PN z ochrannej lehoty

13. sep 2021

Dobrý deň. Od 1.10 som nezamestnaná. firma konci. Dg na PN samozrejme je. Z úcty ku kolegom som to už neriešila,už do konca mesiaca vydržím. Moja otázka znie: ísť na PN kým trvá pracovný pomer ( nechcem aby zamestnávateľovi vznikli problémy, aj keď pekne sa nezachoval ) alebo po výpovedi? A kam s výpoveďou? Na sociálku? Alebo aký postup by bol najlepši? Za radu ďakujem

nafka0483
13. sep 2021

- na PN mozes nastupit pocas trvania PP alebo po skonceni v ochrannej lehote
- rozdiel je tam v tom, ze prvych 10 dni PN plati zamestnavatel, v pripade ze PP skonci skor ako uplynie 10 dni PN, tak plati len tie dni kym PP trva, dalej plati socialna poistovna
- ak sa nastupuje na PN v ochrannej lehote, tak od zaciatku vyplaca nemocenske socialna poistovna
- s vypovedou nejdes nikam, socialka s vypovedou nic nema
- ak nastupis hned na PN, tak sa nehlasis na urade prace, prihlasis sa az po skonceni PNky (v pripade ze nenastupis rovno do novej prace)

- ak nastupis na PN este pocas trvania PP, tak ti tie prve dni bude platit zamesnavatel (neviem ci to povazujes za situaciu kedy zamestnavatelovi vznikne problem)
- ak ti PP skonci 30.9. a ty na PN nastupis 1.10., tak neriesis nic, len dorucis PNku rovno na socialnu poistovnu a oni ti budu vyplacat nemocenske
- ak nastupis na PN neskor ako 1.10., tak si potrebujes osetrit tie dni medzi skoncenim PP a nastupom na PN - doplatit si prislusne dni v zdravotnej poistovni, nech ti nevznikne dlh
- alebo po skonceni PP sa prihlasis na urade prace, o par dni nastupis na PN - vtedy budes musiet PNku dokladovat na urade aby ta medzitym nevolali na pohovory

autor
13. sep 2021

@nafka0483 ďakujem krásne za dlhú odpoveď. Zaujímalo by ma však ešte ako sa bude rátať PN v ochrannej lehote po skončení PP? Nebudú tie dni chýbať do dôchodku? Keďže v mojom prípade musím pozerať už na dni. A otázka číslo dva. Z podpory mi ostali tri mesiace. Tam je aká lehota aby mi neprepadla?

nafka0483
13. sep 2021

No nijak sa ti nebude ratat do dochodku, ved pracovny pomer ti netrva, cize skonceim PP ti konci dochodkove poistenie. Mozes sa prihlasit v SP na dobrovolne poistenie a vies si tam vybrat balicek ktory ti bude najviac vyhovovat a platit si ho. Ked uz nemas PP, tak je jedno ci si na urade, ci na PN, ci doborolvne nezamestnana, dochodokove poistenie nemas.

V tomto si nie som ista ako je to s podporou ked si uz cast cerpala a este ti ostala, v tom sa nevyznam.

autor
13. sep 2021

@nafka0483 ďakujem ešte raz

nafka0483
13. sep 2021

Rado sa stalo, niekto snad este zodpovie to docerpanie podpory.

draik
13. sep 2021

"Z podpory mi ostali tri mesiace." znamená čo?
Ak sa zaeviduje na ÚP do dvoch rokov od konca predchádzajúcej podpory, tak dočerpáte 3 mesiace.

autor
13. sep 2021

@draik z evidencii ma vyradili 2/20. Nastúpila som do práce a zvyšok som nechcela vyplatiť. Vyčerpala som len tri mesiace podpory. Takže do Februára mam nárok na zvyšné tri mesiace?

draik
13. sep 2021

Máte nárok na 3 podpory. Aby ste mali plný nárok (na 6 mesiacov), museli by uplynúť dva roky od posledného vyradenia z evidencie a zároveň by ste museli mať dva roky poistenia.

autor
13. sep 2021

@draik ďakujem