AHOJTE. Nie sme manzelia a cakame spolu dieta. No ono toto presne nieje problem 😀 skor neviem po kom bude mat dieta priezvisko ... Mozem si vybrat? Pretoze svojho partnera naozaj lubim ale pre dietatko mame vybrane mena Vivienne alebo Kyle (zijeme v zahranici tak chceme zahranicne mena) a vazne sa mi nepaci ak by sa napriklad dcerka volala Vivienne Pitlikova ... Viem ze ho to urcite urazi ak by som mu to podala takto ale ked mne sa to tak strasne nepaci :( som hrozna ??? A teda. Ako to je s tym priezviskom? Dostane priezvisko hned po matke alebo si mozme vybrat ?
priezvisko si môžeš vybrať...aj môj brat nie je zobratý s priateľkou a malý má priezvisko po nej...avšak ja si myslím, že priezvisko by malo byť po otcovi..my tiež nie sme s priateľom svoji, ale priezvisko idem dať jeho, pretože bez chlapa by sme nemali deti :D...a keby som dala priezvisko po mne, tak by mi to prišlo trošku sebecké a také, že ako keby som ho nechcela uznať za otca...ale samozrejme, že rozhodnutie je na tebe 🙂
@matikeks
@satanka1
@dooomca keď chlapovi nestojí matka jeho dieťaťa za to, aby si ju zobral za manželku a dal jej svoje priezvisko, prečo by sa dieťa malo volať po ňom? 🙂 okrem toho, zrejme to bude matka, ktorá bude chodiť s dieťaťom po lekároch, na zápis, po úradoch - prečo by sa nemalo dieťa volať rovnako ako ona? veď predsa keď raz oteckovi docvakne a bude chcieť svoju rodinu dať na poriadok aj po právnej stránke, tak priezvisko môžu zmeniť aj dieťaťu...
a nakoniec, keď žena ostane s dieťaťom sama, čo v dnešnej dobe nie je bohužiaľ nič výnimočné, dieťa bude zverené jej do opatery, prečo by malo mať iné priezvisko?
@dooomca a to ti nepríde, že keď budeš mať iné priezvisko ako tvoje vlastné dieťa a jeho otec, tak že k nim tak nejak nepatríš? to nie je sebecké z jeho strany "zlegalizovať" len dieťa a teba nie? 😉
ale samozrejme, každého osobná vec...
Ja by som rozmyslala ako @sissy27 prečo by sa moje dieťa malo volať ináč ako ja? Ak culap chce aby sme sa volali rovnako tak si ma vezme a dietatu sa meno zmeni. Ale ak chlap odide a ostanes sama s dieťaťom ktore sa vola inac ako ty... A ked vyrastie určite sa bude pýtať preco sa inac vola.
@bodkalj amen! presne moje zmýšľanie 🙂
môj prípad-prvý muž mal chvalabohu rovnaké priezvisko ako ja (našli sme sa 😎 ) tak prvý synátor má prakticky moje priezvisko a po všetkých starých rodičoch 🙂 ...tu sa po rozvode nezmenilo nič a druhý drobček je jednoznačne po ockovi..na to že ma v každej ordinácii a na každom úrade volajú podľa priezviska jedného alebo druhého dieťaťa som si zvykla 🙂 ..je to milé..už som si prešla kadečím a keby sme sa aj nedajbože s priateľom rozišli tak to nebudem prežívať tak strašne a určite nebudem malému meniť priezvisko..a ocka bude mať stále takže ak sa spýta prečo sa starší volá inakšie ako on je to jednoduchá matematika..ale každý si dá ako mu pasuje lebo niektoré maminy chcú po rozchodoch, mužov zo života svojho aj detí vymazať (hlavne keď ubližovali) a priznajme si to, niekedy to niektoré žienky poriadne vyšperkujú a nadsadia pretože veci vidia po svojom..
@matikeks a k veci..je na dohode s partnerom aké priezvisko bude mať (ak sa ti partnerovo priezvisko nepáči skús mu to vysvetliť ako to cítiš ale hádam ho už poznáš nejaký ten rok a určite sa ho nebojíš 😉 ..my sme sa dohodli na partnerovom išli sme na matriku spísať nejaký dokument ktorý predložil matrikárke v mieste narodenia a bolo..potom išiel vybrať list lebo ak je na sk zapísaný aj otec nechápem prečo ale dajú ho len otcovi..ak na rodnom liste figuruje iba matka tak je to v pohode dajú to aj matke..
@matikeks Tak ja ti teda odpoviem, lebo vidím že ani jedna ti v podstate neodpovedala na tvoju otázku...Bábätko dostane meno hneď po matke, keď budete v nemocnici tak ho označia tvojím priezviskom. Ale keby ste chceli dať meno po otcovi dieťaťa, museli by ste kvôli tomu ísť na niektorý úrad, ale kde sa to vybavuje to ja už naozaj netuším.
