PN verzus podpora v nezamestnanosti

16. feb 2022

Ahojte, chcem dať výpoveď v práci, už nevládzem pracovať vo fajčiarskom prostredí, aj po psychickej aj fyzickej stránke.
Moja otázka je, keď dám výpoveď, mám 2 mesiace výpovednú lehotu, mám sa počas nej hodiť na PN, alebo to ešte odrobiť a potom byť na podpore,kým si niečo iné nenájdem?
Čo má po finančnej stránke vyjde lepšie?

bublinka1426
16. feb 2022

.

alenah31
16. feb 2022

Si chorá keď chceš ísť na PN? PN je prvé 3 dni 25% a ďalšie dni 55% z DVZ a podpora 50% z DVZ. ALE pre každé je ten VZ úplne iný - z iného podporného obdobia. Čiže my nemáme ani šajnu čo sa tebe oplatí viac.

autor
16. feb 2022

@alenah31 zhoršilo sa mi dýchanie, a mávam silné migrény v práci, pretože sme fajciarska prevádzka a odsávanie tam stojí za prd. Lekár mi povedal,že kľudne ma na PN dá, no chcem vedieť, čo by vyšlo lepšie.
Samozrejme nemám ani v pláne byť dlhodobo PN, chcem si nájsť inú prácu, len nie vo fajčiarskom prostredí.
PN by som bola maximálne 2mesiace a potom by sa mi skončil pracovný pomer

alenah31
16. feb 2022

na PN môžeš byť koľko potrebuješ - kľudne aj po skončení PP. O podporu teda požiadaš potom. Nemocenské je platené až 52 týždňov (1 rok). Čo sa ti ale viac finančne oplatí ti skutočne nikto nepovie - ale bude to cca rovnako pokiaľ ti príjem moc neskákal.

autor
16. feb 2022

@alenah31 neviem, snažila som sa to nejako prekonávať, no v poslednej dobe ako píšem, strašne sa dusím, kašlem, migrény mávam, prídem domov, stále ma hlava bolí, zle spím, potom som nervózna, jednoducho nezvládam to po psychickej stránke ani po tej fyzickej.
Dlhodobo PN byť nechcem, nakoľko PN je proste malý príjem, a to si z dlhodobého hľadiska dovoliť nemôžem.
Príjem bol zhruba rovnaký, odchýlky tam boli len do nejakych 50€ zhruba ak som mala nadčasy a pod.
Rozmýšľala som aj nad tým,že by som ostala, kým si niečo nenájdem,no zatiaľ ma pozvali na 2 pohovory a keď zistili,že ešte ani nie som vo výpovednej lehote, tak povedali,že žiaľ, dakoho skôr potrebujú, preto som sa rozhodla ísť cestou takou,že výpoveď a potom si dačo hľadať

zmrzlinka2021
16. feb 2022

Prepac ale ja nechapem, preco sa pytas na vyhodnost pn verzus podpory.
Raz ked mas z toho zdravotne problemy, das vypoved a ides na pn. Po skonceni pracovneho pomeru si hned hladas pracu.
Ved ide tu o tvoje zdravie alebo peniaze?
Pokial je to vazne, ako pises, tak to zdravie je prvorade.