Poberanie OČR počas nezamestnanosti

tuka
25. okt 2020

Dobrý deň. Chcem sa opýtať či mám nárok na pandemicku OČR keď mi zmluva skončila 22.10. a zaregistrovala som sa na UPSVaR, pretože nemôžem nastúpiť do zamestnania pre zatvorenu školu a škôlku. Za každé info ďakujem

zalka
25. okt 2020

@tuka si v OL 7 dní . počas tejto OL môže začať OCR alebo aj PN

tuka
autor
25. okt 2020

@zalka ďakujem pekne

dadkaz
25. okt 2020

Presne tuto situaciu som riesila aj ja zaciatkom oktobra.. PP som ukoncila 30.09. a od 06.10. bola zatvorena synova skola pre vyskyt Covid-u na skole. Na infolinke v Socialnej poistovni mi povedali, ze mam narok na OČR. Pre istotu som isla osobne do pobocky v KE, kde si ma posuvali od okienka k okienku, nikto mi nevedel povedat, ci mam narok alebo nie, a nakoniec sa na mna posledna pani vykricala, ze som spekulantka a ze preco chcem poberat davku za OČR ked mi bude priznana davka v nezamestnanosti. Je mi jasne, ze subeh davok nie je mozny. Co mi nie je jasne je to, preco nemozem prerusit poberanie davky v nezamestnanosti, na dobu ked sa staram doma o dieta, a neskor pokracovat v poberani davke v nezamestnanosti. Ved aj keby sa mi podarilo najst novu pracu tak do nej napr. teraz ani nemozem nastupit, kedze skoly su do 30.11. zatvorene.

zalka
25. okt 2020

@dadkaz mala si to riešiť cez kontaktný formulár SP, a neísť na pobočku.
A máš nárok prerušiť poberanie podpory, si mala ísť na OCR ... defakto pandemickú by si mohla skúsiť vypísať aj teraz s dátumom zo začiatku oktobra, kedy bola zavretá škola.

dadkaz
25. okt 2020

@zalka ano, rozmyslam ze poslem na konci mesiaca cestne prehlasenie, nakolko som pandemicku OČR poberala aj na jar, ziadost uz nie je potrebna. Len teraz neviem ci tam mozem napisat len tie 2 tyzdne od 6.10., alebo mozem do cestneho vyhlasenia potom napisat aj starostlivost od zajtra do konca oktobra.

zalka
25. okt 2020

@dadkaz podporu ti ešte nevyplatili vyplácajú mesiac po zadu ... a zajtra už nie si v OL .. takže ak tak od 6.10. uved dátum .
Lebo už nemáš poistenie.

dadkaz
26. okt 2020

@zalka ok, dakujem. Ale mozem uviest len od 6.10. 2 tyzdne, potom bola skola otvorena a teraz znovu zatvorena.

zalka
26. okt 2020

@dadkaz tak teraz mám pocit už nárok nemáš ... ale za vyskúšanie nič nedáš ...

dadkaz
26. okt 2020

@zalka ok, dakujem velmi pekne za Tvoje odpovede

va_nilka
27. okt 2020

Ahojte, ak môžete poraďte mi prosím...
Poberám od 3.7.2020 podporu v nezamestnanosti. Keďže som teraz s dcérou 10r. a synom 12 r. doma (zatvorené školy) mám nárok na OČR. Moja otázka je, že keby som išla na OČR, podporu by mi pozastavili, a po skončení OČR by som ju mohla poberať ďalej ( do tých 6 mesiacov) ? Tiež neviem, či by som na OČR dostala viac €, ako keby som zostala na podpore.
Nechcem, aby ste si teraz mysleli, že som chamtivá za pár eur, ale skôr mi ide o to, že nemám teraz čas si hľadať zamestnanie, tak neviem ako by som to potom spätne vydokladovala na UP.
Diky

zalka
27. okt 2020

@va_nilka nemáš poistenie, nemáš nárok na OCR.

dadkaz
27. okt 2020

@va_nilka ahoj, vnimam to rovnako ako Ty, riesim to iste, ale nikde sa neviem dopatrat k nejakej relevantnej odpovedi. Kamaratka, ktora je nezamestnana od 7.5.2020 volala v septembri do SP, ci by v pripade potreby mohla cerpat pandemicku OČR. Bolo jej povedane, ze keby uz cerpala pandemicku OČR na jar tohoto roku tak moze aj teraz na jesen. Ale nakolko ju necerpala tak nemoze ani teraz.
Kolko krat zavolam do SP, tolko krat dostanem inu odpoved 🙁

va_nilka
28. okt 2020

@dadkaz Ahoj, tiež si na UP a berieš podporu? podobne..kam zavoláš, tam iná odpoveď. 😉

dadkaz
29. okt 2020

@va_nilka ano, presne tak, od oktobra som na UP. A presne tak ako pises, vzdy ina odpoved...