@petuska1245 toto sa dá vybaviť už pred pôrodom na mestskom úrade (matrike)
@matikeks Je to len o dohode vas dvoch. My sme sa dohodli, ze ak to bude chlapec, bude po priatelovi a ak dievca, tak po mne. Je to chlapec, tak ma meno po nom. No a ked budeme mat niekedy druhe babo, tak to bude po mne. Alebo mozete dat 2 priezviska. V zahranici je to bezna prax, to len tu na sr zijeme jak v krajine opic... 😠
@marylis Ja som i rozmyslala o tom ze by sme dali 2 priezviska len som nevedela ci to nebude trochu divne 😀 A inac. S paetnerom som sa chcela dohodnut o tom ze ak to bude chlapec tak bude po nom a ak dievca tak po mme no nato sa hned urazil pretoze vraj v spolocnosti bude za debila ze spravil dieta a vola sa i tak po matke. Nevim som este len v 9tt a uz sa koli tejte teme stihol 2x nasrat 😀 Tak ako to inac nepojde vidim to na 2 priezviska ...
@sissy27...však áno v podstate máš pravdu, ale tak ja som hned povedala, že priezvisko bude po ňom, to bolo moje rozhodnutie a ja sa vydávať nechcem, tak tam nejde o to, že on sa nechce viazať alebo čo...a koľko je prípadov, že deti majú iné priezviská ako ich matky...mňa bude spájať s tým dieťaťom puto a ak by som náhodou raz ostala sama s dieťaťom a bude otec vychádzať super s dieťaťom, tak nie je problém, ked bude mať jeho priezvisko, tiež je to jeho rodič...a zato, že my sa rozídeme alebo čo, tak za to nemôže dieťa, ale jasné, každý má svoj názor a je to len na nej aké priezvisko mu dá, nech sa ona rozhodne 🙂
Možno teraz zabrdnem, ale to že dávate priezvisko po sploditeľovi mu akože chcete dokázať, že to dieťa je naozaj jeho??? či ako? 😝
a súhlasím so @sissy27 😉 nevidím dôvod to robiť, prečo mám byť JA, ktorá vynosí a porodí dieťa o toto ukrátená? prečo sa má MOJE dieťa volať inak ako ja?
@dooomca
ja pisem nie k tebe, ale k tvojmu nazoru.
Na druhej strane, co ked raz spoznas muza, ktoreho budes chciet za svojho manzela a budes chciet aby ste mali spolocne priezvisko ako ma mat rodina? A tvoj sucasny priatel bude mat uz inu praitelku alebo tiez si zalozi rodinu (ozeni sa) alebo zacne chlastat, parkrat ti da po hube..bude ta tyrat... a ty budes chciet aby dieta malo priezvisko raz tvjho manzela (ak najdes muza, ktory ti za to bude stat, ze budes chciet s nim uzaviret aj manzelstvo).
Casto tu na konovi su temy, kedy zeny hromzia, ze dali priezviska deti podla ich priatelov, ktori sa na nich vybodli, aj na deti...
@dooomca ano, je veľa prípadov, kedy deti majú priezvisko po otcovi, a stačí si prečítať pár diskusií napr. tu na mk, koľké tie ženy to časom oľutujú... lebo "pána úžasného" zrazu niet, o dieťa nejaví záujem, ale priezvisko má jeho... samozrejme neprajem to tebe ani žiadnej inej, ale žiaľ je to dnes tak časté, že s tým asi aj treba rátať 🙄 teraz mám jednu známu - z prvého vzťahu má syna, ktorý sa po otcovi volá A., ona má priezvisko B, čaká druhé dieťa s novým partnerom a ak mu dá meno po ňom C. tak to bude no... divné? 😅
a k tomu nechcem sa vydávať - samozrejme, každého osobná vec, a viem, že človek nechce myslieť na nepríjemné veci, ale napr. ak by sa mu niečo stalo a skončil by v nemocnici, nemáš právo na informácie od lekárov, pretože si mu nič... celkovo pred úradmi...
U nas to je tak trochu inak. Ja som na svatbu primlada 😀 ved ... mam len 18 .. myslim ze som primlada aj na dieta .. Nebolo planovane no stalo sa a my sme sa rozhodli si ho nechat .. A tu je problem ze ja tu svatbu nechcem ani po niekolkych rokoch. Ja som toho nazoru ze sa da zit stastne i bez nejakeho papiera ... Poznam X pripadov kedy spolu zili 16rokov len taknakoniec sa vzali a po roku sa rozviedli a tahali jeden druheho po sude. To mi isto k stastiu netreba .. Problem je len ten ake priezvisko bude mat dieta. No ak sa s priatelom nedohodneme .. Tak bude mat 2 priezviska a hotovo ...
@afrika
pozri sa na to z logickeho pohladu. Kolko chlapov v partnerstiev co trvaju 2 roky by sa v tomto momente ozenilo a povedalo "ano"? Vies, pre chlapa je jednochsie zit s priatelkou na byte, spravit JEJ dieta, mat zabezpecene vsetko... ako ist do zavazku..
Toto nehovorim len preto ze ja si to myslim, toto ti povie aj kopec muzov, pravdaze musi byt medzi vami dovernejsi vztah.. a nesmie byt pri nom jeho priatelka, a najlepsie ty s jeho priatelkou nie si ani kamaratka.
Muz ktoremu nestoji priatelka aby bola jeho manzelkou, stoji za fajku dymu.
A zeny?
bud nechcu mat manzelstvo kvoli traume zo zivota (predch. rozvod, nevera, agresivita, zle rodine prostredie z ktoreho pochadza) alebo chcu byt "in", lebo vsetky media im masiruju mozog...
@matikeks no ,malo by mať priezvisko po otcovi