Počas PN mi skončil pracovný pomer

mulm
11. sep 2023

Dobry deň potrebujem poradiť počas PN mi skončil pracovný pomer pán doktor mi ukončil PN 1.9.2023 a hnet 4.9.2023 .i dal pokračovanie PN volala som do SP a tam mi povedali že to ne má vpliv na vyplácanie PN ale ja mám stále pochybnosti potrebujem vedieť či mi budú aj na dajel vyplácať PN či mám
stále nárok na vyplacanie nemocenskéj dávky

alenah31
11. sep 2023

@mulm áno má to vplyv na vyplácanie ND, ale nárok na platenú PN trvá. PN nie je pokračovanie tej prvej PN ako píšeš ty nakoľko druhá vystavená PN nenadväzuje nasl. dňom po ukončení tej prvej. Druhá PN bola vystavená v OL - od prvého dňa ju bude platiť SP - prvé 3 dni 25% DVZ, nasl. až do konca PN 55% DZV. Zároveň môže SP kontrolovať cez posudkovú komisiu či nejde o účelovú PN. Obdobie 1.-3.9. si treba zaplatiť povinné odvody - nedoplatok na zdravotnom poistení.

mulm
autor
11. sep 2023

@alenah31 pochopila som to správne že Dávku mi budú vyplácať na ďalej len tie 3dni si musím zaplatiť ?

mulm
autor
11. sep 2023

@alenah31 no to mi povedali v sociálnej že je to pokračovanie PN

alenah31
11. sep 2023

@mulm na stránke SP je vysvetlenie čo znamená pokračovanie PN. vyplácanie ND s dlhom na zdr. poistení nemá nič spoločné - lenže ty si poistenec štátu až od 4.9. kedy ti začala nová PN. Obdobie medzi ukončením prvej PN a PP a následnou novou PN si samoplatiteľ.
Tu je info aj zákon, podľa ktorého si vieš pozrieť kedy ide o pokračujúcu ePN:
citujem len kúsok, zvyšok si kukni:
§12a odst. 10 Zákon o soc. poist.:
"ak nová ePN začína dňom nasledujúcim po dni, ktorý je uvedený ako deň ukončenia ePN v predchádzajúcom elektronickom zázname o DNP ide o pokračovanie predchádzajúcej DNP (ePN)."