Podmienka v darovacej zmluve

natalka1919
4. feb 2023

Ahojte, ako som skôr písala, medzi mnou a manželom to vyzerá na rozvod a riešila som,kde by som išla bývať po rozvode. Jeden menší domček som teraz nadobudla, ale ten chcem nechať deťom.
Keď sa rodicia dozvedeli, že sa zrejme rozvedieme, tak mi navrhli, aby som išla bývať naspäť ku nim, keďže majú väčší dom. Zároveň sa ponúkli, keďže sú starší, že mi dajú dom darovacou zmluvou s tým, že nech sa už o neho starám ja s deťmi a zveladujem ho. Chcú mať len právo, bremeno, že môžu užívať dom do konca, čo je samozrejmosť. A ešte požadujú jednu podmienku v zmluve, že počas ich života sa dom nemôže založiť kvôli pôžičke a ani nikomu predať. Dá sa takáto podmienka pridať do darovacej zmluvy, ako nejaké bremeno?

amonet
4. feb 2023

ak tam bude tarcha dozitia tak vam to ziadna banka aj tak nezalozi

natalka1919
autor
4. feb 2023

@amonet v tom mate pravdu, ale predať ďalej sa to dá. Tak rada by som bola, aby bola aj tato podmienka v zmluve, aby som vyhovela rodičom, ako si želali. Len neviem, či je to možné pridať do darovacej zmluvy?

sense
4. feb 2023

@natalka1919 predat sa da ale s bremenom a teda neviem ci taky dom by kupil. Inak nieco podobne ma v zmluve moja ex svagrina. Exsvokrovci po dohode s ex darovali dom dcere s pravom dozitia a v zmluve je uvedene ze dom nemoze predat. Ak ho bude chciet predat , odkupne pravo ma ex a ak sa dom preda musi dcera vyplatit polovicu bratovi (mojmu ex)

natalka1919
autor
4. feb 2023

@sense je to malo pravdepodobne, ale istota je istota. Chcú to mat rodičia v zmluve, tak to chcem tam uviesť. Aha, tak super. Snáď sa to bude dalo tam doplniť. Lebo som rozmýšľala nad tým, že v podstate darovacia zmluva dáva niekomu dar, tak neviem, či okrem tarchy dozivotneho práva môže byť aj podmienka, že dom sa počas života rodičov nesmie predať, založiť?

sense
4. feb 2023

@natalka1919 oni to tak spisali a preslo to...je to de facto podmienka darovania a samozrejme vsetcia to podpisali j notara

evkamotka
5. feb 2023

Pravnicka nie som, mozno sa vyjadri niekto kompetentnejsi....no podla mna na com sa dve strany dohodnu a podpisu to, to plati. Neexistuje zoznam vynimiek, na com sa nesmiete dohodnut. Ak sa podpises, ze raz rocne im spravis salto na dvore, tak kto je nad vami pan, ze to tak nesmie byt - ak ste sa taak vy vzajomne dohodli

basska_b
5. feb 2023

Pokial viem, darovacia zmluva nesmie klast podmienky... cize ziadne salto na dvore, vysadenie 4 ceresni na zahradu a podobne. Dozivotne byvanie samozrejme, to sa tam dat da... ale podla mna predaj ani zalozenie hypotekou nie je vylucene. Napr. ja som kupovala byt, ktory majitel dostal darom od mamy. Co ja som vedela, co je v povodnej darovacej zmluve? Co ak by som mu poslala peniaze a zrazu stara pani by sa domahala vratenia bytu? Vtedy som si to zistovala a vraj kupit darovanu vec je bezpecne, pokial v procese prevodu vlastnickych prav nepoziada darca o vratenie, to vsak moze len za par zakonom stanovenych podmienok (porusenie dobrych mravov, utoky na darcu a clenov jeho rodiny, odsudenie za trestny cin a pod)

@sense "Exsvokrovci po dohode s ex darovali dom dcere s pravom dozitia a v zmluve je uvedene ze dom nemoze predat. Ak ho bude chciet predat , odkupne pravo ma ex a ak sa dom preda musi dcera vyplatit polovicu bratovi (mojmu ex)."
Toto dali do zmluvy, tieto 3 veci? Lebo mne sa tam nejako bije to, ze "nemoze ho predat" a "ak sa preda, da polku bratovi". Kataster to mozno zobral, ak je na konci dolozka, ze ak je cast zmluvy neplatna, tak to nema vplyv na zvysok.

sense
5. feb 2023

@basska_b nie som právnik, viem ze to vtedy riešili tak za ak by ona chcela som predať, v prvom rade sa musí spýtať brata ci ho odkúpi on (za aké financie neviem) ak nie a ona by dom aj tak predala polovicu sumy by musela dat bratovi. Ci by to na súde obstáli to neviem keďže papier znesie všetko. Viem ešte ze po par rokoch riešili zrušenie darovacej zmluvy nakoľko sa dcéra zobrala do zahraničia a rodičov nechala samich doma. Ďalej do toho nevidím lebo sme rozvedení, ale viem ze matku ma ex u seba lebo bola sama doma keď otec umrel a dcéra sa vrátiť nechcela

natalka1919
autor
5. feb 2023

@sense súhlasili všetke strany zo zrušením darovacej zmluvy? Uspeli na súde?

sense
5. feb 2023

@natalka1919 to uz neviem, nakolko sme par rokov rozvedeni

tiezjedna
5. feb 2023

@natalka1919 na podmienky pozor, zákon umožňuje iba niektoré a tie sú presne špecifikované. Inak je darovacia zmluva neplatná.

evkamotka
5. feb 2023

@basska_b a bremeno-pravo dozitia nie je podmienka?

evkamotka
5. feb 2023

Vzdy ti to mozu predat za 1e a zmluvne sa dohodnut na com chcete, ci?

juliet86
5. feb 2023

ved normalne sa porad s pravnikom. su ini dedicia surodenci napr co by to mohli napadnut?

janci485
6. feb 2023

@natalka1919 prosím ťa nevieš ako by som mohla nájsť na základe čísla zmluvy celú darovaciu zmluvu? Potrebovala by som vedieť od koho nadobudol určitý človek danú nehnuteľnosť, pretože to vyzerá na podvodné konanie. Ale nechcem dávať zatiaľ podnety, kým som si nie istá. Ďakujem za každú radu.

petedea
6. feb 2023

@basska_b Nic take, ako podmienovat darovanie darovacou zmluvou s podmienkami, ako nesmies predat a podobne, neexistuje.
Vyplyva to uz z titulu darovania, ktore je nepodmienene.
Ak sa v darovacej zmluve nachadzaju akekolvek podmienky, zmluva je proste v tej casti neplatna.
Pri darovani nehnutelnosti je mozne narokovat si dozivotne byvanie, avsak, to darovacia zmluva samotna neriesi, v tej je mozne len zaviazat k tomu obdarovaneho.
Najprv sa nehnutelnost na zaklade darovacej zmluvy zavkladuje a az potom, ked kataster vyda rozhodnutie, o zavkladovani, sa na zaklade osobitnej zmluvy o dozivotnom prave byvat, na nehnutelnost uvali tarcha.