Podielové a bezpodielové spoluvlastníctvo

29simona29
19. máj 2020

Pekný večer,

ak by tu bola nejaká právnička, rada by som sa opýtala na jednu záležitosť. Kým sme ešte neboli zobratí s manželom, kúpili sme si byt, ktorý je zapísaný v katastrálnom portáli pri spoluvlastníctvom podiele ako 1/2 pre každého z nás. O rok neskôr ako sme kupovali byt sme sa zobrali, ale spoluvlastnícky podiel je stále 1/2, lebo byt sme kupovali pred manželstvom. Čo by sa ale stalo v prípade, ak by sa teoreticky jednému z nás niečo stalo? Mne by ostala 1/2 bytu a z tej manželom polovice tiež polovica a druhá by patrila nášmu synovi? Je vlastne v tomto konkrétnom prípade rozdiel, ak by bol spoluvlastnícky podiel 1/1? Resp.ak v tom je nejaký rozdiel, dá sa to nejako urobiť, aby náš byt bol v bezpodielovom spoluvlastníctve.

Veľká vďaka.

andreagartnerova
19. máj 2020

Bezpodielove spoluvlastníctvo vzniká po manželstve, čiže byt ktorý ste kúpili pred musí byť v podielovom. Keby sa stalo napr. manželovi niečo, tak ide jeho polovica do dedičstva a máte na ňu nárok so synom rovnakým dielom. Rozdiel tam je asi taký, že by sa nerobilo vysporiadanie BSM a to, že na liste vlastníctva nie ste zapísaní pod jedným poradovým číslom ale dvomi.

29simona29
autor
19. máj 2020

@andreagartnerova ďakujem veľmi pekne, čiže prakticky tam vlastne nie je žiadny rozdiel, ak by sa jednému z nás niečo stalo, druhému ostane presne to isté, ako keby to bolo v bezpodielovom, však?

andreagartnerova
19. máj 2020

@29simona29 presne tak, takže by som sa tým nejako netrápila

29simona29
autor
19. máj 2020

@andreagartnerova super, ďakujem veľmi pekne☺️