvovanie vysokej školy telovýchovného smeru

chanel_c
autor
5. aug 2020

@miskooo1987 aha tak to mam. Ukoncenu strednu skolu v danom odbore. Kozmeticka. Ale podmienkou bolo ukoncene vzdelanie v tomto odbore tak hadam to bude stacit

miskooo1987
5. aug 2020

@chanel_c tak ideš robiť maserku, alebo kozmeticku?

lucka_ke
5. aug 2020

ako živnostník máš viacero nevýhod - kým neplatíš odvody do Sociálnej poisťovne nemáš nárok na PN, nepočítajú sa ti roky do dôchodku, nie je nárok na podporu a ak by si otehotnela tak ani nárok na materskú
oproti zamestnancovi nemáš nárok na dovolenku ani stravné lístky, za všetko zodpovedáš ty sama a ešte hrozí, že ti nevyplatia faktúry
treba si to premyslieť

chanel_c
autor
5. aug 2020

@miskooo1987 su to pristrojove masaze, LPG osetrenie tela.

chanel_c
autor
5. aug 2020

@lucka_ke no je pravda ze radsej by som isla pracovat na zmluvu, ale tu si mozem vybrat len bud zivnost alebo dohoda. Ale zase ak by som isla iba na ten rok to skusit, prip aj menej podla toho ako by sa mi to oplatilo, kedze dost by som aj previezla, potom by som zivnost ukoncila. Ked to je bez poplatku..

chanel_c
autor
5. aug 2020

@lucka_ke a este ako myslis ze nevyplatia faktury? Ja by som v salone len pracovala myslim ze o administrativne zalezitosti by sa starala majtelka salonu.

lucka_ke
5. aug 2020

no že pracuješ celý mesiac, vystavíš faktúru a nezaplati ti ju, žiaľ bežné na SK

hettinka
5. aug 2020

@chanel_c tak tomu never, že ty si budeš iba pracovať a majiteľka všetko vybaví. Každý živnostník si je za seba zodpovedný sám. A vezmi si, ako teraz korona... nedostala by si nič, ale odvody a všetko platíš. Majiteľka by ti mohla ešte vyrubiť prenajom za kreslo, prístroje. Alebo so myslíš, že ty budeš používať jej priestory a vybavenie, drahé prístroje len tak, zadarmo?

lucka_ke
5. aug 2020

presne tak, ak bude druhá vlna a všetko sa zatvorí, treba mať veľmi dobre napísanú zmluvu

simca06022011
5. aug 2020

Ako sa ti o administrativu bude starat majitelka? ona ti moze tak nanajvys prenajat miesto na pracu. Vsetko ostatne si musis vybavovat a riesit sama. Nahlasit prevadzku (svoju, to nebude jej.. ale tvoja.. resp. pracovne miesto v nej) atd.. to vsetko bude tvoja povinnost. A nie je to len o financiach , ale hlavne o case... tie poplatky su take par eurove viac menej. A kvoli roku to vybavovat? Ani TPP na dobu urcitu by nechcela majitelka? Ak by jej prisla kontrola a ty bez najomnej zmluvy robis v jej priestore, s jej pristrojmi a este aj vyuctovava zakaznikov, tak moze dostat peknu pokutu, lebo to splna nalezitosti zavislej prace. Vyuctovavat klientov vies len ty, ved potrebujes mat doklady kolko ti kto zaplatil, ci jej to budes fakturovat po ukonoch? No neviem si to predstavit takto a este kratkodobo. RObia som papiere dievkam kadernickam, v jednom priestore.. ale to fakt mali len spolu priestor. Kazda mala vsetko svoje a aj pokladnicu napriklad. Mozno s tym len nemam skusenost a nejak to vedia urobit. Zaujimalo by ma to dost 🙂

luxus10
5. aug 2020

zaujimava diskusia....

maminuska
5. aug 2020

toto veru nedopadne dobre, to je skrytá závislá činnosť.

luccija
5. aug 2020

@chanel_c normálna práca ako robia pedikerky, kozmetický, ak nie sú vo vlastnom.Ako dlho funguje salón, videla si aké sú príjmy, koľko majú zákazníkov na to, čo budeš ty robiť?založiť živnosť je najmenej zaujímali by ma trzby....

maminuska
5. aug 2020

@luccija ak nie sú vo vlastnom a robia na cudzích prístrojoch , vo vymedzenom čase a pod príkazmi alebo zadeleniami vlastníka, ide o závislú činnosť a nie o živnosť, takže nie je to normálna práca.