Poberanie invalidného dôchodku a PN

16. feb 2023

Ahojte pisem anonymne lebo nechcem s tymto ist "na bubon"
Poberam ID uz par mesiacov. Som riadne zamestnana a napadla mi myslienka ze co ak niekedy ochoriem a budem musiet ist na PN?
Ak si spravne pamatam pani na soc.poistovni mi vravela pri ziadosti o ID ze PN a ID sa vylucuju...teda ak spravne chapem nesmie sa poberat aj ID aj PN. Ale na moju diagnozu je ID schvaleny na dlhu dobu a je mozne ze este niekedy v zivote proste ochoriem...chapete. Ako sa to potom riesi?

PS: ja viem ze sa tieto veci menia roznymi novelami zakonov a podobne ale existuje nejaka mudra stranka kde by som si taketo info nasla aj sama? Bez toho aby som to takto vypisovala a zatazovala vas na MK?🙈
Na socialku nechcem volat lebo mi to pride tiez tak ze ich zatazujem hlupymi otazkami😁
Dakujem pekne za odpovede a rady

loginexistuje
16. feb 2023

ak si zamestnana kludne mozes ist na PN poberas obe davky aj PN aj ID

no problem

autor
17. feb 2023

@loginexistuje dobre dakujem pekne😊

petedea
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lienka.7
21. feb 2023

@petedea vies, možno len nepovedia, aby to ľudia ešte viac nezneuzivali....
Myslis, ze ked tam pride nejaká "chora matka" na MD s tým ze ako ojeb.... systém, tak pani jej ochotne poradi, ako podvadzat?
Asi si si niečo uhla, ze?
Aj u dochodcov to tak byvalo, ze akoze pracovali, poberali dochodok a pritom veselo pnkovali.
Aj nas sused mal takto "zamestnanych" svojich rodičov. A system využívali priam dokonale.
A ked pises o právach, tak napíš aj o tých povinnostiach prosím ta.

petedea
21. feb 2023

@lienka.7 Toto je typicke, chore, zavistlive, neprajne slovenske zmyslanie.
Pokial ma obcan na nejaku davku zakonny narok a ten narok si uplatnil, tak len naozaj zavistlivy neprajny hlupak, ktory ani nevie, o com hovori, moze povedat, ze nieco zneuziva.

lienka.7
21. feb 2023

@petedea pokial je obcan v situácii, ze opravnene ma na dávku narok, tak ju aj dostane.
Pokial sa snaží zistiť, ako by sa k tejti dávke dostal neopravnene (rozumej nepotrebuje ju), tak je to ojeb... systému. A nie je na tom nič zavistlive. Lebo peniaze nerastu len tak na strome, ini ludia ich musia zarobiť, vies. A ked bude takych ojebav...cov viac ako tych, co na nich robia, tak logicky pozvysuju odvody tym "neprajnym hlupákom", aby bolo pre "poctivých ojeb...cov".
Asi toľko k tvojmu vylevu

petedea
21. feb 2023

Dôchodcovia môžu od 1. júna 2022 pri práceneschopnosti (PN) súčasne dostávať svoj dôchodok aj dávku nemocenské, respektíve náhradu mzdy od zamestnávateľa. Poberať dôchodok a PN súbežne im umožnila nedávno schválená novela zákona o sociálnom poistení. Upozornil na to hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Novinka sa týka poberateľov starobných, predčasných starobných a invalidných dôchodkov. Penzisti pritom nemusia o priznanie dôchodku opätovne žiadať, Sociálna poisťovňa im zašle rozhodnutie automaticky. Súbežne poberať dôchodok a PN je od júna možno už aj vtedy, ak dočasná péenka vznikla pred priznaním dôchodku.

O priznanie dôchodku nemusia poistenci opätovne žiadať. „O priznaní dôchodku od 1. júna 2022 tým poistencom, ktorí o dôchodok už požiadali, ale k 31. máju 2022 poberali náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti alebo nemocenské, rozhodne Sociálna poisťovňa z úradnej povinnosti, teda automaticky,“ tvrdí M. Kontúr.

Samozrejme, ze toto ti tie tupe kravy v Soc.poistovni nepovedia, lebo by im tie sproste papule odpadli, keby ludi o ich pravach a narokoch informovali.

petedea
21. feb 2023

@lienka.7 Soc.poistovnu a teba uz vonkoncom nie, nema co zaujimat, ci niekto nejaku davku potrebuje.
To v kompetencii Soc.poistovne nie je, ta moze posudzovat, len zakonny narok a splnene zakonne podmienky.
A pokial je podla teba, sucastne poberanie ID a nemocenskych davok, aj napriek tomu, ze je to v sulade so zakonom, zneuzivanim systemu, tak to musis mat v hlave, ale poriadne domiesane a mylis si pojmy, s dojmami a od zavisti nevies, co so sebou.

lienka.7
21. feb 2023

@petedea ty máš zjavne problem porozumieť pisanemu textu... len toľko k tebe.

petedea
21. feb 2023

@lienka.7 Neviem, preco tu riesis nejake zneuzivanie.
Riesi sa tu sucastne poberanie ID a PN.
A pokial ide o to, tak nejaka nicim nepodlozena domnienka o tom, ze niekto bude nieco zneuzivat, nie je dovodom k tomu, aby o svojich zakonnych pravach a narokoch, nebol informovany.

A pokial mas na to iny nazor, tak je to ciste tvoj problem.