PN v zahraničí

5. aug 2024

Ahojte
Ak som pn v zahranici musim volat aj svojej dr aby mi dala pn? Kedze v robote robia z toho halo ze na pn nemam napisany trvaly pobyt ale miesto kde budem. Dakujem

stellarstar
5. aug 2024

Aké zahraničie? Každá krajina má svoje pravidlá, poslala si pn aj do poisťovne?

melanta
5. aug 2024

Pracuješ na Slovensku? V zahraničí? Ak pracuješ v zahraničí, tak podmienky môže mať predsa daná krajina úplne iné ako Slovensko. Tak aspoň napíš, o akú krajinu ide, nech poradia tie, ktoré v danej krajine tiež pracujú/žijú. Alebo pracuješ a žiješ na Slovensku, ale aktuálne si v zahraničí, ochorela si tam a lekár v zahraničí ti vypísal PN???

autor
5. aug 2024

@stellarstar
@melanta som mimo sk a musela som ist necakane na pn na dovolenke. Tak ci to musim hlasit aj svojmu dr kedze v robote z toho robi sef halo ze tam nemam adrrsu trvaleho bydliska co samozrejme sa neda kedze som mimo Slovenska

zuzanaete
5. aug 2024

Lekar v zahranici ti nemoze dat pn, ktora by bola akceptovana na SK. Otazne je, ci ti vystavi slovenska lekarka pn bez vysetrenia a ci sa tam moze uviest miesto pobytuv zahranici.

sasa1310
5. aug 2024

Však máš dovolenku. Prídeš domov a pôjdeš k dr., keď budeš chorá ešte a pôjdeš na PN🤦‍♀️

viestta
5. aug 2024

Soravis to ako pise Sasa. PN, kde by bola adresa mimo SR ti lekar nevystavi. Je to tvoja smola, ze si ochorela na dovolenke, prerusit by si ju mohla len ak by si PN travila na Slovensku, kde by ta SP mohla prist skontrolovat. Takze bud docerpaj dovolenku, alebo sa vrat domov a nastup na PN

lienka.7
5. aug 2024

@autorka keď máš v praci dovolenku, nemôžes mat zároveň PNku. Ak robíš na SK, a si teraz napr. na dovolenke v Grécku a niečo sa ti stalo, tak nie, nemozes byt takto na PN. Prečo? Lebo v zahraničí ta nevedia skontrolovať a po ďalšie zahraničný lekar ti nevie vystaviť PNku pre našu SP.
Ako pise @viestta toto je možné len na SK.

mirkam3
5. aug 2024

To iste sa stalo teraz môjmu muzovi, ochorel kym sme boli na dovolenke v EU. Normálne ostal tie 4 dni v robote na vypísanej dovolenke (áno, minul si dovolenku hoci ju vlastne prelezal v posteli), s Dr po telefóne konzultoval aspoň lieky. Po návrate hneď šiel k Dr a od toho návratu nastúpil na normálnu PNku. Vrátili by sme sa aj skôr, keďže sme boli autom, no mal horúčky, tak to nebolo idealne a radšej sme počkali kým mu klesnú..

Ono ak čerpáš PN tak ta zamestnavatel a neskôr SP ma pravo kontrolovať. Ak si trebars v apartmáne v Španielsku alebo v Indii, to by asi nešlo (Nemocnica v zahraničí by bola samozrejme iná vec…).

letfenixa
5. aug 2024

A neplatí to rovnako, aj ak človek ochorie na dovolenke na Slovensku? PN môže vypísať aj pohotovostny lekár? Alebo len obvodný?

viestta
5. aug 2024

@letfenixa ano, v pripade, ze ochories na Slovensku je to ine, vtedy ta vypise lekar, ktory ta vysetril. Ale v cudzine lekar nema pristup do systemu SP, dokonca nema ani tlaciva na papierovu PN. Ine je to ak ochories na sluzobnej ceste, to riesi Zakonnik prace ale na dovolenke sa to neda inac riesit.

autor
5. aug 2024

Zle som sa vyjadrila. Pocas dovolenky som ochorela sla som tam k dr a ten ma vypisal s tym ze som komunikovala so SP som tam volala a povedala mi ze hned ako ukoncim pn mam ist na SP odniest papier. V robote som dala vediet ze som na pn lenze tam je ze kde sa nachadzam a sef ze to musim byt na adrese trvaleho bydliska co samozrejme nemozem kedze som pn. Dnes som voala mojej dr a povedala ze ona mi pn nema ako napisat kedze som u nej nebola ... ja papierovu PN mam. Ja nemam sancu ist domov kedze ledva sa hybem 🫣🫣🫣

mirkam3
5. aug 2024

Tak cele je to akési zmätočné. Ako ta Dr v zahraničí “vypísal”? Čo konkrétne si “komunikovala SP”?

