PN z dôvodu korony

gabrieluskka
27. aug 2020

Poradte, menila som lekara a teda najblizsie idem k nej az 21.9 no som vystrasena kedze som v 5 mesiaci a denne pribuda viac a viac pripadov nakazenych. Pracujem v Bratislave a denne dochadzam do prace vlakom a mhd. Moj vseobecny lekar ma nevypise na viac ako na dva tyzdne. A gyn. Idem az 21.9. Riesili ste niektora pn skrz koronu? Som aj chudokrvna a po operacii chlopne srdca. Predosla doktorka ma nechcela vypisat , a prechadzam
k druhej ktora bude aj porodnikom. Neviem ci ma bude schopna ochotna vypisat. Ako ste to lrosim riesili,?

kukulienka83
27. aug 2020

Zavolaj gyn a vysvetli situáciu nech ta dá na rizikové

gabrieluskka
autor
27. aug 2020

@kukulienka83 ja som im volala , a hovorila somnou len sestricka a povedala mi ze mam vydrzat a porozpravame sa o tom 21.9.😶 cize neviem ci tam mam ist nasilu osobne alebo co robit . Lebo toto co sa deje je uz dost hranicne , nechcem byt paranoidna ale nestojim o liecbu korony v tehotenstve

sissy27
27. aug 2020

@gabrieluskka a na základe čoho ťa majú vypísať, keď si zdravá? Ja sa nečudujem lekárovi, že ťa nechce vypísať na viac ako dva týždne, on si to totiž musí potom aj obhájiť a zdôvodniť, prečo si PN. A prečo by mal kvôli tebe klamať a robiť si problémy?
Dohodni sa so zamestnávateľom na home office, kúp si auto aby si nemusela využívať verejnú dopravu, čerpaj dovolenku, neplatené voľno... Možno gynekológ bude ochotný ťa dať na rizikové (ale tam rátaj s tým, že budeš sedieť doma na zadku až kým nepôjdeš rodiť a možno ti dá nejaké vychádzky).

evamea
27. aug 2020

@kukulienka83 Nech ťa dá na rizikové? A to akože odkedy lekár označí tehotenstvo za rizikové na žiadosť pacienta? Ako to vôbec môžeš poradiť, nechápem...

klarissa25
27. aug 2020

pokial nemaš žiadne problémy prečo by si šla na rizikové??? Nebudu davať doktori takto pnky len tak lebo im chodia kontroly, nikto to nebude chcieť riskovať....Keby nebola korona tak čo by si si potom vymyslela??

kukulienka83
27. aug 2020

@gabrieluskka ja si myslím, že kľudne sa môžeš s gyn dohodnúť na rizikovým keďže máš aj iné diagnózy. A dovtedy ber tie 2 týždne od Dr a keď tak dovolenku si zober na par dni... Hlavne nestresuj, ved keď si dávaš pozor a dodržiavas hygienu a to všetko co sa odporúča, netreba sa zbytočne obávať.

janula12345
27. aug 2020

@evamea co je na tom divne? Poznam desiatky zien, ktore isli na rizikove len preto, ze pacientka chcela, ci uz z dovodu stresovej prace, alebo poziadali z ineho dovodu. Nevidim na tom nic zvlastne. Tiez som za to, aby sa dala na rizikove, gynekologovia by nemali mat problem. A ked mala operaciu srdca, ocividne aj psychicky je z toho v nepohode, atd.. ked sa chxe, vsetko sa da.

sissy27
27. aug 2020

@janula12345 čo je na tom divné? no úplne všetko. Prečo by zdravá osoba mala byť na pn, ukrátiť sa o príjem (u takej tehotnej aj niekoľko mesiacov) a obmedzovať svoj vlastný komfort (pn=obmedzené vychádzky). Ak je zdravá, ale má náročnú prácu, ktorá nie je vhodná pre tehotné, tak presne na toto máme zákonník práce a nebolo by odveci venovať mu aspoň toľko pozornosti, ako poniektoré venujú odrbávaniu (a v konečnom dôsledku odrbú hlavne seba). Chceš aj citovať paragraf alebo si to pozrieš sama?

