Podielové vlastníctvo

2. apr 2022

Zdravim. Chcela by som sa spytat ci tu nieje nejaka zena ktora by mi poradila. S manželom sme si kupili byt, v manželstve. Je na neho samozrejme zatazena hypoteka. Z bytu som po rozvode odisla... a uz 5 rokov zijem u starej mami aj so synom. Partner v tom byte ostal no do dnesneho dna sme sa nepohli co sa tyka vyrovnania majetku. On plati hypoteku a ja uver ktory sme vzali na prerabku bytu. Takto sme sa dohodli. Zacalo mi ale vadit ze 5 rokov sa nic nedeje a ja platim nieco, co on uziva a to mi s toho bytu nedal ani varechu.Čitala som ze podielove vlastnictvo je uz tazsie vyrovnat ako bezpodielove za pravnikom som zatial nebola, neviem co sa s tym da urobit. Aby mi vyplatil aspon to, co som do toho bytu vlozila za kazdu radu dakujem.

koniarova
2. apr 2022

A načo preboha 5 rokov čakáš? Určite hneď behni za právnikom po radu.

didi35
3. apr 2022

Ak ste nespísali ziadnu písomnú dohodu o vysporiadaní BSM, tak po 3 rokoch po zániku manželstva plati právna domnienka, že nehnuteľné veci teraz vlastníte obaja v jednej polovici. Vid dolu odsek 4. Treba dat návrh na záznam do katastra nehnuteľnosti.

Ty však píšeš o nejakej dohode o hypotéke, tam ste nič i e neriešili?

§ 149
(1)
Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150.
(2)
Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali.
(3)
Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd.
(4)
Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.
(5)
Ak sa po vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov rozhodnutím súdu alebo dohodou objaví majetok, ktorý nebol zahrnutý v rámci vyporiadania, platí preň domnienka uvedená v odseku 4.

didi35
3. apr 2022

Síce teraz vlastníš jednu polovicu bytu, ale pokial sa nedohodnete na vyplatení, je to patová situácia. Nikto od Teba Tvoju polovicu bytu nekúpi a pokial on nemá peniaze na vyplatenie tvojej polovice, tak smola….

autor
3. apr 2022

@didi35 nemôže sud nariadit predaj bytu? Pokial sa nedohodneme?

didi35
3. apr 2022

A samozrejme hnuteľné veci veci z Vašej pôvodnej spoločnej domácnosti (spotrebiče, sedačka apod.) sú už v jeho výlučnom vlastníctve. Lebo pri hnuteľných veciach zasa plati domnienka, že hnuteľná vec patrí po 3 rokoch tomu, kto ju reálne využíva.

lienka.7
3. apr 2022

BSM ste si mali vysporiadať do 3 rokov od rozvodu (podat návrh na sud). Teraz vlastníte každý 1/2 bytu. Nepises v akom pomerne co a ako splácate ale v podstate ty pádom tým splacas byvanie ktoré nikdy nebude tvoje. Sa ti divím.
Ist za pravnikom, spísať dlhy a hodnotu bytu a nech ta vyplatí zo zvyšku a svoj byt nech si ďalej splaca sam.
Ked sa nedohodneme, dat návrh na sud a ten rozhodne aby ta vyplatil. Ak na to nema, byt sa preda a po odpočítaní záväzkov dostanete napoly každý svoj zvysok.

autor
3. apr 2022

@lienka.7 no on plati hypoteku za byt a ja uver ktorym sme kupovali veci do bytu a samozrejme prerabka. Samozrejme som mu rucitelkou na hypoteke takze aj toho sa budem chcela zbavit

autor
3. apr 2022

@lienka.7 a ja vlastnim 1/2 aj on

lienka.7
3. apr 2022

Ako ti napísala
@didi35 veci su uz jeho, neplatila by som nic. Ale predpokladám ze uver je na tvoje meno?

didi35
3. apr 2022

Sud môže, ale je to nadlho. Postup je tu:

§ 141
(1)
Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.
(2)
Každý zo spoluvlastníkov je povinný vydať ostatným na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali, ak nemala už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní písomnú formu.
§ 142
(1)
Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.
(2)
Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku.
(3)
Pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznúce na nehnuteľnosti.

lienka.7
3. apr 2022

Hypotéku ries v banke, nech si ju prepise na seba, pripadne najde iného ručiteľa

lienka.7
3. apr 2022

@didi35 pokial sa nedohodnú (nevieme aka je medzi nimi situacia) tak sud je jedinou cestou. A určite nebude trvať dlhšie ako 30 rokov niekomu platiť hypotéku...

didi35
3. apr 2022

Úver nemôžeš len tak zo dňa na den prestať splácať, lebo sa dostaneš do problémov. Spolu choďte do banky a tam to riešte. Musíte sa dohodnut na všetkom, čo s ručením za hypotéku, úverom a bytom. Všetko riešte v jednej dohode.

didi35
3. apr 2022

@lienka.7 Jasne, najskor treba skusit dohodu o všetkom, potom súdnou cestou

autor
3. apr 2022

@didi35 on sa nechce dohadovat povedal ze mam podať navrh .. nevychadzame vobec dobre.

lienka.7
3. apr 2022

@didi35 nepise ma koho je uver zobrany ak na nu, jasne ze nemoze, ak na neho, upozornila by som ho. On je jednoznacne vo vyhode, plati si hypotéku, ona mu splaca zariadenie....
@autorka hned to ries...

lienka.7
3. apr 2022

Nepises odkiaľ si... cize co najskôr smer pravnik a podat na sud. Inak si ty jasne v nevyhode