Pobyt v zahraničí - odovzdanie občianskeho

maja2304
5. okt 2016

Ahojte ja žijem v nemecku a včera som sa dozvedela, že by som mala odovzdať občiansky preukaz a žiť tu len na pas má s tým niekto už skúsenosti?

lennaa
5. okt 2016

tak to je blbost, preco by si tam mala zit iba na obciansky preukaz? odovdzat ho mas akoze na slovensku ci kde?

stardust
5. okt 2016

Ked zijes v Nemecku a si prihlasena na pobyt tu, tak obciansky preukaz nepotrebujes, jedine ze chces dobrovolne platit smeti v SR. A ano, zijem tu len s obcianskym preukazom a ked niekde treba, tak s Meldebescheinigung.

sovica
5. okt 2016

A kto vám to povedal? Ste občiankou SR alebo ste si zmenili občianstvo na nemecké? Ak ste stále občan SR, tak občiansky preukaz aj pas vám ostáva. Nikde nič neodovzdávate.

lubi40
5. okt 2016

@maja2304 je to niekde medzi tymi extremami. Takze, ak zijes v zahranici, to este neznamena, ze treba odovzdat OP a to ani v pripade, ze si tam nahlasena na pobyt. Ak vsak mas statut trvaleho pobytu, tak by si po spravnosti mala OP odovzdat. Myslim si, vsak, ze to nie je nijako postihovane, ak to neurobis/nezneuzivas a pod.

yanni
5. okt 2016

@maja2304 Ja zijem tiez v DE. Ano je to pravda, ale len v tom pripade, ak zrusis pobyt na SK. Ak si ho ponechas, tak nic neodovzdavat. Aaaaaale pozor, z toho pobytu na SK ti vyplyvaju aj urcite povinnosti, ako napr. uz hore spominane platenie za odvoz smeti aj ked ich neprodujujes. Ale da sa oslobodit. Musis na urad zanies nejake potvrdenie zo zahranicia, ze zijes dlhodobo v zahranici (napr. pracovnu zmluvu, potvrdenie o studiu atd.).
Co sa tyka pojmu "trvaly pobyt", rado sa to tu prebare. V DE neexistuje pojem trvaly pobyt. Cize ked si si nahlasila v DE pobyt ako Hauptwohnung alebo Alleinige Wohnung, tak je to ako trvaly pobyt. Znamena to, ze nemes v DE ine bydlisko. Teoreticky by si nemala mat dva taketo pobyty aj ked v roznych statoch. Ale to je teoreticky.

sovica
5. okt 2016

Áno, presne takto to je - yanni to vysvetlila správne 🙂

sonia.
5. okt 2016

@sovica To nie je pravda, ze nikde nic neodovzdava. Obciansky preukaz sa pri zmene trvaleho bydliska do zahranicia (a teda zrusenia trvaleho bydliska v SR) odovzdava, pretoze v OP je udavana adresa trvaleho pobytu (a ta uz nie je na Slovensku, cize OP je vlastne neplatny). Pas zostava.

yanni
5. okt 2016

@sonia. ved ale
@sovica tospravne napisala. Odvolala sa na moj prispevok. Je to presne tak, ak zrusis pobyt na SK musis na POlicii odovzdat OP. Ak si pobyt (trebars len zatial) ponechas, nic nemusis odovzdavat.

Inak pozor, ak mate len SK obcianstvo, nezabudnite na pas. Najskor vybavit pas a potom odhlasit pobyt. Lebo bez OP (popripade stareho pasu) vam novy pas nevydaju: Treba dokazovat obcianstvo a to vybavenie Osvedcania o statnom obcianstve je o drzku.

sonia.
5. okt 2016

@yanni Ano, len ja som reagovala na jej 1.prispevok. Kym som pisala moj, tak @sovica napisala este jeden, kde s Tebou suhlasila. A mas pravdu, ved sme pisali v podstate to iste 😉.