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
evamea
27. aug 2020

@janula12345 Mýliš si pojmy s dojmami. Rizikové tehotenstvo je tehotenstvo, v ktorom je gravidita ohrozená, neprebieha štandardne, je nejaký problém, obava o zdravotný stav plodu, či matky. Pokiaľ je to normálne prebiehajúce tehotenstvo, nemá prečo byť rizikové a tým pádom na PN. To, že lekári dajú na PN ženu, ktorej sa nechce pracovať, chce sedkať doma, robiť si selfie pri jazere v čase, keď nemá ani vychádzky tak to je druhá vec. To ale nemá nič s rizikovým tehotenstvom. To už je na zodpovednosti lekára a veľmi by ma zaujímalo, akú diagnózu vymyslí, keď náhodou príde kontrola. Robia to často, ale to neznamená, že správne.

mogaa
27. aug 2020

@gabrieluskka tehotenstvo nie je dôvod na PN....a ani korona nie ak nie si pozitívna alebo v nariadenej karanténe......počkaj do kontroly a doktorku skús poprosiť nech ti napíše diagnózu na PN...ale je to na jej dobrej vôli, lebo musíš mať na PN diagnózu....určite by som to neriešila telefonicky ale osobne a v deň kontroly....lebo je možné že ked jej tam vbehneš neobjednaná s tým že dajte ma na PN(a bez diagnózy)tak ťa slušne vypoklonkuje...aj gynekologovia sú kontrolovaní .....inak v lepšom prípade ti dá vychádzky(tiež nemusí)a samozrejme ich musíš dodržiavať, lebo kontroly chodia aj tehotným

gabrieluskka
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elistek13
27. aug 2020

@gabrieluskka Ak to potrebujes riesit urgentne tak tam chod normalne aj skor, vyhodit ta nemoze

janula12345
27. aug 2020

@sissy27 chces mi poslat paragraf? Netreba.. 😁😁 klud, ja nepisem o tom, ci je to v sulade so zakonom, ani ci je to spravne. Ja som napisala nazor- skusenost, ze je to bezna vec co viem o niekolkych mamickach. O prijme, ukrateni, odrbavani nepisem. Netreba sa rozohnovat. Autorka sama vymenovala niekolko diagnoz a hlavne psychicku nepohodu a chtic sa sama o ten prijem ukratit... iba som reagovala, ze ist na rizikove nie je nemozne. @evamea, to iste... ja viem co znamena rizikove tehotenstvo a nepisem o spravnosti vypisovat zeny na rizikove na ich ziadost.. takze tiez klud a opisy, ako si zeny na rizikovom robia seficka.. - to sa autorky ocividne netyka .. to ze pisem, ze nieco sa da a je bezna prax, neznamena ze to schvalujem alebo riesim. Kazdej jednej osobna vec. A aby som len dodala, nie, nepatrim medzi zeny ktore mali rizikove... ani pn som nebola nikdy v zivote este.

sissy27
27. aug 2020

@janula12345 ja nechápem tú potrebu radiť a podporovať druhých v niečom, čo je absolútne nesprávne (a to nehovorím o morálnom hľadisku). A druhá vec - ja by som sa od hanby prepadla žiadať lekára alebo hocikoho iného, aby kvôli mne klamal a robil si problémy. Normálne len žasnem, aké mizerné je základné právne povedomie snáď väčšiny obyvateľstva. Na čo majú zákonný nárok o tom netušíte, ale ako odrbať a ešte do toho ťahať aj cudzích, to vám ide skvele 😏 Smutné.

bambuslienka
27. sep 2020

Môžu tehotné ženy chodiť naďalej do práce?
Tehotné ženy by sa v ideálnom prípade mali so svojím zamestnávateľom dohodnúť na práci z domu, prípadne na preradení na inú prácu, kde bude možné minimalizovať kontakt s inými ľuďmi. Pri práci by mali používať ochranné pomôcky.

Podľa vyjadrenia Ministerstva zdravotníctva SR zo dňa 6. apríla 2020 pre OZ Ženské kruhy môže tehotná žena požiadať o práceneschopnosť ako preventívne opatrenie pred nakazením, pokiaľ nemá možnosť pracovať z domu. Je to predovšetkým z dôvodu, že ide o nový vírus a jeho dopady na tehotné ženy sa stále skúmajú.

takze ano, obavy z korony v tehotenstve su opodstatnene, v tvojom pripade operacia srdca je zavaznym faktorom. Moj gynekolog nemal absolutne ziaden problem, dokonca mi to odporucil, kedze som ucitelka, priapdy sa mnozia, a ano, je to aj stres a nepohoda. s odporucanim sa pridala aj kozna lekarka pri obycajnej preventivke.

majkagu
2. okt 2020

@bambuslienka ja to mam podobne, tiez robim v skolstve a na odporucanie lekarky vzhladom na zhorsujucu sa pandemicku situaciu som PN. Podla toho co tu niekore baby pisu aby sa clovek citil ako podvodnik vyciciavajuci stat...som vdacna za tvoj prispevok 🙂