Ahojte, hneď na úvod Vás poprosim aby ste ma tu nezlincovali zato ze niečo porušujem. Sme v ťažkej situácii, muž pracuje, mne vyšla ako taká podpora, stále ale viac ako by som dostala na zmluvu v práci ktorú som si našla a tak poberam podporu ďalej, pomáham aj v práci a v nej sme dohodnutí ze keď skončí za mesiac podpora tak nastúpim na zmluvu. Malý chodí do škôlky, teraz ale napísali ze môžu len deti, pracujúcich rodicov. V robote nemajú problém napísať mi potvrdenie ze tam robím, len viem, že by tieto potvrdenia mala kontrolovať sociálna poisťovňa, myslite ze skutočne bude? Môžu byť z toho nejake sankcie alebo môžem prísť o podporu? Ďakujem za každé info
@alenah31 a myslíš ze to reálne budú kontrolovať?
stačí ak napíšu tvoje rodinne číslo a zistia, že si na UP
Tak to netusim....ale co s tym ma socialka? Ved ty neziadas pandemicku ocr ani iny prispevok ci ano? Vtedy je velka pravdepodobnost kontroly. Toto si skor moze skontrolovat skolka a vyvodit nasledky. Len nechapem preco ho nenechas doma - vsak nech ide do skolky o mesiac ked nastupis do prace.
@alenah31 lebo ona uz teraz pracuje - na cierno.
@veronikaszabova podla toho co pise nepracuje, ale ma slubenu pracu s nastupom za mesiac - len su ochotni dat potvrdenie, ze tam pracuje uz teraz.
@alenah31 chodím pomáhať do tej prace, viem ze je to bez zmluvy ale potrebujeme peniaze, jeho nástup do škôlky bol hrozný, ráno mi až vracal ako reval ze nechce chodiť, to trvala skoro 3 týždne, ešte aj tetaz veľa krát povie ze nejde a plače.. Neviem si predstaviť ze ho teraz nechám doma, a po mesiaci zarovno prácou ho znova ucit na škôlku.. Idem sa z toho zblázniť tie peniaze fakt potrebujeme. Vo vedľajším meste ze školy povedali nech prídu všetci ze im sa lepšie tak vyučuje, u nás napísal riaditeľ ze mame mat správne vyplnené tlačivo o práci v prípade kontroly zo sociálnej poisťovne
@alenah31 "pomáham aj v práci a v nej sme dohodnutí ze keď skončí za mesiac podpora tak nastúpim na zmluvu."
@veronikaszabova tak nic....uz pise ze tam pracuje.
Nikdy by som taketo potvrdenie nikomu v praci nedala pokial by nepracoval oficialne - pokuta za ciernu pracu pre zamestnavatela moze byt vo vyske 30.000€, pre teba 3.650€. @veronikaszabova ja nechapem, ze takto niektori zamestnavatelia nechaju u seba niekoho pracovat. V konecnom dosledku je to ale skor nevyhoda pre toho zamestnanca🤷♀️
popri podpore môžeš pracovať na dohodu, nech ti napíšu dohodu na pár dní (aby si neprekročila 40 dní) budete krytí obe strany pre prípad kontroly
ano,pokuty od inspektoratu su vysoke. toto netreba riskovat. Preco ta neprihlasia na dohodu,ved aj popri evidencii na UP mozes pracovat do urciteho limitu? Tym padom ti mozu dat potvrdenie a vec vybavena.
Pozerala som akurát tu dohodu, môže byt do 214 eur aby som neprišla o podporu, spravíme to tak, volala som už aj riaditeľovi, nemá s tým problém.. Ďakujem za radu ženy! 🙏
Anonym - o tom istom ta urcite informovala aj na UPSVAR, cize by to pre teba nemala byt ziadna novinka
@veronikaszabova úprimne na úrade práce som po prvý krát vo svojom živote a o niečom takomto som vážne nepočula, keby áno, určite to riešim tak 🙂
Pri evidencii na UPSVAR si dostala poucenie,co mozes a co nie. Tam to mas.
@veronikaszabova pametam si, že mi dávali nejaký papier, úprimne nevenovala som sa mu, aspoň viem, že do budúcna treba na to dávať pozor, každopádne ďakujem
Zistia to hned....kedze si evidovana na UP si v registri vedena ako poistenec statu. Pokial ti tvoj bud. zamestnavatel vystavi potvrdenie o dochadzani do prace uz teraz a nemaju ta prihlasenu ako zamestnanca mozu to vyhodnotit ako "ciernu pracu". Vies aky to moze byt pruser?? Pokuta sa rata na stovky pre obe strany.