Dobrý deň, pýtam sa pre kamaráta. Kamarát bol pred cca 3-4 rokmi obvinený z krádeže v hodnote cez 1000€ dostal podmienku v trvaní jedného roka a škodu spláca. Počas podmienky samozrejme viedol riadny život. Teraz si chce otvoriť živnosť neviete či je to možné? Dočítali sme sa iba že musí byť bezúhonný ale podľa všetkého by to už nemal mať v registri trestou. Problém je ten že mu ju založí zamestnávateľ a nevieme či ak ju zamietne živnostenský úrad neuvidí aj zamestnávateľ dôvod prečo ju zamietli.Ďakujem
@slivka1234567 a okrem toho - musí byť bezúhonný. Ak mu podmienka ešte trvá, nič s tým neurobí. Po skončení trestu, preukázaní že viedol riadny život môže požiadať o zahľadenie trestov. Register musí mať čistý
@marinecka95 áno oni to robia ako firma
@marinecka95 nie už mu netrvá skončila mu 18.3 2017
@slivka1234567 tak musí požiadať o zahľadenie trestov v registri. Inak živnosť nedostane. A o tom, že by firma založila živnosť zamestnancovi som ešte nepočula
@marinecka95 ďakujem a to nezahladzujú automaticky? Lebo po skončení žiadal o zahladanie a bez odpovede. Ni takto oni majú firmu na niečo a + za zaoberajú zakladaním živnosti ako napr firmaren.sk
@slivka1234567 nech si da urobiť vypis z registra trestov na poste. Kolok stoji okolo 4 €myslím. A bude vediet, ci to tam ma.
@marinecka95 ak sa nemylim, je to klasika, co mavaju robotnici, zvaraci, atd, viem uz aj o kucharoch... Co bude zamestnavatel platit odvody, PN, dovolenku. Zaloz si zivnost, dam ti peniaze na ruku (alebo na fakturu), ale prid kazdy den do roboty a pln si povinnosti zamestnanca.
@dmk_1 Presne. Tak to robia mnohí zamestnávatelia. A potom ten co si neplatí odvody sám, alebo si dá zo živnosti nízke a nespori pri tom, nemá na dôchodku nič.
@lenkakravcova keby len dochodok.. Prisla korona a kolki na to teraz doplatili..
@slivka1234567 živnosť mu založí zamestnávateľ? Živnosť si podľa mňa musí založiť on sám a potom sa zamestnať 🤷♀️