Zdravim. Chcela by som sa spytat ci tu nieje nejaka zena ktora by mi poradila. S manželom sme si kupili byt, v manželstve. Je na neho samozrejme zatazena hypoteka. Z bytu som po rozvode odisla... a uz 5 rokov zijem u starej mami aj so synom. Partner v tom byte ostal no do dnesneho dna sme sa nepohli co sa tyka vyrovnania majetku. On plati hypoteku a ja uver ktory sme vzali na prerabku bytu. Takto sme sa dohodli. Zacalo mi ale vadit ze 5 rokov sa nic nedeje a ja platim nieco, co on uziva a to mi s toho bytu nedal ani varechu.Čitala som ze podielove vlastnictvo je uz tazsie vyrovnat ako bezpodielove za pravnikom som zatial nebola, neviem co sa s tym da urobit. Aby mi vyplatil aspon to, co som do toho bytu vlozila za kazdu radu dakujem.
Ak ste nespísali ziadnu písomnú dohodu o vysporiadaní BSM, tak po 3 rokoch po zániku manželstva plati právna domnienka, že nehnuteľné veci teraz vlastníte obaja v jednej polovici. Vid dolu odsek 4. Treba dat návrh na záznam do katastra nehnuteľnosti.
Ty však píšeš o nejakej dohode o hypotéke, tam ste nič i e neriešili?
§ 149
(1)
Ak zanikne bezpodielové spoluvlastníctvo, vykoná sa vyporiadanie podľa zásad uvedených v § 150.
(2)
Ak dôjde k vyporiadaniu dohodou, sú manželia povinní vydať si na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali.
(3)
Ak sa vyporiadanie nevykoná dohodou, vykoná ho na návrh niektorého z manželov súd.
(4)
Ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.
(5)
Ak sa po vyporiadaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov rozhodnutím súdu alebo dohodou objaví majetok, ktorý nebol zahrnutý v rámci vyporiadania, platí preň domnienka uvedená v odseku 4.
Síce teraz vlastníš jednu polovicu bytu, ale pokial sa nedohodnete na vyplatení, je to patová situácia. Nikto od Teba Tvoju polovicu bytu nekúpi a pokial on nemá peniaze na vyplatenie tvojej polovice, tak smola….
@didi35 nemôže sud nariadit predaj bytu? Pokial sa nedohodneme?
A samozrejme hnuteľné veci veci z Vašej pôvodnej spoločnej domácnosti (spotrebiče, sedačka apod.) sú už v jeho výlučnom vlastníctve. Lebo pri hnuteľných veciach zasa plati domnienka, že hnuteľná vec patrí po 3 rokoch tomu, kto ju reálne využíva.
BSM ste si mali vysporiadať do 3 rokov od rozvodu (podat návrh na sud). Teraz vlastníte každý 1/2 bytu. Nepises v akom pomerne co a ako splácate ale v podstate ty pádom tým splacas byvanie ktoré nikdy nebude tvoje. Sa ti divím.
Ist za pravnikom, spísať dlhy a hodnotu bytu a nech ta vyplatí zo zvyšku a svoj byt nech si ďalej splaca sam.
Ked sa nedohodneme, dat návrh na sud a ten rozhodne aby ta vyplatil. Ak na to nema, byt sa preda a po odpočítaní záväzkov dostanete napoly každý svoj zvysok.
@lienka.7 no on plati hypoteku za byt a ja uver ktorym sme kupovali veci do bytu a samozrejme prerabka. Samozrejme som mu rucitelkou na hypoteke takze aj toho sa budem chcela zbavit
@lienka.7 a ja vlastnim 1/2 aj on
Sud môže, ale je to nadlho. Postup je tu:
§ 141
(1)
Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.
(2)
Každý zo spoluvlastníkov je povinný vydať ostatným na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali, ak nemala už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní písomnú formu.
§ 142
(1)
Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.
(2)
Z dôvodov hodných osobitného zreteľa súd nezruší a nevyporiada spoluvlastníctvo prikázaním veci za náhradu alebo predajom veci a rozdelením výťažku.
(3)
Pri zrušení a vyporiadaní spoluvlastníctva rozdelením veci môže súd zriadiť vecné bremeno k novovzniknutej nehnuteľnosti v prospech vlastníka inej novovzniknutej nehnuteľnosti. Zrušenie a vyporiadanie spoluvlastníctva nemôže byť na ujmu osobám, ktorým patria práva viaznúce na nehnuteľnosti.
Hypotéku ries v banke, nech si ju prepise na seba, pripadne najde iného ručiteľa
Úver nemôžeš len tak zo dňa na den prestať splácať, lebo sa dostaneš do problémov. Spolu choďte do banky a tam to riešte. Musíte sa dohodnut na všetkom, čo s ručením za hypotéku, úverom a bytom. Všetko riešte v jednej dohode.
@didi35 on sa nechce dohadovat povedal ze mam podať navrh .. nevychadzame vobec dobre.
Nepises odkiaľ si... cize co najskôr smer pravnik a podat na sud. Inak si ty jasne v nevyhode
A načo preboha 5 rokov čakáš? Určite hneď behni za právnikom po radu.