PN - vychádzky

14. sep 2023

Ahojte mala by som otazku ci mozem ist pocas PN ked mam vychádzky hoci kam (urad atd) pokiaľ bude dodržaná doba vychádzok ? Dakujem

luliu
14. sep 2023

Áno môžeš hocikam v rámci vychadzok

gta5man
14. sep 2023

Mňa by skôr zaujímalo že ako tie vychádzky fungujú lebo ja keď ochoriem a vypíše ma na týždeň tak nič nepovie, žiadny harmonogram, vôbec takú možnosť neponúknu. Na chvílku vybehnem do obchodu a just vtedy príde kontrola a potom opletačky že “kde ste boli” jedlo mi samé nepríde domov.

patka06
14. sep 2023

@gta5man Vychádzky určuje lekár podľa diagnozy a celkového stavu pacienta.

zuzanaete
14. sep 2023

@gta5man Vychadzky su iba pri urcitych diagnozach a zvycajne ide o dlhodobe pn. Pri beznom prechladnuti, chripke, angine a pod. vychadzky nie su.

gta5man
14. sep 2023

Však práve to je problém že ja nezvyknem byť dlhodobo PN ale vždy len tak na pár dní presne s tým čo si vymenovala. Ale zase živobytie si zabezpečiť musím. Žial tie služby ako nákup domov čo má tescu fungujú len vo velkých mestách. V menších nič také neni. Tam jedine že pizzu objednať a tak.

zuzanaete
14. sep 2023

@gta5man Susedia, kamarati nemozu nakupit?

jana0215
14. sep 2023

@gta5man prvý týždeň sa pri väčšine diagnóz nedávajú vychádzky. Všeobecný dr mi vždy vravel, že by mi ich nemal dávať, lebo sú na to nejaké predpisy. Občas dali, občas nie, ale musela som mať veľmi dobré dôvody na to, aby mi ich boli ochotní ten prvý týždeň dať.
Pokiaľ bývaš sama, na nákup a do lekárne môžeš, ale musíš si nechať bloček.

patka06
14. sep 2023

@jana0215 Nie sú na to žiadne predpisy - vychádzky určuje lekár - pokojne môžu byť od prvého dňa PN
Zo stránky sociálnej poisťovne:

jana0215
14. sep 2023

@patka06 áno, toto som čítala, ale sú aj interné predpisy ktoré majú lekári pri rôznych diagnózach. Pri chorobách sa prvý týždeň štandardne nedávajú, potom sú 2x 2 hodiny. Strýko mal pri neurologickom probléme 1x6hodín vychádzku a muž mal ako onko pacient neobmedzené. Už neviem, pod koho sa dr zodpovedal, či to s nimi riešil nejaký posudkový lekár, alebo kto, ale boli prípady, kedy mi povedal, že mi ich dať nemôže. Väčšinou som mala v tom čase zápal dýchacích ciest.

jana0215
14. sep 2023

@patka06 dr spadal pod väčšiu organizáciu, tak neviem, či ho oni za to drbali, alebo kto..

jana0215
14. sep 2023
patka06
14. sep 2023

@jana0215 presne toto som napísala v prvom príspevku
Vychádzky určuje len lekár - podľa diagnozy
Jasné, že napr. s angínou a horúčkami nedostane pacient vychádzky
ale napr. so zlomenou rukou, môžu byť od prvého dňa.
Jeho rozhodnutie kontroluje posudový lekár - žiadna iná organizácia

gta5man
15. sep 2023

Chyba bola neprečítať si informácie. Vždy som si myslel že to je tak že PN obsahuje vychádzky na nevyhnutné potreby ako lekáreň a obchod. Nenapadlo ma že sa jedna o toto čo píšete lebo logika hovorí že lekáreň a potraviny sú základ (preto cesta do nich bola povolená aj počas lockdownu). Takže poučenie: Vždy keď lekár vystaví PN-ku, treba sa spýtať aké sú možnosti vychádzky.

Áno odvtedy si zabezpečujem tieto veci cez priateľov. A ten incidemt s kontrolou tiež sa vysvetlil a dopadol dobre. Našťastie nepatrím medzi často maródujúcich ľudí. Chytám len bežné choroby ako prechladnutie, chrípka, angína čo ak mám 2-3 dni voľna vyriešim aj kúrou. Len niekedy to ináč nejde ak ochoriete v pondelok, ráno vstanete zabití, tak jasné že idete k lekárovi a nie do práce.