yanni
5. okt 2016

@sonia. jaaaaj OK. Ja som na ten prvy zabudla. No hlava derava 😀

maja2304
autor
5. okt 2016

Mne to povedali na slovenskom konzuláte keď som vybavovala papiere pre malú že ho musím na sk odovzdať

maja2304
autor
5. okt 2016

@lennaa Áno tak mi to povedali ba konzuláte

jatva
5. okt 2016

trvaly pobyt sme doma riesili uz mnohokrat, absolvovala som niekolko navstev ambasady a inych uradov. A podla zakonov/pravidiel na svk, ak sa zo svk odstahujes, mas povinnost si odhlasit TP a teda aj odovzdat OP. Ale malokto to robi. Iste obdobie som mala OP 2 🙂
Ja som si TP s radostou zrusila, lebo a)smeti - v obci odmietli dat zlavu, ked tam nebyvam, ale mam tam TP b) danove priznanie - odmietam sa zverovat svk uradnikom kolko zarobim v zahranici 🙂

majkeel
6. okt 2016

Odovzdat OP je blbost, lebo ked prides domov, tak kopec veci bez neho na uradoch nevybavis. Na pase nie je adresa. Clovek kludne odovzda OP, 3-4 roky fajn, ani ho nebude potrebovat. Potom nejaka blbost na uradoch a potom ho urychlene vybavovat za poplatky. Par rokov dozadu clovek po navrate musel na novy OP dokonca vybavit potvrdenie z centralnej matriky, ze je Slovak ... Vsetko stalo cas, nervy, peniaze,...
Napr. sobas, pripadne rozvod bez obcianskeho nie je mozny,... ucet v banke,...

sisaka
12. júl 2018

Ked som odchádzala pred 15 rokmi zo Slovenska bolo mi jasne na polícii vysvetlené, ze občiansky musím odovzdať, keďže ide o dlhodobí pobyt v zahraničí (myslím že to bolo nad 6 mesiacov) Aj keď je to povinnosť nikto to nedodržiava a občianske si ľudia nechávajú aj trvale pobyty, asi majú z toho výhody, keď sa toho držia zubami nechtami. Nikdy som potom nepátrala, ale viem o nejakých Slovákoch a Čechoch, ktorí systém zneužívajú cerpali rodičovské a pod., ja som nikdy na žiadne výhody nebola odkázaná a preto som občiansky bez problémov odovzdala na polícii.
Nepotrebovala som nikdy ani slovendky pas, platnosť vypršala pred 10 rokmi a zatiaľ som nebola v situácii, žeby sa mi hodil.
@majkeel ja som doma v zahraničí nie na Slovensku a keď prídem na Slovensko na návštevu, tak nebeham po úradoch nič vybavovať, ako čo by som tam asi tak vybavovala? Či ty keď prídeš na dovolenku do Španielska tak tam beháš po úradoch? Ja teda na dovolenke po žiadnych úradoch nebeham, mám vždy so sebou platný pas, ktorým sa môžem preukázať, je úplne jedno, že inej krajiny, nikoho do toho nič, ake mám ešte iné občianstva, ešte nikto odo mna občiansky nepýtal .
Ak sa budem chcieť rozvádzať asi ťažko pôjdeme s mužom podať žiadosť o rozvod na Slovensko, keď žijeme v zahraničí. Náš sobášny list bol uradne prelozeny a je právoplatný a kľudne ma rozvedu aj tu.

jatva
13. júl 2018

@sisaka vies co... s tym rozvodom som mala trochu problem. Sudy a pravnici si ma prehadzovali ako horuci zemiak. Ale vsetko to slo bez sk op.

jatva
13. júl 2018

@sisaka a segra sa chcela vydat na svk a nemohla, lebo ma sk obcianstvo ale ziaden platny sk doklad, tak ju odmietli oddat. Takze obrad ma v cr a hostinu na svk.

majkeel
13. júl 2018

@sisaka Polozim inak otazku. Preco odovzdat obciansky? Vadi v sufliku?
Ja som odovzdaval OP, lebo som pracoval v zahranici a zaroven, lebo som sa chcel este vyhnut zabitemu roku na vojne. Uz o rok ju zrusili, 4 roky som fungoval iba na pas a potom som si Op musel predsa len zase vybavit. A vtedy uz chceli overit obcianstvo na celonarodnej matrike v Ziline (rodny list nestacil), ci ako sa to volalo, stalo to behacky, peniaze. Preco treba obciansky? Sobas, rozvod, vybavovacky na uradoch, dedicstvo, bank.ucet, kupa nehnutelnosti,...
@jatva presne ... bez OP, ziaden ukon s uradmi.

jatva
13. júl 2018

@majkeel preco vratit? Lebo po mne chcela obec 60e rocne za smeti. Dcere som zrusila sk tp kvoli povinnej skolskej dochadzke. Inak na znovuvybavenie op/pasu budem potrebovat osvedcenie o sk obcianstve a to viem vybavit na ambasade. Len to trva... ale zatial nemam
ani najmensi dovod to resit.