lienka.7
5. aug 2024

@autorka a kde si ochorela teda? V akej krajine? Pokial si na PNke musíš byť niekde zastihnutelna kvôli kontrole. A tym sa mysli miesto na SK. nemusí to byť miesto trvalého pobytu, moze to byť aj ine miesto, ktoré údas, ze sa tam budeš zdržiavať. A tvoja doktorka ma pravdu, neosetrovala ta, cize ti PNku dat ona ani nemôže.
Pokial viem, tak PNka už je iba elektronická, takže neviem, akú máš papierovú... ale možno ma tu niektorá "pouci", keďže PNky nevyužívam 😁

autor
5. aug 2024

@mirkam3 ze ako to funguje kedze som v zahranici ... ale uz je to vyriesene. Moja dr s tym nic nema kedze som mimo slovenska

autor
5. aug 2024

@lienka.7 ja som v zahranici citaj poriadne ...

Aj tak dakujem ... je to vyriesene. Sefovi som dala vediet ze som pn a to ze nemam na pn napisane miesto trvaleho bydliska nie je problem. Jemu vadilo ze tam nemam napisane miesto trvaleho bydliska 🫣😉 lebo podla neho na pn musi byt miesto trvaleho bydliska

zuzanaete
5. aug 2024

A kto ti vystavil pn? Pn od lekara v zahranici neplati na sk. Takze aku pnku ti ma zamestnavatel uznat?

lienka.7
5. aug 2024

@melanta
@mogaa
@zalka
Baby, toto je fakt možné????

lienka.7
5. aug 2024

@zuzanaete ja tiež kukám ako puk 😯 nekomunikovaka náhodou s komercnou poisťovňou za náhradu za lieky a ošetrenie?

autor
5. aug 2024
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
5. aug 2024

Ja som volala na SP kvoli tomu ze ako to s PN je a tam mi povedali ze ked mi pn skonci treba im tam doniest papier o PN.
Mne slo o to ze sef riesil ze nemam na pn miesto trvaleho bydliska, trvdil ze na pn MUSI byt miesto kde sa clovek zdrziava miesto jeho trvaleho bydliska.
Preto som aj volala dr kt mi povedala ze mi samozrejme ona pn nemoze dat kedze ma nevidela, logicky.
Tu som len chcela vediet ci sa s tym niekto nestretol ze nadriadeny riesil ze na pnke je napisane miesto zdrziavania ine ako je miesto trvaleho bydliska.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
melanta
5. aug 2024

Citujem ťa:
Mne slo o to ze sef riesil ze nemam na pn miesto trvaleho bydliska, trvdil ze na pn MUSI byt miesto kde sa clovek zdrziava miesto jeho trvaleho bydliska.
Tu som len chcela vediet ci sa s tym niekto nestretol ze nadriadeny riesil ze na pnke je napisane miesto zdrziavania ine ako je miesto trvaleho bydliska.

Šéfa sa opýtaj, na základe akej vyhlášky/zákona tvrdí, že na PN musí byť miesto pobytu trvalé bydlisko. Nemusí. Na PN je miesto bydliska také, aké si chorý nahlási. Veď ľudia bežne žijú na inej adrese, ako majú trvalý pobyt. Šéfovi povedz, že podľa SP je všetko v poriadku. Ak sa domnieva, že SP sa mýli a on má pravdu, nech si overí informácie v SP.

autor
5. aug 2024

@melanta ved to som mu povedala a aj preto som volala svojej dr ktora potvrdila ze sa myli lebo je blbost ze budem na adrese trvaleho bydliska ked tam nie som a pn mam z ineho statu. A kvoli tomu ze nie som na SK som volala aj do SP kde mi povedali to co som sem pisala ze treba im ptm doniest pn ked sa vratim resp ked pn ukoncim. Lebo nvm no clovek moze ochoriet aj inde nie len na SK.

melanta
5. aug 2024

@lienka.7 áno, je to možné. Veď môže sa stať, že človek v zahraničí proste ochorie. Alebo sa stane nehoda, úraz, ostane v nemocnici. Môže ostať v zahraničí kvôli chorobe celé týždne. Takže musia byť ošetrené aj takéto situácie. Tam mu vypíšu príslušné dokumenty a tie odovzdá našej SP.
@zuzanaete

melanta
5. aug 2024

Napíš mu to ideálne mailom, nech máš dôkaz, že si ho informovala. Nič viac nie si povinná urobiť smerom k SP ani k zamestnávateľovi.

autor
5. aug 2024

@melanta informovala som ho samozrejme hned. ;) dakujem sa odpoved ;)

zuzanaete
5. aug 2024

@melanta Vdaka. Viem, ze este davnejsie sa u nas v praci hovorilo, ze toto je nevyhoda home office zo zahranicia, ak tam clovek ochorie, tak ma problem s pnkou. Bud sme mali nespravne info alebo sa to odvtedy zmenilo.