ahojte!! prosim vas, viete niekto poradit v takej zamotanej veci: ide o dedenie po prababke. ta umrela a ostali po nej nejake pozemky. kedze uz nema manzela, ani surodencov, dedila jej dcera a syn. ten syn je moj dedo, uz nebohy. dedo ma 3 synov, z toho 1 je moj otec, ktory sa dedicstva vzdal a tak to zo zakona preslo na mna... ja som dedicstvo prijala. a teraz ta vec: po dedicskom konani som zistila ze moj dedo bol jednemu zo svojich synov rucitelom uveru... samozrejme ze syn (nie moj otec) uver neplacal a teraz je nanho podane v tejto veci trestne oznamenie... postova obsielka prisla aj mne, vlastne az potom som sa dozvedela o nejakom rucitelstve, pretoze nas skvely stryko na dedicskom konani nic nepovedal a ja sama som sa to nemala ako dozvediet- sme jedna z tych rodin, co sa stretaju asi len na pohreboch... tyka sa ma to vlastne? dedila som po dedovi, alebo som dedila po prababke??? ja nechapem, ci som prijala dedicstvo po dedovi, teda aj s jeho dlhmi, alebo po prababke, ved jej pozemky sa dedia a ta nemala dlhy ziadne... budu ma s tym otravovat? mozu ma s tym otravovat?
@chikitka dedila si po prababke, ak ten, co mal ten uver zomrel, mala sa ta pohladavka riesit v dedicskom konani po nom
tiez si myslim, ze pokial nebola pohladavka zaevidovana v dedicskom konani, tak maju smolu..
ako si mohla dedit,ked to bolo dedictvo 3 synov,...tvoj otec sa svojej casti vzdal,....
@senta_sofia uver si vzal jeden z dedovych synov , ale dedo mu bol rucitelom...
@luba28 ja som tiež myslela, že keď sa vzdá, tak nemá nárok nikto po ňom a možno vedel o tej pôžičke a preto to spravil
@sisaha premlcane to nie je, lebo uver bral r. 2007, ale dedo bol rucitelom nanho... ma z toho porazi, vyzera to tak, ze moj stryko hlada niekoho, kto by spolu s nim bol dlznikom, aby v tom nebol sam... len problemy vyraba... ze dik 😠 skoda ze sa o tom " zabudol" zmienit... este úred vianocami ma otravoval s dalsou vecou a to som mu rovno povedala ze nic nepodpisem a nech si bere za svoje sracky zodpovednost sam... jasne ze aj ten sud prehral... len toto, ze to su dlhy jeho a dedove ako rucitela, ale pozemky sa dedili po prababke a ja som sa ocitla v konani ako dedic 4. ci kolkeho radu... ale pozemky sa dedili po prababke, cize som prijala dedicstvo jej a nie dedove nie? takze jeho dlhy su mimo mna...
@luba28 nebolo to spomenute, magor tam sedel a cusal... a po roku mi dosla posta ze uver nesplaca... vlastne ma ani nepredvolali. ale proste preto, ze dedo ako rucitel je mrtvy a ja som jeden z dedicov, tak mi to poslali... ale dedicske konanie sa tykalo prababky. poslali sme tam nejake späťvzatie, aby ma vynali z toho, a som zvedava co z toho bude... a potom ma napadlo, ze vlastne ja som prijala prababkino dedicstvo a nie majetok a dlhy po dedovi. teda asi... takze cakam kedy sa zasa ozvu...kks, nic mi nikdy nedali a este aj problemy mi narobia. darmo, takych len vyhrat clovek moze 🤐
@chikitka naklusat k notarke a nechat si to po lopate vysvetlit.
@chikitka ty dedis po prababke, dedo a spol.tam vystupuju len v ramci dedicskych skupin, ale neriesia sa ich dlhy, predmetom dedicstva je len to, co mala prababka a jej pripadne dlhy
dakujem za odpovede, snad budem mat pravdu... pre istotu uz od nikoho nic nechcem, ani keby to bol milion! 😖
@chikitka Nie som právnička, ale nie je problém v tom, že prababka a pradedko mali predpokladám BSM a preto sa aj pradedove dlhy započítavajú do dedičstva po prababke ? Lebo oni mali spoločné nielen majetky, ale aj dlhy - aj keby bol ručiteľom len pradedo, tak sa právne stáva ručiteľkou aj prababka, aj keď nie je napísaná v tej zmluve, ktorú podpísali pradedo so strýkom.
@denkaajejdeti nie nie, dedo je syn prababky... a dedi sa po prababke 🙂
Ahojte potrebovala by som od vas poradit...moj byv.exmanzek zomrel a mame spolocneho syna najprv zomrela jeho matka co zdedil tretitnu majetku on sa liecil na psychiatrii a svoh majetok dal svojim sestram...a moj syn nedostal nic...my sme neboli na na dedickom po nom..mi nemame ziadne papiere s dedickeho a ani nevieme aku sumu alebo majetok mal dostat..vsetko vzali jeho sestri a nedavno predali rodicovsky dom...pisala som im tak napisal napisali mojmu synovy,ze to bude ich dobra vola ci mu nieco daju ...poradte ak viete som uz v koncoch...a nesvojpravny bol az mesiac pred svojou smrtov
skus sa spytat tu v skupine Pravne poradenstvo https://www.modrykonik.sk/group/1900/