majkeel
13. júl 2018

@jatva Smeti vybavim raz za rok oskenovanim vyuctovania za byt, kde byvam a poslanim na mail na mestsky urad.
Iba hovorim z vlastnej skusenosti, ze sa da kludne roky v pohode fungovat bez OP, potom ho zrazu potrebujes a nevybavis ho za par dni. Ze je to zbytocna komplikacia ...

ivec16
13. júl 2018

smeti sme zrusili na zaklade najomnej zmluvy z bytu kde byvame v zahranici, obcianske sme si ponechali, na sk mame stale trvaly pobyt

sisaka
13. júl 2018

@majkeel prečo odovzdať?
1. lebo mi vyplynula povinnosť zo zákona
2. lebo mi ako píšeš bude ležať v šuflíku a jeho platnosť aj tak časom vyprší
3. ak by som si ho chcela stále obnovovať, akú adresu by som tam asi tak uviedla?
Ja som neodišla do zahraničia zarábať, s tým, že každý pól rok prídem na mesiac domov, ja som odišla tam žiť. Tu žijem, tu mám bankové účty, tu pracujem, tu podávam daňové priznania, tu mám lekárov. Ja fakt nepotrebujem, keď raz za čas pridem na Slovensko, niečo vybavovať
Keď sa raz rozhodnem to tu zabaliť a vrátiť sa na Slovensko tak si ten občiansky vybavím a možno to bude povedzme o 20-30 rokov otázka par kliknutí na počítači, koli tomu nemienim teraz chytať paniku, že čo ak raz budem potrebovať občiansky ...

yanni
13. júl 2018

@majkeel necitala som dalej, ale OP ti absolutne netreba ak mas slovensky pas. Na ten vybavis vsetko. Banky, sobas, rozvod, papiere detom atd. Ja uz milion rokov nemam SK OP, len pas a dalo sa mi nan vybavit vsetko. Z inter strany. Ked odovzdas OP nemas trvaly pobyt na SK. T.j. zijes v zahranici. Co prosim pekne mas vybavovat na SK uradoch? Aku obcanovi SR, bez druheho(zahranicneho) obcianstva, ti treba tak akurat kazdych 10 rokov vybavit novy cestovny pas, ktory je platny ako tvoj preukaz totoznosti a prislusnosti k urcitemu statu. A ten ani nemusis vybavovat na Sk, staci aj v zahranici cez ambasadu. Ked nemas pas a odovzdas obciansky, na neskorsie vybavenie novych SK dokladov ti treba "Osvedcenie o obcianstve SR". To bolo vzdy, je aj teraz a vzdy bude. Tvoj rodny list nie je doklad o obcianstve. Len povod, ktory musis (momentalne) dokazat az tri ci styri pokolenia dozadu.

Viem o com hovorim, zijem v zahranici 20 rokov a vybavovala som uz vselico.

yanni
13. júl 2018

@jatva problem mala preto, lebo nemala ziadny doklad o prislusnosti SR (sama pises). To nema s OP nic spolocne. Keby mala SK pas, tak ju zozobasia aj na SK. Irak akt je mozne, ze nema ziadne slovenske doklady? Ma aj ine obcianstvo?

jatva
13. júl 2018

@yanni hej, stacil by jej pas. Len jej vyprsala planost tyzden predtym nez to sla vybavovat. Obe mame dvojite obcianstva. A obe sme bez sk dokladov

jatva
13. júl 2018

@majkeel lenze u nas na obci to neakceptuju a chcu plnu sumu aj ked tam nebyvas. Fakt nevidim dovod na co by mi bol sk op

yanni
13. júl 2018

@jatva My mame tiez vsetci dvojite obcianstva. Ale SK pas mam (aj detom som vsetko povybavoval, cez SK RL az po pasy) a aj ho obnovujem. Ved raz za 10 rokov ist na Sk nikoho nezabije. A ak aj nie je moznost, vzdy sa da cez ambasadu. Lepsie tak, ako ked by sa clovek musel/chcel nahle vratit na SK a potom tie vybavovacky grrrr

Na vyprsany pas bez problemov vybavis novy, dokonca do 24 hodin. Kde je problem.

jatva
13. júl 2018

@yanni bola sa pytat na ambasade a nechceli. Musi absolvovat tu pakaren s osvedcenim. Aj hovorila, ze bude musiet dokladovat RL aj dve generacie dozadu. Co mi pride ako brutal paradox, kedze v systeme ju vidia ako obcana. Lebo vsak jej kvoli tomu nepovolili sobas. Kocurkovo.

yanni
13. júl 2018

@jatva Mala si ten pas vybavit na SK.